Traditii vii la Timisesti

0

              Pomenirea mortilor din postul Sfintelor Pasti incepe in ziua Sambetei lui Teodor sau in Sambata colivelor, dupa cum mai este numita. La Timisesti, randuiala pomenirii celor trecuti la cele vesnice se face dupa canoanele Bisericii Ortodoxe, cu coliva traditionala. Daca v-ati gandit deja la colaci si coliva de grau cu bombonele, trebuie sa stiti ca v-ati inselat. Malaiul cu dovleac si covasa servita calda, sunt niste bucate de traditie pentru localnicii din Timisesti. Secretele acestor specialitati moldovenesti, ne sunt dezvaluite chiar de tanti Tuta, cea care le-a si pregatit.

              Dupa slujba de pomenire si binecuvantarea parintelui paroh Petru Gavriloaia, oaspetii de seama precum profesoara Doina Baroi, o fiica a satului – dupa cum se autointituleaza, profesorul Gheorghe Sauciuc, oamenii bisericii si satenii cu un apetit deosebit, s-au asezat la masa.  Pomenirea s-a incheiat relativ repede, iar oamenii au plecat spre casa impartind la randul lor, zeci de bogdaproste.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate