S-au împlinit 124 de ani de la moartea Veronicăi Micle

2

O manifestare culturala in cinstea Veronicai Micle a fost organizata luni, la implinirea celor 124 de ani de la disparitia poetei. La eveniment, alaturi de muzeografi, au participat iubitorii de istorie si cultura, precum profesorul de istorie Vasile Vranceanu, poetul Gheorghe Simon si Lidia Richter, directoarea Bibliotecii Orasenesti Targu Neamt. Pentru un moment, in Casa Memoriala Veronica Micle, spiritul vremurilor apuse a fost reinviat datorita unor eleve, care au recitat poezii, costumate intr-o tinuta de epoca. Poeta Veronica Micle, s-a nascut la 22 aprilie 1850, in Nasaud si a murit la 4 august 1889, la Manastirea Varatic. A publicat poezii, nuvele si traduceri in revistele vremii si un volum de poezii. E cunoscuta publicului larg in special datorita iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu.

O parte dintre scrisorile trimise de poetul national, Mihai Eminescu, iubitei lui Veronica Micle, sau „Momoti”, cum o alinta el.
Momoţi dragă,
Din faptul că nu ai căpătat ieri depeşă, vei fi conchis fără îndoială că ieri nu a fost la ordinea zilei petiţia ta. De la 1 pân’ la 4 am stat ieri la Cameră în deşert. Nicu Gane mi-a spus c-o să vie Sâmbăta viitoare, ceea ce doresc şi eu pentru ca să se mântuie odată.
Pe pezevenchiul cel de grec nu-l mai primi, te rog; sau – dacă-l primeşti – te oblig să fie şi Câmpeanca de faţă, pentru că nu voi să rămâi tu, om sincer şi adevărat, incapabil de viclenie şi minciună, sub impresia acestui şarpe veninos, acestei archicanalii ingrate, mincinoase şi spioane. – Eine schwache Stunde – zici tu că e partea slabă a femeilor. De aceea mă tem şi eu mai mult decât de orice şi de aceea găsesc preferabil să nu-l găsesc de loc şi să-i ceri prin madame Câmpeanu scrisorile, dacă va veni. Ce mai are a-ţi spune azi, când a aruncat asupra fericirii noastre cea mai neagră injurie? Eu nu ştiu cum tu nu ai sentimentul pe care-l am eu şi nu recunoşti că apropierea acestui mizerabil de tine e o injurie mortală pentru noi amândoi? Din purtarea ta în această cestiune delicată voi face un merit, dacă va fi bună, un merit pentru care îţi voi fi recunoscător toată viaţa mea.
Nicuţă, fii cuminte. Pe mine m-apucă iar furia înnăscută caracterului meu, gelozia, cea mai rea şi mai amară din toate patimele. Te rog să n-o hrăneşti, dacă nu vrei să-mi iei liniştea trebuincioasă pentru a iubi atât de senin, precum te-am iubit în momentele cele mai bune ale vieţii.
Te sărut din creştet pân’în tălpi şi rămân
al tău Emin
7 fevruarie 1882

Momoţi,
Scrisoarea de la 5 am primit-o în 7. Te rog să-mi spui dacă primeşti regulat scrisorile mele, căci şi mie îmi vine ideea să le numerotez ca vestita femee din romanul francez. În scrisoarea de ieri, preocupat de gelozie, am uitat să-ţi zic că tu eşti Momoţi a mea – numai a mea, că eşti gingaşă ca un crin şi albă ca şi el, dar nu aşa de cuminte.
Titus îmi propune să-mi editez versurile şi am şi luat de la el volumul 1870-71 din “Convorbiri” unde stau “Venere şi Madonă” şi “Epigonii”. Vai Muţi, ce greşeli de ritm şi rimă, câte nonsensuri, ce cuvinte stranii! E oare cu putinţă a le mai corija, a face ceva din ele? Mai nu cred, dar în sfârşit să cercăm.
De-ai fi aici te-aş pupa! Dar aşa să pup în vânt? Căci tu eşti începutul şi sfârşitul vieţii mele, cu tine se-ncepe şi se-nchee gândul meu, al
lui Emin

Fetiţule dragă,
Nu te supăra dacă nu-ţi scriu numaidecât după ce-ţi primesc scrisorile, dar în adevăr înot în stele. Acuma m-au apucat frigurile versului şi vei vedea în curând ceea ce scriu. Îndată ce mă voi muta de aici îţi trimit bani de drum; pân-atunci “Legenda” la care lucrez va fi gata şi fiindcă luceafărul răsare în această legendă, tu nu vei fi geloasă de el, fetiţul meu cel gingaş şi mititel, şi nu te-i supăra că nu-ţi scriu imediat, nici că nu-ţi scriu mult. Cred că e un gen cu totul nou acela pe care-l cultiv acum. E de-o linişte perfectă, Veronică, e senin ca amorul meu împăcat, senin ca zilele de aur ce mi le-ai dăruit. Căci tu eşti regina stelelor din cerul meu şi regina gândurilor mele – graziosa – graziosissima donna – pe care o sărut de mii de ori în somn şi trează şi mă plec ei ca robul din “O mie şi una de nopţi”
Emin
10 aprilie 1882

Sursa srisorilor: http://rahoveanu.wordpress.com/♦-corespondenta-inedita-intre-mihai-eminescu-si-veronica-micle/

Reporter: Viorela Gherasim, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

2 Comentarii
  1. Razvan spune

    Cine e Veronica Micle? A lasat niste scrisori in urma si poate un scriitor fericit (sa nu zic satisfacut).
    O sa imi sara multi in cap, dar in cazul asta putem sa facem bust si casa memoriala si Dl. X care a dat mana zi de zi cu Creanga. Sa facem casa memoriala floraresei din acea perioada din Tg. Neamt.
    Statiune turistica, abia astept sa vizitez casa memoriala a Veronicai sa vad, sa vad….chiar asa…sa vad ce?

  2. Irinei Liviu spune

    Razvan i-ai citit cumva opera Veronicai Micle de te crezi critic? 🙂 Sunt curios care sunt reusitele tale pe plan profesional,poate iti ridicam tie o statuie 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate