Tinerele talente, în lumina reflectoarelor la Festivalul B Zone Folk [Târgu Neamț, ediția I]

0

La Festivalul Internaţional B Zone Folk desfăşurat în perioada 2-5 mai la Târgu Neamţ, tinerele talente au fost ascultate, apreciate şi premiate cu premii substanţiale.

Pentru ele, organizatorii au gândit un festival concurs cu acelaşi nume. Tinerii concurenţi au trebuit să prezinte două piese compoziţii proprii sau în primă audiţie sau două melodii, respectiv o melodie creație proprie și o melodie din repertoriul românesc al muzicii folk.

 B Zone Folk a devenit astfel rampa de lansare a unor tineri talentaţi din toată ţara, precum Ana Maria Filip, Grupul Fior, Daria Boghean, Sergiu Vulcănescu ori Sebastian Ionel, care au avut ocazia să cânte pe aceeaşi scenă cu mari nume ale muzicii folk: Mircea Rusu, Adrian Bezna, Mircea Vintilă şi mulţi alţii.

Duminică, 5 mai, în ultima zi de festival pe Valea Ozanei, participanţii şi publicul au aflat care sunt câştigătorii. Misiune grea a avut juriul, căci fiecare concurent s-a dovedit a fi talentat în interpretarea muzicii folk și creației lirice.  

Pentru a-i departaja, s-a ţinut însă cont criterii precum calităţile vocale, tehnica vocală, tehnica interpretativă, prezenţa scenică, virtuozitate interpretativă la instrument, valoarea creațiilor proprii prezentate şi perspective de a avea o carieră în domeniu. 

Gala Festivalului Național Concurs B Zone Folk pentru tineri a avut loc pe scena amplasată în Piaţa Adormirea Maicii Domnului, fiind prezentată de Adrian Bezna- motorul acestui eveniment. Mircea Vanca a fost cel care a cântat şi încântat audienţa înainte de anunţarea câştigătorilor.

Marele Trofeu al Festivalului B Zone Folk România a fost câștigat de ANA MARIA FILIP (20 ani, din Târgu Neamţ- trofeu, diplomă și premiu în bani – 4000 lei). CLICK AICI PENTRU DETALII

GRUPUL „FIOR”, format din Patricia Acsinia (Târgu Neamţ), Cătălin Tarhon (Dorohoi) şi Vlad Lazăr (Bacău), a revendicat PREMIUL I, fiind răsplătit cu diplomă și premiu în bani (2000 lei).

Premiul al II-lea merge la Dorohoi, fiind obținut de IONEL SEBASTIAN (diplomă și premiu în bani – 1500 lei).

Premiul III s-a împărțit între doi tineri despre care, cu siguranță, vom mai auzi: DARIA BOGHEAN  din Târgu Neamţ şi SERGIU PÂRVULESCU din Vulcan, jud. Hunedoara (diplomă și premiu în bani – 1000 lei).

Premiile au fost înmânate de către administratorul public al judeţului Neamţ-Cătălin Chiței,  împreună cu administratorul public al oraşului, Geanina Fedeleş.

În cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Folk, B Zone Folk România, a avut loc şi un Concurs deschis on-line pentru interpreţi folk, indiferent de vârstă, pe trei secţiuni. Câştigătorii au fost anunţaţi tot în cadrul galei laureaţilor, duminică, 5 mai, astfel:

  • Premiul  Imnul Festivalului 2019 – Grupul FIOR, format din Patricia Acsinia (Târgu Neamţ), Cătălin Tarhon (Dorohoi) şi Vlad Lazăr (Bacău)- 1500 lei
  • Premiul pentru cel mai interesant cântec patriotic: IONEL SEBASTIAN din Dorohoi -1500 lei
  • Premiul pentru cel mai bun cântec cu tema Ştefan cel Mare: IONEL SEBASTIAN din Dorohoi- 1500 lei.

Festivalul concurs B Zone Folk a fost organizat de Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria şi Consiliul Local a Orașului Târgu Neamț, cu sprijinul Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ. Scopul evenimentului aflat la prima ediție a fost descoperirea şi promovarea a noi talente interpretative şi de creaţie ale muzicii folk, promovarea în rândul tinerilor a acestui gen de muzică, dezvoltarea spiritului de competiție, dragostea pentru artă şi poezie. De asemenea, constituie o formă de educaţie prin muzică, de dezvoltare a imaginaţiei, a simţului estetic şi al bunului gust, de cunoaştere şi respectare a valorilor locale și naționale.

Totodată, prin organizarea acestui festival s-a dorit să se creeze un eveniment de nivel naţional şi internaţional care să promoveze patrimoniul cultural local şi județean şi să reprezinte un punct de atracţie pentru mii de localnici şi turişti.

VIDEO în curând.

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate