Târgu Neamț: Omagiu Vânătorilor de Munte, la centenar

0

Joi, 3 noiembrie a.c.,  Arma Vânători de Munte împlinește 100 de ani de istorie.

Constituit în plin Război Mondial din cauza lipsei trupelor speciale instruite pentru lupta din zonele muntoase , corpul vânătorilor de munte a participat la apărarea Moldovei și s-a acoperit de glorie. A fost înființat la 3 noiembrie 1916, prin ordinul Marelui Cartier General, care a decis transformarea Școlii Militare de Schiori din București în Corpul Vânătorilor de Munte. Au fost recrutate trupe din întreaga armată română, iar la 3 decembrie 1916, vânătorii de munte si-au început marsul pe jos spre garnizoana Târgu Neamt. După ce au parcurs aproape 500 de km, pe 3 ianuarie 1917 au ajuns la destinație. Aici, la poalele Cetății Neamț, vânătorii de munte au fost întâmpinati cu bucurie de populatia si de oficialitătile orasului.img_4742jpg

Acel moment a fost reconstituit duminică, 30 octombrie, când marșul vânătorilor de munte, inițiat de Statul Major al Trupelor Terestre din România pentru a aniversa un secol de la înființarea primei asemenea unități din componența Armatei române,  a ajuns la Târgu Neamț.

La Monumentul- mausoleu al Vânătorilor de Munte de pe Culmea Pleșu a avut loc o ceremonie militară și religioasă de o amploare deosebită. Au participat generalul Ștefan Dănilă- consilierul ministrului Apărării Naționale, comandanţii brigăzilor 61 şi 2 Vânători de Munte (general de brigadă  Marius Giurcă şi general de brigadă  Tudorică Petrache), reprezentanţi ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, oficialităţi din administraţia publică a oraşului Târgu Neamţ, reprezentanţi ai structurilor din sistemul naţional de apărare, militari în rezervă şi retragere, precum şi cetăţeni ai oraşului. Celor 150 de soldați de elită prezenți li s-au alăturat Străjerii Cetății Neamț, în semn de respect și recunoștință pentru sacrificiile făcute.

După depunerea de coroane la baza mausoleului, a fost dezvelită o placă comemorativă cu ocazia aniversării Centanarului Vânătorilor de Munte.  Aici, pe Culmea Pleșului, locotenentul Adrian-Ciprian Iriciuc- comandantul detaşamentului format din militarii Batalionului 17 Vânători de Munte a predat Drapelul Naţional sublocotenentului Cristian Comoniţă, care, împreună cu subordonaţii săi- militari din subunitatea de cercetare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, au purtat ștafeta până la următoarea destinație, marșul vânătorilor de munte finalizându-se miercuri, 2 noiembrie, la Brașov.

Ceremonia militară desfășurată la Târgu Neamț s-a încheiat cu marșul de defilare a vânătorilor de munte și tehnicii din dotare, pe acordurile fanfarei militare. Numeroși locuitori ai orașului au ieșit în centrul orașului pentru a-i admira și aplauda pe soldații de elită, pregătiți oricând să renunțe la propria lor viață pentru apărarea patriei noastre.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate