Târgu Neamț: Omagiu Vânătorilor de Munte, la centenar
Joi, 3 noiembrie a.c., Arma Vânători de Munte împlinește 100 de ani de istorie.
Constituit în plin Război Mondial din cauza lipsei trupelor speciale instruite pentru lupta din zonele muntoase , corpul vânătorilor de munte a participat la apărarea Moldovei și s-a acoperit de glorie. A fost înființat la 3 noiembrie 1916, prin ordinul Marelui Cartier General, care a decis transformarea Școlii Militare de Schiori din București în Corpul Vânătorilor de Munte. Au fost recrutate trupe din întreaga armată română, iar la 3 decembrie 1916, vânătorii de munte si-au început marsul pe jos spre garnizoana Târgu Neamt. După ce au parcurs aproape 500 de km, pe 3 ianuarie 1917 au ajuns la destinație. Aici, la poalele Cetății Neamț, vânătorii de munte au fost întâmpinati cu bucurie de populatia si de oficialitătile orasului.
Acel moment a fost reconstituit duminică, 30 octombrie, când marșul vânătorilor de munte, inițiat de Statul Major al Trupelor Terestre din România pentru a aniversa un secol de la înființarea primei asemenea unități din componența Armatei române, a ajuns la Târgu Neamț.
La Monumentul- mausoleu al Vânătorilor de Munte de pe Culmea Pleșu a avut loc o ceremonie militară și religioasă de o amploare deosebită. Au participat generalul Ștefan Dănilă- consilierul ministrului Apărării Naționale, comandanţii brigăzilor 61 şi 2 Vânători de Munte (general de brigadă Marius Giurcă şi general de brigadă Tudorică Petrache), reprezentanţi ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, oficialităţi din administraţia publică a oraşului Târgu Neamţ, reprezentanţi ai structurilor din sistemul naţional de apărare, militari în rezervă şi retragere, precum şi cetăţeni ai oraşului. Celor 150 de soldați de elită prezenți li s-au alăturat Străjerii Cetății Neamț, în semn de respect și recunoștință pentru sacrificiile făcute.
După depunerea de coroane la baza mausoleului, a fost dezvelită o placă comemorativă cu ocazia aniversării Centanarului Vânătorilor de Munte. Aici, pe Culmea Pleșului, locotenentul Adrian-Ciprian Iriciuc- comandantul detaşamentului format din militarii Batalionului 17 Vânători de Munte a predat Drapelul Naţional sublocotenentului Cristian Comoniţă, care, împreună cu subordonaţii săi- militari din subunitatea de cercetare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, au purtat ștafeta până la următoarea destinație, marșul vânătorilor de munte finalizându-se miercuri, 2 noiembrie, la Brașov.
Ceremonia militară desfășurată la Târgu Neamț s-a încheiat cu marșul de defilare a vânătorilor de munte și tehnicii din dotare, pe acordurile fanfarei militare. Numeroși locuitori ai orașului au ieșit în centrul orașului pentru a-i admira și aplauda pe soldații de elită, pregătiți oricând să renunțe la propria lor viață pentru apărarea patriei noastre.
Andreea Trăsnea