Turneu de TEATRU în zona Târgu-Neamț: 🌪 toate uraganele au nume de fete 🌪

0

Centrul Educațional de Arte Performative CEVA organizează între 9 și 13 septembrie turneul regional* al spectacolului de teatru 🌪 toate uraganele au nume de fete 🌪.

Spectacolul este rezultatul unui proces colaborativ de lucru, în care 10 adolescente din Târgu Neamț și împrejurimi au fost ghidate de către 5 tineri artiști (Alex Iurașcu, Monica Muntean, Iulia Dinescu, Ovidiu Cosovanu, Ruxandra Simion) pentru a dezvolta elementele care compun un spectacol de teatru, pornind de la propriile experiențe cotidiene.

Toate fricile încep cu,, f” de la fată. Sau poate că nu. Toate uraganele au nume de fete pentru că bărbații le-au numit. Sau poate că nu. Schimbăm incertitudinea într-o frază răspicată- AVEM 17 ANI SI AVEM CURAJ. AVEM FORȚĂ, cu f, tot de la fetele care suntem. Avem curaj să dansam. Să cântăm. Să spunem de unde suntem. Să facem ceva teatru. Să fim cum/cine suntem.

Am luat 10 fete și le-am întrebat ce trebuie și ce nu trebuie făcut. Ce e bine și ce nu e. Ce e normal și ce spune lumea că nu ar fi. Rezultatul? Și mai multe întrebări. Oare când o să se termine cu frica și cum, unde? Oare cine m-a învățat să fiu ca mama mea? Oare cine m-a supus tăcerii. 🌬💨 Nu amuțiți!! Aveți voci! Avem voci! Hei, bună, salut, oare o sa ne zâmbim pe stradă de-acum? Haideți să vedem câte voci strângem!”

Distribuție: Ana Cucoș, Ana Ungureanu, Tatiana Roșu, Ana Aanei, Diana Tudosă, Diana Rusu, Iustina Topoliceanu, Raluca Chiper, Teodora Dumitroaea, Elena Trifan

*PROGRAM

Miercuri | 9 septembrie | ora 18:00 | Curtea primăriei | PETRICANI

Joi | 10 septembrie | ora 18:00 | Căminul Cultural | PIPIRIG

Vineri | 11 septembrie | ora 18:00 | Terenul de Sport | POIANA TEIULUI

Sâmbătă | 12 septembrie | ora 18:00 | Terenul de Sport | GRUMĂZEȘTI

Duminică | 13 septembrie | ora 18:00 | Școala Gimnazială Bălțătești | BĂLȚĂTEȘTI

Parteneri

Administrația Fomndului Cultural Național, Primăria Orașului Tg Neamț, Primăria Petricani, Primăria Poiana Teiului, Primăria Pipirig, Primăria Grumăzești, Primăria Bălțătești, Casa Culturii “Ion Creangă” Tg Neamț, Radio România Cultural

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Deși se joacă în aer liber reprezentația va avea un număr limitat deloc fiind respectată distanțarea socială. Așadar, la intrarea în spațiul destinat publicului va fi luată temperatura fiecărui spectator/spectatoare în parte. De asemenea, vă rugăm să purtați mască. Dacă nu găsiți una, veți primi una din partea noastră. Vă așteptăm! –––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

cofinanțator Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul ceva Rezidențe – investigarea istoriei recente a comunităților locale mici nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

CONTEXT

În ultimii 2 ani, Asociația Frilensăr.ro și-a asumat un rol de promotor cultural alternativ destinat adolescenților din orașul Târgu-Neamț. Pornind de la comunitate, educație, viitor și artă – CEVA – Frilensăr a format o trupă de teatru de adolescenți în care s-au înscris peste 30 de liceeni. Tinerii au fost incluși în 2 tabere de teatru, în workshopuri de mișcare, canto, scriere dramatică și cercetarea istoriei locale recente, în urma cărora au fost create 2 spectacole de teatru: Boomerang și Absent/Prezent.

VIITORUL

Ne propunem să continuăm demersurile inițiate în primii doi ani de CEVA și să deschidem proiectul pentru un număr cât mai mare de adolescenți prin înființarea Centrului educațional de arte performative pentru adolescenți – C.E.V.A. Prin înființarea acestui centru, numărul de activități culturale destinate tinerilor va crește semnificativ. În acest sens, am gândit o strategie pentru următorii doi ani care va avea două direcții:

  • Familiarizarea adolescenților cu instrumentele de creație performativă & Formare profesională

Pentru a crea o structură cât mai solidă în ceea ce privește viitoarele activități ale Centrului educațional de arte performative pentru adolescenți – CEVA, ne propunem ca pe lângă actualii membrii adolescenți ai trupei de teatru CEVA să atragem noi membri. În acest sens, în primele șase luni ale proiectului vom organiza o tabară de formare și inițiere în artele performative prin care adolescenții vor fi familiarizați cu principiile de bază ale creației performative. În urma workshopurilor de management cultural, dramaturgie, mișcare, actorie și muzică, vor fi împărțite roluri precise pentru fiecare adolescent în parte. Trecerea de teorie la practică va fi făcută prin producția unui spectacol de teatru educațional, în urma unei cercetări antrolopologice pe raza orașului Târgu Neamț cu privire la viitorul comunităților locale mici. Spectacolul va fi parte a stagiunii noi platforme, dar va fi prezentat și în 10 localități rurale de pe aria județului Neamț și în 6 localități naționale.

  • Târgu Neamț, orașul resursă culturală pentru artiștii contemporani

Începând cu 2020, Centrul educațional de arte performative pentru adolescenți – CEVA va organiza o serie de rezidențe destinate artiștilor tineri din zona regiei, scenografiei, muzicii, dansului și dramaturgiei, cu scopul cercetării artistice și a reinterpretării istoriei recente a orașului Târgu Neamț prin instrumente creative din aria teatrului. Vor fi susținute câte 5 rezidențe pe an de cel puțin 2 săptămâni pentru fiecare artist în urma cărora vor fi create 4 instalații performative ca rezultate ale cercetării și un spectacol de teatru educațional. Spectacol va fi inclus în stagiunea anuală a centrului de arte performative fiind prezentat de asemenea în 5 localități rurale de pe aria județului Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate