UITE BARZA! Cu adresă oficială, la un click distanță

0

Societatea Ornitologică Română (SOR) a reînceput numărătoarea berzelor albe din România, acțiune care se va încheia pe 31 iulie.

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în țară. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

Datele sunt colectate cu ajutorul voluntarilor, al tuturor celor care doresc să se implice în acest proiect. În acest sens, a fost creată o aplicație de smarphone, cu ajutorul ENEL România. Se numește UITE BARZA! și poate fi descărcată gratuit pe telefoanele mobile cu Android sau iOS.

Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România”, transmite SOR.

Din 2017, de când SOR a lansat aplicația, „Uite, Barza!” a avut peste 9.300 de utilizatori și a ajuns în 2018 pe locul al șaselea în Top 10 aplicații de călătorii. 

În premieră – anul acesta, toți distribuitorii de energie electrică vor folosi datele culese de voluntari cu aplicația „Uite, Barza!” pentru a ajuta… berzele”, spun reprezentanții SOR.

foto arhivă

În Ținutul Zimbrului, Agapia este una dintre locațiile preferate an de an de aceste păsări sălbatice. Cuiburile lor pot fi văzute pe stâlpii de pe marginea drumului care duce spre mănăstire.

Ce-i drept, uneori păsările dau de furcă localnicilor: „Anul trecut, am încercat să le fugăresc, că fac multă mizerie. S-au întors. Mai e și vorba aia din bătrâni, că dacă le strici cuibul vin și pun foc la casă, așa că mi-am luat gândul…. Le respectăm ca pe orice alt musafir„, ne-a spus nenea Vasile din satul Agapia.

sursa: sor.ro

În folclor, se spune că berzele sunt cele care aduc primul copil cuplurilor căsătorite, iar dacă un copil are un semn de naștere, acolo ar fi fost ciupit de barză. Se mai crede că prevesesc belşugul, că aduc noroc și spor casei în apropierea căreia își fac cuibul și că o feresc de foc și fulger.

În România, sunt până acum cunoscute 5.400 de cuiburi de barză albă.

Andreea T.


Cum se numără berzele:

Potrivit SOR, orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicația. Când ajunge la un cuib de barză, pornește funcția de localizare și aplicația, apoi completează câmpurile cerute – număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicația va cere o fotografie și va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua. 

Numărătoarea de berze se realizează doar în perioada 25 iunie – 31 iulie. Berzele sunt numărate numai la cuib, iar puii sunt destul de mari în această perioadă pentru a fi observați ușor. Diferența dintre pui și păsările adulte este simplă – puii au ciocul negru, adulții au ciocul roșu. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate