Târgu Neamț: Viitorii meșteri populari, “modelați” de Ionela Lungu

0

Copiii din zona Târgu Neamț au oportunitatea să descopere tainele unui vechi meșteșug, modelajul în lut, chiar de la Ionela Lungu.

Meșter popular din Humulești renumit la nivel național și internațional datorită capacității de a însufleți boțul de humă de pe Valea Ozanei, Ionela Lungu este instructor coordonator o clasă externă de artă populară. Astfel, prin Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț, Ionela Lungu își folosește talentul ca să stimuleze creativitatea celor mici și să le transmită, prin joacă, dragostea pentru frumos și tradiția străveche.

Practic, activitatea sa din cadrul catedrei de Artă Populară este gândită astfel încât să fie acoperite un număr cât mai mare de unități școlare din zona Târgu Neamț. În fiecare zi, meșterul popular se întâlnește cu alți copii, de la Școala din Humulești, Școala Domnească, Liceul „Vasile Conta” sau de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”.

În anul acesta școlar, voi merge pe grupele formate anul trecut tocmai pentru a aprofunda abilitățile lor meșteșugărești. De la 1 octombrie, mă voi întâlni cu elevi din clasele I- IV, din mai multe școli, după-amiază, ca să nu se suprapună cu programul școlar”, ne-a explicat Ionela Lungu.

La orele cu copiii, meșterul popular încearcă (și, spunem noi, reușește) să-i apropie cu blândețe de meșteșugurile străvechi. „Calea cea mai potrivită cred că este aceea de a lucra efectiv cu ei, nu de a preda o teorie plictisitoare. Ei sunt mai ales receptivi atunci când au aplicații practice, iar lucrul cu lutul e pe placul lor.

Le arăt cum putem folosi diferitele instrumente pentru modelaj, dar produsul final le aparține. Pot interveni cu elemente ce țin de viziunea personală, îi încurajez să-și pună amprenta proprie, astfel ca fiecare obiect realizat de ei să fie unic și să-i reprezinte”.

Pentru fiecare oră, alege teme diferite, astfel încât micii meșteri să fie mereu entuziasmați. „Strigătul lor de bucurie când intru în sala de clasă este nota bună pe care mi-o dau ei, mie, în schimbul lecțiilor pe care le dau eu, lor„, povestește Ionela Lungu.

Strecoară învățăminte despre arta populară, elemente ale costumului popular și tradiții. Deseori le spune că arta populară se înfrățește cu bunul simt, cu politețea, cu respectul.

Toate obiectele lucrate rămân la copii. Cu ocazia unor evenimente organizate la nivel local, sunt expuse  și în spațiul public, pentru a putea fi admirate de întreaga comunitate.

Ionela Lungu dezvăluie că cei mai talentati sunt si cei buni la matematică, cei care au viziune în spațiu. Nu e însă o regulă scrisă. De multe ori, copiii îi depăşesc aşteptările, își pun amprenta proprie și reuşesc să creeze obiecte deosebite.

Încerc să le deschid lumea prin ochii mei așa cum o văd, apropiindu-i de ceea ce însemnau odată respectul față de tradiții, de ceea ce e simplu și curat, de arta populară autentică și mai ales de bunul gust.

Nu tot ce este sclipicios este și bun.”, spune meşterul popular din Humuleştiul lui Creangă.

Greu de crezut, dar toate astea se întâmplă în anul 2019, în mediul urban. Cumva, ca să se încline balanţa în defavoarea kitch-ului, căci din mâinile lor micuțe sunt realizate obiecte unice.

Astfel, Ionela Lungu nu doar că modelează din lut lumea lui Ion Creangă în personaje și le arată copiilor cum să facă același lucru. Ionela Lungu modelează, din suflet, viitori meșteri populari, păstrători ai valorilor tradiționale de care orașul, județul și țara noastră are, într-adevăr, nevoie.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate