„Târgu Neamţ în oglinda timpului” – o istorie în imagini

1

Este bine ştiut faptul că imaginile pot fi mult mai expresive decât cuvintele şi sunt mai uşor de reţinut, iar istoria este una dintre ştiinţele care utilizează ca mijloc de transmitere a informaţiilor şi materialul ilustrativ.

coperta

Un exemplu în acest sens îl reprezintă o recentă apariţie editorială, intitulată ,,Târgu Neamţ în oglinda timpului. Pretext de studiu cartofil”.

Lucrarea, publicată la Editura ,,Cetatea Doamnei” din Piatra Neamţ (2014), este semnată de Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau. Acesta din urmă, un cunoscut cartofil, este şi un vechi colaborator al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, împreună cu care a valorificat, mai ales sub aspect expoziţional, un bogat fond de carte poştală legată de judeţul Neamţ.

În ceea ce priveşte volumul la care am făcut referire, putem spune că principalul său scop este acela de a prezenta istoria recentă a urbei de la poalele Cetăţii Neamţ prin intermediul cărţilor poştale. Pentru a facilita înţelegerea conţinutului acestei publicaţii, autorii au făcut în partea de început a volumului o scurtă incursiune în istoria cartofiliei, arătând, spre exemplu, că prima carte poştală ilustrată a fost tipărită la Bucureşti, în anul 1894. Pentru judeţul Neamţ, prima ilustrată de acest fel se pare că a fost tipărită în 1898. În anul următor, este datată şi cea mai veche carte poştală din Târgu Neamţ, pe care figura o imagine cu Cetatea Neamţ. De altfel, mare parte a ilustratelor de la cumpăna secolelor XIX şi XX au ca subiect central Cetatea Neamţ sau Grădina Publică din Târgu Neamţ.

În structura volumului se regăsesc mai multe teme, în funcţie de materialul documentar de care au beneficiat autorii. Pentru fiecare grupaj de cărţi poştale este făcută o scurtă prezentare, iar imaginile sunt însoţite de o succintă descriere ce conţine titlul, editorul şi anul circulaţiei. Colajele de cărţi poştale sunt structurate astfel: primele ilustrate din Târgu Neamţ, vederi generale din Târgu Neamţ, vechi imagini din oraşul Târgu Neamţ, Grădina Publică, Spitalul Vechi din Târgu Neamţ, Monumentul Eroilor, Cetatea Neamţ, Humuleştii, Din cioburi de Oglinzi, împrejurimi, vecinătăţi, mănăstiri şi schituri. Acest din urmă grupaj reuneşte un set de imagini cu cele mai cunoscute lăcaşuri de cult din zonă (Neamţ, Agapia, Văratec, Sihăstria, Secu, Sihla), dar şi unele aspecte de la Băile Bălţăteşti.

Finalul volumului este dedicat unui scurt istoric al poştei, inclusiv cu unele detalii legate de zona Neamţului.

Deşi poate părea de prisos observaţia noastră, trebuie să subliniem valoarea documentară a acestei cărţi, prin faptul că reuneşte în paginile sale imagini rare cu Târgu Neamţ, greu accesibile în prezent. Beneficiind de condiţii grafice bune, volumul este un instrument util pentru pasionaţii de istorie urbană, dar şi pentru publicul larg, doritor să cunoască trecutul Neamţului.

În încheiere, amintim faptul că Târgu Neamţ a mai beneficiat de lucrări monografice bazate pe aspecte istorice surprinse în imagini, datorate profesorului Vasile Vrânceanu, dar despre acestea vom scrie cu un alt prilej.

 Vasile Diaconuorasul-targu-neamt-vechi

 Sursa imaginilor: C. Paţilea , V. Nicolau, 2014

1 Comentariu
  1. marius spune

    Bună ziua. De unde se poate cumpăra această carte și alte publicații cu subiecte din istoria acestor locuri? Mulțumesc pentru atenție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate