[Târgu-Neamț/ UPDATE] La blocul în construcție pe str. Petru Rareș, ceva dă cu virgulă

0

ACTUALIZARE: In data de 1 noiembrie a.c., Prefectura Neamț a deschis la Tribunalul Neamț o acțiune în Contencios Administrativ împotriva Primarului cu privire la Anularea autorizatiei de construire a blocului de pe Str.Petru Rareș.


ȘTIRE INIȚIALĂ:

Scandalul șantierului deschis pe spațiul odinioară verde din fața Blocului 9, pe strada Petru Rareș din Târgu-Neamț, ia o întorsătură neașteptată. În urma unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții, se pare că nu s-a acordat tocmai „ca la carte” autorizația de construcție a blocului ce răsare, cu spații comerciale la parter și 3 etaje.

Inspectoratul de Stat în Construcții a sesizat Instituția Prefectului- județul Neamț, cu propunerea de anulare a autorizației în instanță. Prefectul PNL, cu mingea la fileu, bate pasul pe loc.

Dar să o luăm cu începutul.

Terenul pe care se construiește în prezent un bloc cu spații comerciale la parter și trei etaje a aparținut unui doctor, prin retrocedare, pe timpul primarului Decebal Arnăutu. Două decenii ar fi încercat respectiva persoană să îl vândă, dar nu cădea la învoială nici cu primăria, nici cu altcineva. Anul trecut, mai mulți locatari din zonă au strâns 10000 euro, adică jumătate din suma de bani cerută și erau cât pe ce să bată palma, pentru a-l folosi ei, ca parcare. Doar că vorba a ajuns la dezvoltatorii imobiliari, care ar fi oferit mai mulți bani și au reușit să cumpere terenul.

Apoi, s-a dus liniștea celor care locuiesc deja în zonă. Și la propriu, și la figurat.

Primăria Târgu-Neamț a emis certificatul de urbanism pe 25 februarie a.c. și o autorizație de construire a blocului in data de 24 mai a.c.

Constructorul s-a apucat de treabă.

Locuitorii din zonă au făcut o reclamație către Primărie.

Blocul 9 este cel mai afectat, în special la echinocțiu nu vom avea soare deloc din cauza înălțimii noii construcții. Ei trebuiau să facă toate cele 4 faze în studiul de însorire cerut de Primărie, pentru că se încadrează cu distanțe minime între blocuri. Au dat primăriei un studiu incomplet, doar cu fazele de solstițiu, nu și cu cele care demonstrează că ne ia tot soarele. Mai e și problema locurilor de parcare, insuficiente oricum pentru cei care deja locuiesc în zonă, care nu beneficiază încă de parcare de reședință amenajată.

Blocurile vechi le-am reabilitat singuri, din banii noștri. Din cauza acestei construcții, ne scade și prețul la apartamente. Locuiesc aici cu familia mea de 15 ani, avem împrumut ipotecar, mai avem de achitat încă 10 ani, iar valoarea locuinței a scăzut foarte mult. Ce putem face în acest caz?!

Dacă ne iau lumina naturală, noi vom plăti mai mult la curentul electric și gazele naturale„, ne-a spus, vizibil îngrijorată, una dintre persoanele petente.

În răspunsul întocmit de ing. Octavian Miltiade- funcționar public de la Urbanism, Primăria Târgu-Neamț, cetățenilor din zonă li se transmite, pe scurt, faptul că nu era necesar să se obțină acordul asociației de proprietari în vederea eliberării autorizației de construire, că documentația depusă pentru autorizare conține toate avizele și acordurile și studiile necesare ș.a.

Bine e să menționăm faptul că proiectantul general angajat de dezvoltatorul imobiliar este firma SC M.P.- C.O.T.A. PROIECT SRL, administrată de Petru Cătălin Miltiade. Coincidență de nume sau grad de rudenie cu inginerul de la primărie care a formulat un răspuns nefavorabil locatarilor din zonă?!… Relevant sau irelevant.

O fi și studiul de însorire corect și complet, nu zicem nu, doar că ochii noștri văd la fața locului o clădire care pare să se înalțe cel puțin la nivelul Blocului 9 din spate, o dată finalizată:

Lucrările continuau și târgnemțenii care se consideră afectați au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), care a trimis pe teren un inspector din Bacău pentru a verifica situația la fața locului.

Inspectorul a considerat că autorizația de construire a fost emisă nelegal.

Ca urmare a controalelor efectuate de către inspectorul desemnat de către Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Est pentru verificarea respectării prevederilor legale în vigoare la emiterea de către Primarul orașului Târgu-Neamț a certificatului de urbanism nr. 50 din 25.02.2021 și a autorizației de construire nr.67 din 24.05.2021 în vederea construirii pe parcela situată în str. Petru Rareș, nr.11 din orașul Târgu-Neamț, județul Neamț a unui bloc de locuințe P+3E, cu 10 apartamente și spații comerciale la parter, s-a constatat faptul că autorizarea executării lucrărilor s-a făcut cu încălcarea prevederilor art. 32, aln. (1), lit. b din Legea nr. 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare fără condiționarea elaborării și aprobării de către autoritatea publică locală competentă a unui plan urbanistic zonal pentru scopul propus.

În consecință, în temeiul art.12, aln (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare s-a solicitat Instituției Prefectului – județul Neamț să se analizeze oportunitatea și necesitatea formulării unei acțiuni către instanța de contencios administrativ pentru anularea autorizației de construire nr. 67 din 24.05.2021 care a fost emisă de către Primarul orașului Târgu-Neamț cu încălcarea prevederilor legale”, a fost răspunsul oficial primit din partea Inspectoratului de Stat în Construcții la sesizarea făcută de cetățenii din zonă.

Plan urbanistic zonal (PUZ), prin care se pot modifica toți parametrii de utilizare a terenului și care influențează dimensiunea și aspectul viitoarei construcții. PUZ care trebuie supus dezbaterii publice și aprobat apoi prin hotărâre de Consiliu Local.

Asta ar fi trebuit și asta lipsește, spune ISC.

Dar specialiștii din primărie? Cei de la Urbanism, care se ocupă cu astfel de hârtii, nu știau ce documente sunt necesare în spatele eliberării unui certificat de urbanism și a autorizației de construire?!…

Specialiștii plătiți de la bugetul local. Nu primarul, că doar nu le face el pe toate în primărie.
Cineva se înșeală. Ori cei de la Primărie, ori cei de la ISC.

Nu știm cine.

Dar știm că lucrările de construire a noului bloc… continuă.

Cetățeni din Blocul 9 au făcut o solicitare și către Instituția Prefectului Neamț, cu speranța că măsura de anulare a autorizației de construire va fi urgentată.

Urgența măsurii este justificată de faptul că investitorii sunt pe cale de a finaliza construcția etajului I al imobilului care face obiectul autorizației de construire constatată a fi nelegală, privându-ne definitiv de drepturile noastre de proprietari învecinați, în special dreptul la însorire (…) Primăria orașului Târgu-Neamț nu numai că a emis o autorizație nelegală, dar a luat toate măsurile necesare pentru a crea condiții deosebite și propine pentru beneficiarii autorizației de construire (…)”, transmiteau către prefectul George Lazăr, pe 16 octombrie, locuitorii nemulțumiți.

La scurt timp după (pe 20 octombrie) a venit și răspunsul:

Nu suntem mai specialiști decât cei care au formulat răspunsul, dar cumva înțelegem că Instituția Prefectului Neamț a invocat un articol de lege potrivit căruia oamenii nu s-ar fi adresat instituției potrivite să rezolve problema.

Dar oare prefectul de Neamț și angajații Instituției Prefectului nu cunosc și Legea 7/2020, care spune clar:

Articolul 12(1) Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C.

?!…

Am făcut o solicitare către Prefectură, să ia act de cele sesizate de inspector și să solicite în justiție anularea autorizației. Am primit un răspuns de toată jena..

Ne-am așteptat la orice alt răspuns, dar nu la așa ceva, să spună că am trimis greșit petiția, ceea ce nu e adevărat. Inspectoratul de Stat în Construcții a trimis către Prefectură, fiindcă Prefectul e cel care are dreptul și obligația să ceară anularea autorizației în contencios administrativ. El a trimit hârtia înapoi către Primărie și Inspectorat și ne-a blocat pur și simplu. Am epuizat foarte multe resurse, am încercat să mergem pe partea administrativă, cum legea ne dă dreptul. Dar în condițiile în care văd că sunt pasate hârtiile de la o instituție la alta și constructorul își vede de treaba lui bine mersi, suntem foarte dezamăgiți.

Ce politică e asta? Eu nu înțeleg. Tu, prefect PNL… calcă un primar psd pe bec și tu, în loc să îl dai exemplu națiunii, îi trimiți hârtia înapoi și îl mângâi pe cap”, ne spune unul dintre vecinii petenți care locuiesc în Blocul 9.

Ce nu am precizat până acum e faptul că beneficiarii investiției (blocul în construcție) sunt Dinu Obreja și SC NOVA HOUSE Neamț SRL.

Asociații din firma Nova House Neamț sunt Dinu Obreja, Valentina Obreja și o anume Mihaela Ancuța Stoica.

Stoica e și numele de familie al unui consilier local, om de bază în PNL Neamț, cunoscut om de afaceri în zonă. Contactat duminică, 31 octombrie, Doru Stoica ne-a declarat că nu are niciun grad de rudenie cu acționara din Nova House Neamț SRL: „Nu știu cine e. Cred că am vorbit o dată„.

Precizăm și că firma Nova House Neamț s-a înființat pe 26 mai a.c., la două zile DUPĂ ce Primăria Târgu Neamț a eliberat autorizația de construire a blocului cu pricina.

Constructorul blocului este ENERGO POP CONSTRUCT SRL.

Dacă adunăm cele de mai sus… ceva dă cu virgulă, vorba românului școlit.

Potrivit legii, lucrările la o construcţie ridicată în baza unei autorizaţii emise de Primărie și considerată nelegală în urma activității de control a I.S.C., dacă este contestată în instanţă de prefect, ar trebui să fie suspendate de drept până la soluţionarea cauzei.

Am cerut un punct de vedere de la Primăria Târgu Neamț și de la Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț si vom acționa în conformitate cu prevederile legale. Vom dispune măsurile care ne-au fost sugerate de la ISC regionala Bacău în cel mai scurt timp. Voi cere un punct de vedere și de la Juridic. Nu vă dau un răspuns acum că vom ataca sau nu în instanță, dar vineri după amiază vă voi spune ce a făcut instituția Prefectului în această speță„, a declarat George Lazăr, prefectul județului Neamț, contactat telefonic de redacția ZiarTarguNeamțt.RO miercuri, 27 octombrie.

Vineri, la ora 14.39, prefectul nu a mai răspuns la telefon. Am întârziat, cei drept, cu apelul, căci la stat se muncește vineri doar până la ora 14.00…

Între timp, lucrările la noul bloc cu spații comerciale și trei etaje de pe strada Petru Rareș sunt în toi, iar NOVA HOUSE NEAMȚ SRL a scos deja la vânzare viitoarele spații comerciale și cele zece apartamente.

Va urma.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate