Târgu Neamţ: Împrumutul bancar, variantă pentru realizarea parcărilor de reşedinţă şi a altor investiţii cerute de cetăţeni

4

Modernizarea trebuie să continue la Târgu Neamţ, iar pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de bani. Ca să susțină investițiile, administraţia publică locală intenționează să facă un împrumut bancar în valoare de de 6.000.000 lei, pentru asigurarea fondurilor necesare implementării unor obiective de interes local.

Recent, consilierii locali și-au dat acordul privind aprobarea documentaţiei şi a componenţei comisiei, în vederea demarării procedurii de contractare a acestei finanțări rambursabile interne.

În cheltuirea banilor împrumutaţi, prioritate va avea obiectivul de investiţie “Amenajare și modernizare parcări- 10 parcări în orașul Târgu Neamt, judetul Neamţ” cu o sumă estimată de 4.444 mii lei ( fără TVA), pentru a pune la dispozitia cetățenilor noi locuri de parcare și implicit pentru a asigura condițiile de trafic, confort și sigurantă tuturor participanților la traficul rutier din aceste zone.

Pentru contractarea împrumutului s-a inițiat o selecție de oferte prin negociere, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut. Din comisia de negociere fac parte consilerii locali Ion Rucsăndescu, Gico Onu și Maria Vrînceanu (plus Ciprian Bistriceanu- membru supleant), votați de legislativ prin vot secret.

„Nu ne ajung bugetul local  să facem investiţii de valoare mare. Bugetul este destul de mic, iar cerinţele sunt exagerat de mari.

Suntem în discuţii cu mai multe instituţii bancare, astfel încât să alegem oferta cea mai benefică pentru Primărie. Împrumutul se va face efectiv pentru ceea ce solicită cetăţenii oraşului şi nu suportă amânare. Prioritatea numărul 1 o reprezintă parcările de reşedinţă, străzile din spatele blocurilor reabilitate, modernizate, iluminate, monitorizate video. Sunt reclamaţii de la nenumăraţi cetăţeni că nu au unde să-şi parcheze masinile. Vor fi modernizate toate zonele din spatele blocurilor, începând de la pod Ozana, Lidl, Poşta Nouă, Central, Cooperaţie etc.

Cu diferenţa care rămâne din acest credit, fie investim în parcul Cetate (spaţii verzi şi un ştrand pe care să îl folosim şi ca patinoar, pe timpul iernii), fie în alei pietonale acolo unde traficul se desfăşoară cu dificultate şi piste de biciclete (pe str. Ştefan cel Mare, în Barieră până la Socar şi în Humuleştii Noi, până la limita cu Agapia). În acest sens, vom face un sondaj de opinie, să vedem ce părere au cetăţenii oraşului.

La momentul de faţă, gradul de îndatorare este de aproximativ 7-9%, iar după credit se va duce la 12-13%. În 2013, era de peste 65%…”, ne-a declarat Daniel Harpa, primarul oraşului Târgu Neamţ.

Durata creditului va fi de maxim 60 luni, de la data semnării contractului de credit, iar moneda- Ron (atât pentru credit, cât şi pentru dobânzi, comisioane şi taxe aferente).

Andreea Trăsnea

4 Comentarii
  1. Meterciuc Paul spune

    Felicitări domnule primar pt viziune si curaj. Dacă aceste probleme se rezolva demult acum eram mult mai departe.Ma bucur de o generație de primari cu mult curaj si devotați ( Tg neamț, Timiședti etc).

  2. Radu spune

    Nu au auzit de fonduri europene? Tocmai petnru astfel de investitii sunt, dar cand nu stii sa le atragi, si mai ai si un guvern incopetent pe aceasta tema e normal sa indatorezi populatia, doar platesc fraierii taxe si impozite.

  3. razvan dediu spune

    doar trebuie bani si lui stoica, vorba aia lucreaza de 20 ani la renovarea `scoli din humulesti(lucrare mai ceva ca, casa poporului ca durata) bafta la spaga , acolo se duc bani. de ce nu sesizeaza primaria DNA , CU PRIVIRE LA FURTUL DE BANI CARE SE FACE LA SCOALA DIN HUMULESTI.CURIOS

  4. Alex spune

    Fonduri europene scurt! Nu inprumuturi la banci!
    Cu inprumuturi la banci cu totii putem face investitii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate