Videoconferința „Despre Albine și oameni”, cu elevii din Târgu-Neamț, Paris și Vânători-Neamț

0

Marea ambiție a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, definite de Unesco, se conturează în jurul unei cooperări și a unor parteneriate globale puternice.

Joi, 25 noiembrie, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a videoconferințelor pe tema biodiversității, intitulată Albine și oameni, în cadrul unui parteneriat între Colegiul „Marie Curie” din Paris, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” din Vânători-Neamț și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costache”.

În cadrul acestei videoconferințe, elevii români le-au împărtășit colegilor francezi cunoștințele despre rolul și importanța albinelor melifere în regiunea lor, în contextul diminuării biodiverității, stârnindu-le acestora numeroase curiozități și întrebari. Dialogul le-a permis să se descopere și astfel s-a născut dorința unei întâlniri reale. Elevii români au avut ocazia de a intra în contact cu nativi francofoni, de a redescoperi limba franceză ca limbă de comunicare, totodată deschizându-și orizonturile către problemele actuale ale lumii.

Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu-Neamț, coordonați de prof. Roxana Brănianu, s-au ocupat de partea științifică a videoconferinței, pe care au intitulat-o, Albinele-inima naturii. Pentru pregătirea acesteia au avut ca punct de plecare un interviu al unui specialist în domeniu, prof. Gheorghe Apetrei, apicultor din tata în fiu, realizat de Terralbastra.com, în cadrul unei serii de interviuri cu oameni de știință și experți recunoscuți pe subiecte legate de obiectivele dezvoltării durabile ale UNESCO.

În partea a doua, elevii de la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau”, coordonați de prof. Cristina Andrioaia, și-au prezentat propriile activități din domeniul apiculturii.

În partea a treia, Drumul mierii a fost descris de elevii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costache”, îndrumați fiind de profesoara lor, Ana-Maria Tanasă.

Această activitate este un nou rod al parteneriatului ce datează de mulți ani, dintre un profesor entuziast francez de istorie si georgrafie, Dominique Lefevre și Asociația profesorilor de limba franceză de pe valea Ozanei.

Seria videoconferințelor, intitulată Biodiversitatea la noi, va continua în luna ianuarie 2022, când un tânăr cercetător francez în domeniul albinelor sălbatice, va vorbi despre stupii urbani din Paris. De acestă dată, elevii români vor fi aceia care vor putea descoperi o practică apicolă aparte din inima unei mari metropole.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate