Târgu-Neamț: Eroii neamului sunt eroi şi pe timp de pandemie!

0

3 noiembrie – Ziua Vânătorilor de Munte: Eroii neamului sunt eroi şi pe timp de pandemie

De ziua Vânătorilor de Munte, primarul Vasilică Harpa şi viceprimarul Vasile Apopei, împreună cu trei militari din cadrul Unităţii Militare nr. 01037 Vatra Dornei, au depus la Monumentul Vânătorilor de Munte o coroană pentru a cinsti memoria şi jertfa eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.

Se împlinesc 104 ani de când a fost înfiinţat în cadrul Armatei României prima unitate de vânători de munte, prin transformarea şcolii de schiori în corpul vânătorilor de munte, corp organizat în trei batalioane, fiecare cu câte trei companii.

Pe 29 decembrie 1916/ 9 ianuarie 1917, corpul, între timp redislocat la Târgu-Neamț, a fost transformat într-un singur Batalion de Vânători de Munte, însă cu forțe sporite, fiind împărțit în cinci companii de pușcași, două companii de mitraliere și o secție de telegrafie fără fir. Cu această organizare, vânătorii de munte au participat la luptele anului 1917, luptându-se la Târgul Ocna, Măgura, Cireșoaia și Coșna.

După 20 de ani de la formarea acestui batalion, veteranii de război din Târgu-Neamt au luat inițiativa ridicării unui monument dedicat acestui eveniment. Inaugurarea lui s-a făcut la 28 iulie 1939 în prezenta regelui Carol al II – lea si a primului ministru din acea vreme – Armand Călinescu.

Am depus astăzi o coroană de flori la baza Monumentul de pe Culmea Pleșului închinat vânătorilor de munte căzuți pe frontul de luptă. Este locul care ne amintește despre eroismul și vitejia lor, a eroilor neamului românesc, chiar dacă manifestarea militară de tradiție organizată cu prilejul zilei de 3 noiembrie- Ziua Vânătorilor de Munte, nu a mai avut loc anul acesta, din cauza situației epidemiologice.

Pentru toate generațiile de târgoveți, acest monument a însemnat și va însemna un reper al dragostei de țară și de cinstire a înaintașilor.

Respect şi apreciere pentru eroii neamului românesc.

La mulţi ani glorioşi vânătorilor de munte, unitate de elită a Armatei României!, transmite Vasilică Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

foto: Andrei Ștefan

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate