„The small Montmartre of Bitola” – Provocare, perseverență, satisfacție pentru elevii de la Seminarul Mănăstirii Neamț

0

”Inspiraţia există, dar trebuie să te găsească muncind.” (Pablo Picasso)

Elevii secției de patrimoniu de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamț au primit o invitație în Bitola Macedonia. Aceasta a venit în urma participării la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii, ediția a 43 a “The small Montmartre of Bitola” în Macedonia 2024, concurs organizat de CHILDRENS ART STUDIO ,,ST. CYRIL AND METHODI”.

Participăm ca în fiecare an, la secțiunea colecție, de data aceasta cu tema propusă de organizatori – Olimpiade sportive. Colecția de anul acesta a cuprins 22 de lucrări. Dacă în anii trecuți am reprezentat Divinitatea în tehnici creștine: iconografie, frescă, mozaic, miniatură- alfabet, motive decorative în spații ecleziale de pretutindeni, pentru participarea de anul acesta am ales tema Olimpiadele în Grecia antică.

Frumusețea picturilor murale, a frescelor, dar și a picturilor decor pe amfore sau cratere au devenit sursă de inspirație pentru pictura universală în timp și spațiu. Drept pentru care se situează în patrimoniul mondial al umanității UNESCO. Pictura creștină s-a inspirat deopotrivă în primele veacuri tot de aici, prin intermediul cuceririi romane. Realizată într-o cromatică simplă: ocru, roșu englez, negru și câteva accente de alb, pictura din Grecia antică este subordonată unui desen ferm și delicat deopotrivă. Lucrările au fost realizate de elevii secției Patrimoniu Cultural, clasele IX-XII. Documentarea a devenit astfel o lecție nonformală pe tărâm artistic, istoria artelor, desen, pictură.

Concursul reunește an de an peste 10.000 de participanți, din peste 30 de țări, din Europa cât și din Asia. A devenit o tradiție frumoasă, aceea de a participa la aceasta competiție de prestigiu, de 14 ani. Demersul început în 2011, de către profesorul Dan Târdea si preluat de profesor Oana Grădinaru din 2017, a adus Seminarului nemțean de la ,,Grad Prix”, ,,Best collection”, ,,Golden Palette”, „Golden Brush” și diplome Winners. În anul 2023, încununând palmaresul, întregul grup, a fost premiat de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul Sfintei Liturghii, oficiate la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie. Grupul a fost reprezentat de eleva GIDIRIM CHIRA, din Ucraina care a venit la Seminar, în urma războiului. Ea a primit binecuvântare și distincția Crucea Moldavă. Amănunte aici.

La ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii Macedonia, februarie 2024; din aproximativ 45 000 de participanti, de la 800 de școli, din 80 de țări ( conform site-ului concursului), cei 22 de elevii seminaristi au obtinut:

-4 premii Golden Palette:

CAMERZAN ARINA, MĂRGEAN TEODORA, UNGUREAN CAPITOLINA -cl. a XI-a și CACIUC NARCISA, cl. a XII-a.

-5 diplome Winners:

VOINEAG IRINA ANDREEA – cl. a X-a, CHITIC URSACHE ECATERINA, POSTOLICĂ DANIELA, ȘVECICOV GAVRIELA – cl. a XI-a, JELIHOVSCHI GRIGORE, cl. a XII-a.

-Diploma pentru Seminar.

Premiul Invitație la Colonia mondială de artă, 23-30 mai 2024, în tabăra de creație Bitola Macedonia, pentru două eleve JURAVLE ADRIANA, cl. a X a și MORAR TEODORA cl. a XI a, insoțite de profesorul CORNIȚESCU IOAN. Iar la participarea directă, cele două eleve au obținut DIPLOME de RECUNOAȘTERE SPECIALĂ.

Rezultatele competiției sunt anunțate pe site-ul: www.smallmontmartreofbitola.com și au fost mentionate de fiecare dată în Doxologia, presa din Neamț și site-ul școlii.

Mulțumim părintelui director pentru susținere și implicarea în demersul pentru participarea directă la tabără, a lotului de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamț.

Profesor coordonator Grădinaru Oana

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate