Unul dintre cei mai iubiți primari: Vasile Dorneanu, de la Pipirig

1

Deși nu a încheiat un mandat complet la conducerea administrației publice locale a comunei Pipirig, primarul Vasile Dorneanu a reușit în scurt timp să se facă admirat și respectat de către majoritatea dintre pipirigeni. La finalul celor trei ani în care a ocupat funcția de edil, profesorul Vasile Dorneanu, candidează din nou din partea PSD. Datorită omeniei – calitatea sa definitorie, dar și a profesionalismului de care a dat dovadă în administrație, noul primar al Pipirigului a reușit o performanță pe care alții nu au atins-o niciodată: a devenit indispensabil pentru comunitatea din care face parte. Meritul îi aparține, iar aprecierile vin de la consătenii săi, care și-au exprimat cu însuflețire și naturalețe opiniile.

Întrebați la modul general, cât de mulțumiți au fost de primarul care i-a reprezentat în cei trei ani de zile, care sunt proiectele realizate în această perioadă și ce proiecte consideră că sunt prioritare pentru noul mandat, pipirigenii cu care am stat de vorbă au răspuns unanim.

Ștefan Zabulică:

Are un merit deosebit. Omul este pregătit, este înțelegător, nu ia lucrurile în derâdere când vine cineva la el cu o problemă. Primarul Vasile Dorneanu nu ține cont de păturile sociale, ci pentru el toți oamenii sunt egali. Eu consider că are un caracter deosebit. Să vă spun o problemă personală rezolvată de domnul primar. Unde locuiesc eu, în Boboiești, am avut nevoie de un tub prin care să treacă un pârâiaș. L-am rugat pe fostul primar să mă ajute și nu a zis că nu, dar în schimb nu s-a realizat. Domnul primar care a venit m-a ajutat. Mi-a dat om, mi-a dat utilaj, s-a rezolvat. O altă problemă care s-a rezolvat a fost un pod putred, care a fost refăcut din lemn și pe care nu mai rămân blocat cu mașina. În noul mandat prioritar ar fi gazul. În centrul comunei este tras gaz, dar restul comunei, Leghin, Pâțiligeni, Dolhești, Pluton, Boboiești, Dolia, nu beneficiază în prezentSperăm din inimă ca echipa PSD să câștige Consiliul Județean, pentru că ceilalți vor pune bețe-n roate tuturor proiectelor.

Victor Negoiță:

Primarul comunei Pipirig ar trebui să fie un bun manager, dar și un bun cetățean care să fie aproape de oameni. Vasile Dorneanu are foarte multe realizări și este un primar așa cum nu a avut comuna Pipirig în ultimii 30 de ani. Este un om cu pregătire, un fiu de oameni gospodari, cu frica lui Dumnezeu.

Andrei Acatrinei:

Din punctul meu de vedere, este un om deosebit. Poți să te prezinți oricând, la orice oră la dumnealui la primărie și poți discuta indiferent de natura problemei pe care o ai. Domnul primar oferă un răspuns și ajutor tuturor celor care solicită acest lucru. În ceea ce privește activitățile specifice tineretului, domnul primar este prezent mereu pe terenurile de sport în timpul jocurilor importante care se desfășoară la noi în comună. Cu siguranță că dumnealui are un plan pentru viitorul mandat care o să ne surprindă plăcut pe toți. Sper să câștige alegerile pentru că, dacă oamenii din comună ar vota cu altcineva ar fi un dezastru. Vasile Dorneanu este un om deosebit și eu zic că asta reprezintă un punct forte. Am stat de vorbă cu multe persoane, tinere, în vârstă și toate mi-au spus că sunt foarte mulțumite de dumnealui.

Mihai Arsene:

Prioritar pentru comuna Pipirig este proiectul cu gazul care a fost deja aprobat, dar cei din guvernul actual l-au dat deoparte și acum trebuie să facem din nou demersuri. Un alt proiect important și de anvergură este distribuția apei, de la Pluton până în Leghin. Problemele de care se plâng pipirigenii, care sunt deja racordați la rețeaua de apă, apar din cauză celor de la Apa Serv care nu au făcut un al doilea bazin de captare, pentru o rezervă de apă. Rețeaua de apă a fost a primăriei, dar fostul primar a acceptat și a trecut-o în administrația companiei Apa Serv. Această companie încasează sute de mii de lei lunar, dar nu a făcut nicio investiție, nimic. Soluția este să facă un al doilea bazin pentru a avea apă curentă. Atunci când plouă, ei întrerup furnizarea apei pentru că nu mai este potabilă și vine tulbure, din pădure, prin cădere. Ei așteaptă să se limpezească, apoi bagă clor prea mult și evident, oamenii nu sunt mulțumiți. Printre realizările din acest mandat se numără iluminatul public de la Leghin până la Pluton. Acest proiect a fost aprobat pentru a continua din centrul comunei, prin satul Boboiești, până la Dolia. Tot în acest mandat de trei ani de zile, numeroase drumuri adiacente de la drumul național au fost asfaltate. Domnul primar s-a ocupat și de întreținerea bazei sportive și intenționăm să încropim un teren de fotbal de dimensiuni standard, pentru că avem echipă dar nu are unde juca. 

Ciprian Diaconu:

Am hotărât să facem echipă alături de domnul Vasile Dorneanu și să-l susținem în continuare pentru funcția de primar al comunei Pipirig. Motivele sunt foarte simple. A reușit într-un mandat relativ scurt să realizeze foarte multe proiecte importante pentru comunitatea noastră trecând printr-o perioadă grea, generată de această pandemie, plus doi ani la rând inundații severe (comuna fiind cea mai afectată din județ). A știut să răspundă cu calm celor care-l criticau pe nedrept pentru anumite lucruri. A reușit să-i ajute pe toți cei care aveau nevoie de ajutor în momente grele ale vieții și să rămână primarul tuturor pipirigenilor. Nu-l laud, însă cetățenii trebuie să știe adevărul. Succes întregii echipe de consilieri județeni alături de domnul președinte Ionel Arsene.

În trei ani de zile, primarul Vasile Dorneanu a depus spre finanțare mai multe proiecte de cât s-au depus vreodată în comuna Pipirig.

Printre proiectele deja implementate se numără modernizarea drumurilor de interes local – proiect european cu o valoare de peste 1 milion de euro, prin care patru străzi comunale au fost modernizate, s-au construit apărări de maluri și poduri. Printr-un alt proiect european a fost posibilă achiziționarea unui utilaj multifuncțional cu o valoare de două sute de mii de euro, folosit pentru lucrările de interes local. Modernizarea sistemului de iluminat public în satele de la drumul național reprezintă un alt proiect important pentru comuna Pipirig, având în vedere că acest sistem nu a fost modernizat niciodată până în prezent. Pipirigenilor li se transmite și o veste bună. Printre cele 27 de proiecte aprobate la nivel național de Agenția Fondului pentru Mediu (AFM), unul aparține Pipirigului. Astfel se va putea continua proiectul de iluminat public și în zona Centru – Dolia. Un alt proiect european vizează Liceul Thnologic ”Ion Creangă” Pipirig. Primarul și-a propus să construiască un nou corp de clădire pentru elevii din învățământul liceal. Proiectul a fost depus Programul Operațional Regional și care se află în etapa de contractare a lucrărilor de execuție.

Pe proiecte guvernamentale, comuna Pipirig a beneficiat și de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care s-a realizat modernizarea drumului comunal de la Pluton, început în 2014 și finalizat de edilul Vasile Dorneanu în 2017. Tot pe proiecte guvernamentale s-a refăcut infrastructura afectată de inundații din anii trecuți, dar și un proiect în derulare în urma inundațiilor de anul acesta.

Prin Compania Națională de Investiții (CNI) există două proiecte: refacerea infrastructurii prin regularizarea a trei torenți din satele Stânca și Pâțiligeni, unde există probleme de fiecare dată când apar inundații și modernizarea a 23 de străzi din comuna Pipirig.

Anul trecut a fost depus la București un proiect privind distribuția gazelor naturale, aprobat prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. După schimbarea Guvernului Dăncilă, a fost desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții, iar proiectul urmează să fie depus din nou pentru finanțare.

Alte proiecte sunt în parteneriat cu Consiliul Județean. În principal, infrastructura de apă este un proiect mare al cărui titular este Compania Apa Serv și obiectivul urmărit este alimentarea cu apă în toate satele comunei, de la drumul național. Un alt proiect mare, aflat în faza de elaborare a documentațiilor – depuse deja la Ministerul Fondurilor Europene de unde se așteaptă finanțare, vizează introducerea sistemului de alimentare cu apă în peste 60% din UAT Neamț. ”Mobilitate fără bariere” este un alt proiect prin care se va construi un Centru de zi și trei locuințe protejate, adresat persoanelor vulnerabile. Proiectul a fost aprobat și s-a semnat Convenția de finanțare, în luna iulie 2019. Suplimentar, acest proiect va crea în jur de 45 de locuri de muncă.

În ceea ce privește tineretul din comuna Pipirig, Vasile Dorneanu a susținut permanent toate activitățile culturale și sportive. Vârsta relativ apropiată de cea a tinerilor pipirigeni și meseria de profesor care-i stă la bază au constituit atuuri în dezvoltarea acestui sector. La inițiativa primarului, din 2017 elevii școlilor din comună cu rezultate deosebite examene și olimpiade sunt recompensați anual. De anul acesta au fost incluși în programul de recompensare și pipirigenii care termină studiile universitare ca șefi de promoție. Deja două tinere din Pipirig au fost premiate pentru prestigiul cu care contribuie la imaginea comunei.

Cum se vedea comuna Pipirig prin ochii localnicului Vasile Dorneanu înainte de a fi primar și cum se vede acum cu această experiență de trei ani în spate, prin ochii aceluiași Vasile Dorneanu, aflăm în rândurile de mai jos:

Eu rămân același om. Sunt născut, crescut în Pipirig, iar după ce am terminat studiile universitare m-am întors în comuna mea. Am ținut la lucrul acesta și dorința de a mă implica în viața comunității am avut-o dintotdeauna. Înainte să fiu primar, am fost consilier local, cunoșteam destul de bine administrația locală, cunoșteam problemele comunității, aveam o experiență suficientă care a fost completată ulterior în calitate de primar. Oamenii sunt aceiași, sunt oameni gospodari, întreprinzători. Transformările pe care le-am făcut sunt vizibile și așa cum menționam anterior, prin proiectele pe care le-am realizat cred că se vede lucrul acesta. Mai mult de cât atât am căutat în permanență ca să promovez imaginea comunei Pipirig. Țin foarte mult la lucrul acesta și de fiecare dată, atunci când am apărut public și când am participat la diverse evenimente, am căutat să reprezint cu cinste și cu demnitate comuna Pipirig pentru că nu este o comună oarecare. 

Viorela Gherasim

1 Comentariu
  1. Dani spune

    Este o persoana dragă, Profesor de Limba și Literatura Română, un om bun și cu simț de respect, un primar de nota 10 si credeți-mă când va zic, dacă ar fi toți la fel, România ar fi schimbată în totalitate! Nu țin cu partidele, nu ma pasionează politica și nu o înțeleg dar „el” merită! Succes

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate