Târgoveți distinși cu titlul PRO URBE (partea a II-a)

0

Titlul PRO URBE reprezintă cel de-al doilea titlu onorific ca semnificație, care se acordă de către Consiliul Local al orașului Târgu-Neamț. Poate fi oferit persoanelor care în activitatea lor îndelungată în domeniul culturii, învățământului, sănătății, artei, științei, economic, social și sportului, desfășurată în folosul localității și al locuitorilor, au dobândit reputație, respect și stimă.

Continuăm seria târgoveților distinși cu titlul de cetățean pro urbe, cu următoarele valori locale:

VIORELA CHIPER

Domnișoara Viorela Chiper este președintele Puzzle OptimEast, o asociație care promovează și încurajează voluntariatul și care s-a făcut remarcată în ultimii ani  la evenimentele din Târgu Neamț prin inițiative pe cât de inedite, pe atât de atractive. De asemenea, din anul 2018 este manager destinație la Asociația ”Ținutul Zimbrului” Târgu-Neamț.

Tânăra din Târgu Neamț, dinamică și dornică să experimenteze lucruri noi, este licențiată în economie și pasionată de turism, a finalizat programul de master – Afaceri Europene și Management de Programe la Facultatea de Studii Europene de la UBB, Cluj Napoca.

În ultimii ani prin Puzzle OptimEast au trecut peste 100 de tineri, tineri care au crescut, s-au maturizat și asupra cărora  a avut cu siguranță un aport în dezvoltarea lor. Cel mai important aport pe care a reușit Viorela să îl aducă orașului Târgu-Neamț, pe lângă toate activitățile pentru copii, adolescenți, tineri și chiar oamenii puțin mai în vârstă, sunt proiectele Erasmus+. Cu sprijinul ei, au participat mulți tineri în astfel de proiecte și au trăit unele dintre cele mai importante și frumoase momente. Au cunoscut culturi, oameni, locuri noi, au legat prietenii cu persoane din multe țări din Europa și toate acestea i-au ajutat să se dezvolte pe plan personal și intelectual. Spre exemplu, doar în anul 2019, Viorela a făcut posibilă implicarea și participarea în peste 20 de proiecte Erasmus+ în peste 10 țări.

În semn de recunoaştere şi apreciere pentru activitatea desfăşurată în activitatea de voluntariat în folosul oraşului şi al tinerilor, a fost distinsă cu Titlul PRO URBE.


prof. dr. VASILE DIACONU

Născut la 16 noiembrie 1982, în anul 2005 a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Pentru aprofundarea studiilor s-a înscris la studiile de masterat ale Facultăţii de Istorie din cadrul UAIC Iaşi şi a absolvit cu lucrarea „Societate şi putere în antichitate şi evul mediu”, iar în anul 2014 a obţinut titlul de Doctor în ştiinţe istorice la Institutul de Arheologie Iaşi din cadrul Academiei Române. În perioada 2005-2007 a fost profesor de istorie la C.N Ştefan cel Mare, iar din anul 2007 este încadrat pe funcţia de muzeograf-arheolog la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu-Neamţ, ocupând funcţia de şef de secţie muzeală din 2008 până în prezent.

Activitatea muzeală cuprinde organizarea sau co-organizarea unor manifestări cultural-ştiinţifice, dintre care amintim: Zilele Cetăţii Neamţ(ediţiile 2009-2018), Zilele „Ion Creangă” (ediţiile 2007-2009,2015), simpozioane şi colocvii, dar şi o serie de expoziţii muzeale.

În cadrul activităţii sale arheologice, a identificat peste 200 de situri arheologice noi în judeţele Neamţ, Iaşi, Botoşani şi a efectuat cercetări arheologice de suprafaţă în Depresiunea Neamţ (Târgu-Neamţ şi zonele adiacente), pe Valea Başeului (jud. Botoşani), pe Valea Moldovei (com. Moţca şi Cristeşti din jud. Iaşi şi com. Drăguşeni şi Forăşti din jud. Suceava.

A primit premiul „A.D. Xenopol” al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, pentru volumulele „Depresiunea Neamţ. Contribuţii arheologice.” şi „Repertoriul descoperirilor atribuite epocii bronzului din judeţul Neamţ.”

Activitatea ştiinţifică a domnului profesor Vasile Diaconu este diversă şi bogată, cuprinzând: participări la manifestări ştiinţe naţionale şi internaţionale, atât în ţară cât şi în străinătate, comunicări, articole şi studii.

În semn de recunoaştere şi apreciere pentru activitatea ştiinţifică în domeniul arheologiei şi pentru promovarea patrimoniului istoric al zonei Târgu-Neamţ a fost distins cu Titlul PRO URBE.


VASILE UNGUREANU

Președinte al Fundației Moldova-Fryslan-România, a contribuit alături de Georgeta Brașoveanu și de membrii Fundației din Olanda-Fryslan-Moldova la dezvoltarea unor strânse relații de colaborare și prietenie. Prin grija deosebită a Dlui Vasile Ungureanu și a Dnei Georgeta Brașoveanu aceste relații de colaborare  începute după anul 1990 s-au concretizat în numeroase transporturi umanitare primite de la prietenii de la Fundația Fryslan-Moldova din Olanda având ca destinaţie scolile si grădiniţele de pe raza orașului, Spitalul Orăsenesc, capela spitalului, Primăria, precum si diferite organizaţii non-profit. Totodată, prin implicarea D-lui Vasile Ungureanu, mai multe persoane si familii nevoiase, dar și persoane cu handicap au primit ajutoare materiale.

Lui Vasile Ungureanu i s-a acordat titlul « PRO URBE» pentru contribuția adusă la dezvoltarea comunității.


De asemenea, s-a acordat titlul « PRO URBE» domnilor WOB JANSMA, PIET Van der GALIEN, YME DIJKSTRA și LIVIUS NOORDHUIS– membri ai Fundației Fryslan Moldova – Olanda, pentru implicarea continuă în dezvoltarea vieții sociale a orașului Târgu Neamț și contribuția adusă la buna funcționare a instituțiilor de învățământ.


Am distins cu Titlul PRO URBE persoanele care, prin acţiunile lor dezinteresate (donaţii, acţiuni umanitare, activități nonprofit etc.) au determinat o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor de viaţă a locuitorilor orașului nostru sau a unui domeniu al vieţii economice, sociale, culturale.

\Cu siguranță, încă sunt târgoveți printre noi care merită (și vor primi) acest titlu onorific.

Avem nevoie acută de modele, de exemple pozitive, iar dumnealor sunt demni de respectul nostru. Mulțumiri alese și… la cât mai multe activități PRO URBE!”, a transmis primarul Daniel Harpa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate