Un scurtcircuit electric a produs pagube materiale importante în două gospodării din comuna Vînători Neamț (IMAGINI)

0

Un scurtcircuit electric a produs pagube materiale importante în două gospodării din comuna Vânători Neamț

La ora 15:57, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați să intervină în comuna Vânători Neamț pentru stingerea unui incendiu produs la două locuințe situate în localitatea Nemțișor.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Târgu-Neamț (5 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD) și SVSU Vânători Neamț.
La sosirea primelor echipaje de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la acoperișul unei construcții în formă de L (locuință și anexă gospodărească) dar și la acoperișul unei case P+1 dintr-o altă gospodărie.
Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia au ars: -acoperișul locuinței și anexei pe o suprafață de aproximativ 150 mp.
-izolația exterioară a casei P+1 pe o suprafață de 120 mp, acoperișul pe o suprafață de 280 mp și tâmplăria aferentă etajului.
De asemenea, în urma incendiului s-au deteriorat bunuri aflate în interiorul celor două case (aparate electrocasnice, materiale textile, obiecte de uz casnic etc).
Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un bărbat de 43 de ani, ce a suferit ușoare intoxicații cu fum, a fost asistat medical de echipajul SMURD la locul evenimentului.
Un alt bărbat de 45 de ani, cu leziuni la membru superior drept a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, refuzând transportul la spital.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric.

Recomandări

Pentru a preveni astfel de evenimente pompierii vă recomandă să:
✔efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
✔nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune aparatele;
✔supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi vor fi deconectate în cazul în care apar defecţiuni;
✔nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii;
✔nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
✔verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
✔nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
✔instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului;
✔NU utilizați instalaţii electrice (conductori, prize, întrerupătoare, tablouri de siguranţe, prelungitoare etc.) şi consumatori electrici (de orice fel) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizați numai aparatură electrică omologată;
✔să efectuați reparaţiile la instalaţiile electrice doar cu personal autorizat.

Sursa/Imagini: ISU Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate