Și-a pus fiul administrator public. Primărița de Crăcăoani, în atenția Agenției Naționale de Integritate

0

Agenția Națională de Integritate (A.N.I.) a constatat conflictul de interese de natură administrativă în cazul unui primar din județul Neamț. Este vorba despre Alexandrina RACLARIU, primar al comunei CRĂCĂOANI.

Aflată la primul mandat, după ce a fost aleasă primar din partea Pro România la ultimele alegeri locale, aceasta și-a numit propriul fiu în funcția de administrator public al comunei pe care o conduce.

În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat Dispoziția privind numirea fiului acesteia în funcția de administrator public al comunei, pe o perioadă de 3 ani (05 ianuarie 2021 – 05 ianuarie 2024), precum și contractul de management aferent. 

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019„, se precizează într-un comunicat de presă emis marți, 28 decembrie, de A.N.I.

Potrivit sursei citate, Alexandrina Raclariu au fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Primărița de Crăcăoani se pare că a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Prevederile legale pe care ANI susține că le-a încălcat Alexandrina Raclariu sunt următoarele:

–    art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.” 

–    art. 71 din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public.” 

–    art. 76 din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia „(1) Primarii şi viceprimarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I . (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.”

Agenția Națională de Integritate specifică faptul că își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare. 

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate