Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
vineri 19 iulie 2019
  • :
  • :

Vernisajul expoziției-muzeale „Viorica Agarici” la Palatul Parlamentului [CJ și Complexul Muzeal Județean Neamț]

Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț au organizat miercuri, 6 februarie, la Palatul Parlamentului, Vernisajul Expoziţiei-muzeale „Viorica Agarici”, în contextul comemorării la nivel internaţional, pe 27 ianuarie, a victimelor Holocaustului.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Israelului în România, E.S. David Saranga, președintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, membrilor comunităţii evreieşti din România, dar şi moştenitorilor Vioricăi Agarici.

Ceea ce facem acum este foarte puţin faţă de eroismul Vioricăi Agarici, dar nu avem voie să uităm. Pentru mine, această expoziţie este mai mult decât o restituire istorică, este o meditaţie asupra condiţiei umane, asupra puterii răului şi a fragilităţii binelui şi un îndemn profund la respect şi toleranţă”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, în discursul său.

Viorica Agarici, şefa Crucii Roșii din Roman, este cea care, la 3 iulie 1941, a salvat de la moarte, în ciuda riscurilor de a fi împușcată, sute de evrei deportați din Iași spre lagărul de la Călărași-Ialomița.

La 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem” din Ierusalim i-au acordat, post mortem, Vioricăi Agarici diploma şi titlul de „Drept între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi“.

Expoziția muzeală „Viorica Agarici” va fi prezentată și la Roman, Neamţ.

comunicat Consiliul Județean Neamț
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *