Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
vineri 24 ianuarie 2020
 • :
 • :

Umblatul cu Iordanul, vechi obicei creștinesc păstrat în Târgu Neamţ şi nu numai [FOTO/ VIDEO]

După obiceiul creștinesc și strămoșesc, în zilele premergătoare Bobotezei, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele creștinilor cu Iordanul pentru a vesti minunea Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos.

În funcție de numărul enoriașilor din parohie, preoții își programează aceste vizite astfel încât să ajungă la toate casele arondate.

În această dimineată, părintele Stelian Cramba (parohia Sfântul Nicolae, Târgu Neamț) a ajuns cu Iordanul la casele de pe strada Cetății.

Preotul este însoțit de către dascăl, care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc. Venirea lor este anunțată credincioșilor de către un grup de copii, deseori îmbrăcați în straie populare. Aceștia merg înainte, din casă-n casă, și strigă “Chiralesa” (cuvânt din limba greacă tradus „Fie-ți milă, Doamne!”).

Fiindcă îi anunță din timp că se apropie preotul, gazdele îi răsplătesc pe copii cu ceai fiebinte, dulciuri, fructe și, uneori, bani.

Preotul este așteptat cu o lumânare sau cu o candelă aprinsă. Cu ajutorul unui mănunchi de busuioc, stropește cu apă sfințită prin toate încăperile casei și pe toți locuitorii, binecuvântându-i, pentru a fi feriți de boli și de tot răul. Preotul ține în mâna dreaptă Sfânta Cruce și cântă, împreună cu dascălul:

În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat. Că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-te. Și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, mărire Ție! (…)

Gospodăria este binecuvântată, iar fiecare gazdă primește un firișor de apă sfințită din căldărușa dascălului și un fir de busuioc din buchetul preotului.

Apa sfințită se păstrează, tradiția spunând că are puteri miraculoase și că este vindecătoare de boli.

Mersul cu Iordanul este o veche rânduială bisericească și  reprezintă o înnoire a sfințeniei care trebuie să pătrundă în casele și sufletele noastre, o pregustare a marelui praznic al Bobotezei.

La Bobotează, se sfințesc toate apele şi izvoarele pământului. Agheasma Mare se bea în fiecare dimineață, timp de nouă zile, până la Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Andreea T.
5 comentarii la “Umblatul cu Iordanul, vechi obicei creștinesc păstrat în Târgu Neamţ şi nu numai [FOTO/ VIDEO]

 1. George

  Haideți să nu fim ipocriți!
  Știm cu toții că popa vine să încaseze taxa de șmecher.
  Dacă oamenii nu ar mai da bani la popă pun pariu că „obiceiul” ar dispărea instantaneu.
  Are cineva curajul să mă contrazică?

  Raspunde
  1. Costica Moldovanu

   Da. Va contrazic. Ipocrit sunteti dumneavoastra. Nu va place, este treaba dv. Nu inteleg de ce va bagati in vorba. Dar poate aveti dreptate.La noi vine preotul, nu popa.

   Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *