În ultimele 3 săptămâni, virozele respiratorii au depășit nivelul maxim al ultimilor 5 ani

0

În săptămâna 5-11 februarie 2018 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2.703 –  cu un număr de 39 internări, marcând tendința de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 2173 cazuri – cu 45 bolnavi internați.

În ultimele 3 săptămâni, virozele respiratorii au atins și depășit nivelul maxim al ultimilor 5 ani. Numărul de pneumonii raportate a fost de 744 – cu un număr de 157 internări, față de cele 770 cazuri – cu 183 internări din săptămâna precedentă. Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârsta 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. S-au înregistrat un număr de 29 cazuri de gripă la pacienți nevaccinați antigripal, 26 dintre aceștia fiind internați în spital. În săptămâna precedentă a avut loc un deces din cauza gripei: un copil de 8 ani, cu comorbidități”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Distribuția pe grupe de vârstă a cazurilor de gripă se prezintă astfel:

  • 3 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani
  • 18 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani
  • 4 cazuri la grupa de vârstă de peste 65 ani.

Astfel evoluția infecțiilor respiratorii acute înregistrează valori maxime față de aceeași perioadă de supraveghere epidemiologica a ultimilor 5 ani: în ultima săptămână creșterea a fost de 27,6%. Numărul cazurilor de gripă a crescut în ultima săptămână cu 52,6%.

S-au recoltat un număr de 4 probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa care au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București pentru confirmare. S-au transmis recomandări privind măsurile antiepidemice la Spitale (cu restricționarea/interzicerea după caz a accesului vizitatorilor în sectoarele cu risc), centre medico-sociale, medicina de familie.

Având în vedere evidențierea circulației virusului gripal la nivel național, specialiștii recomandă  continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categorii la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătăți (copii și  adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii și bătrâni instituționalizați).

Până la data de 11.02.2018 au fost vaccinate antigripal 24.942 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La această data mai există în stoc 105 doze de vaccin gripal la nivelul DSP Neamț și 1.305 doze de vaccin gripal la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

DSP Neamț recomandăm populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile de igienă personală: spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun,  a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca și respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe consumul de fructe și legume, odihnă și mișcare.

DSP Neamț îndrumă populaţia să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului. Pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate