Taberele ARC, inaugurate la Oglinzi de ministrul Natalia Intotero

0

Marți, 26 iunie, a fost o zi specială la Centrul de agrement Oglinzi din județul Neamț, acolo unde numeroși copii români din Diaspora şi comunităţile istorice din afara graniţelor ţării vor petrece o săptămână, în cadrul programului de tabere „ARC”.

La deschiderea oficială, au participat numeroase oficialități locale, județene și centrale.

Amintim aici prezența Nataliei Intotero- ministru pentru românii de pretutindeni, alături de Remus Munteanu- secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, Daniela Soroceanu- prefectul județului Neamț, Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean Neamț, Vasile Apopei- viceprimarul orașului Târgu Neamț, Gheorghe Paisa- directorul DJTS Neamț, președintele raionului Criuleni din R. Moldova ș.a.

Ministrul Natalia Intotero a fost cea care, după intonarea imnului României, a inaugurat tabăra ARC.

„Este o mare bucurie să fim astăzi aici, împreună, într-o zi specială- ziua Drapelului- pentru a da startul programului ARC 2018 într-un an cu o semnificație aparte, Anul Centenar.

Aproximativ 20.000 de tineri din diaspora și comunitățile istorice au avut posibilitatea de a veni pentru o săptămână în România, de a  cunoaște alți tineri români din alte țări, de a socializa, de a-și aprofunda cunoștințele de limbă română, dar și cunoștințele de istorie, de geografie, de meserii care ne caracterizează pe noi, românii. În anul 2018, s-a crescut cu 50% prezența.

Mulțumesc din suflet autorităților locale și județene, pentru tot sprijinul. Faptul că astăzi tinerii nostri etnici din cele trei țări, Serbia, Ungaria și R. Moldova, au putut să descopere anumite tehnici din meseriile ce caracterizeaă această zonă a fost posibilă datorită implicării Consiliului Județean Neamț și vă mulțumesc, domnule președinte! (…)”.

Remus Munteanu, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului a transmis scuzele și regretul ministrului Ioana Bran care nu a putut ajunge la acest eveniment, așa cum se anunțase initial.

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai… acesta este matricea spirituală a românilor (…) Bine ați venit la noi, români din R. Moldova, din Ungaria și din Serbia. Împreună, vom face un ARC al prieteniei, un arc sub drapelul românesc pe care astăzi noi l-am sărbătorit. Simbolul identității naționale este pe săpcuțele fiecăruia dintre voi și vă felicit că sunteți astăzi aici și că împreună vom face un arc peste timp și… vom învinge!”, a transmis Daniela Soroceanu- prefectul județului Neamț.

Ionel Arsene- preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a dat asigurări că va susţine în continuare astfel de programe.

„Sunt extrem de fericit că astăzi, aici, la Neamț, avem un eveniment important pentru România și pentru județ.

Acest program ARC pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni îl desfășoară, cred că ne ajută să ne vedem interesul pe care noi, românii, îl avem în a sprijini comunitățile de români din afara granițelor. Cred că trebuie să îl dezvoltăm, pentru că doar așa putem să fim din nou împreună, în An Centenar. Consiliul Județean Neamț a sprijinit acest program și cred că împreună putem să facem foarte multe pentru cei care trăiesc în afara granițelor”, a declarat Ionel Arsene.

După alocuțiunile oficialităților, a urmat un program artistic susținut de ansamblul „Dor Vânătoresc” și de Grupul de canto „Floare de Colț” din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.

Prima etapă a taberelor de la Oglinzi reunește circa 150 de copii din Serbia, Ucraina și R. Moldova. Timp de o săptămână vor participa la ateliere de creație, de limba română, sport, pictură, desen, tradiții, istorie și geografie, toate menite să le ofere mediul propice pentru interacțiune și familiarizare cu România.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate