Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț, 164 de ani în slujba sănătății

1

Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț împlinește 164 de ani de la înființare. Ca în fiecare an, Zilele Spitalului sunt marcate în perioada 25- 26 octombrie, prin diverse manifestări.

spital-tg-neamtDin păcate, managerul spitalului, dr. Florin Apostoae nu s-a obosit să invite presa locală la acest eveniment important pentru întreaga comunitate locală, iar cum în cadrul unității nu există o altă persoană care să răspundă de relația cu mass media, vă furnizăm doar informațiile primite prin intermediul sursei noastre, care a primit o invitație scrisă la acest eveniment.

Manifestările încep astăzi, 25 octombrie, de la ora 18.00, cu o slujbă de priveghere închinată Sfântului Dimitrie- patronul unității medicale. Slujba va fi oficiată de către preotul misionar Emilian Crețu, la Capela spitalului. Vor participa oficialitățile locale, angajații spitalului, unii pacienți internați, dar și credincioși din oraș.

untitled-2Miercuri, 26 octombrie, Casa Culturii „Ion Creangă” va găzdui între orele 14.00 și 16.00 o sesiune științifică, la finalul căreia va fi susținut un program artistic pentru cadrele medicale prezente. Activitățile prilejuite de împlinirea a 164 de ani de la înființarea Spitalului din Târgu Neamț se vor încheia într-o atmosferă relaxantă, la un restaurant din oraș, unde se va desfășura o cină festivă începând cu ora 19.00.

Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” este unul dintre cele mai vechi spitale din Moldova și a fost construit prin sprijinul direct al Mănăstirii Neamț. Încă din anul 1852, spitalul asigură servicii medicale pentru zeci de mii de oameni din Târgu Neamț și comunele învecinate. „Spitalul, Spițeria (Farmacia) și Școala Domnească din Târgu-Neamț au fost inaugurate la 16 octombrie 1852 de către Domnul Moldovei Alexandru Ghica. S-au pus astfel și bazele unei unități spitalicești care, uimește și astăzi cu arhitectura și măreția sa. Să nu uităm faptul că doi dintre medicii acestui prestigios edificiu au luptat la 1887-1878 în Războiul de Independență: Dr. Dimitrie Ulea și Dr. C. Petroniu. Mormântul primului poate fi văzut și astăzi în fața Spitalului Orășenesc (…)”. („Călător prin orașul Târgu-Neamț de altădată și de astăzi”, volumele I și II de prof. Vasile Vrânceanu).

Andreea Trăsnea

 

1 Comentariu
  1. AR spune

    ..auzi….SESIUNE STIINTIFICA…..HA,HA,HA………..Academia de stiinte medicale de la…. Humulesti a sustinut ceva ???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate