Zi de aleasă bucurie la resfinţirea bisericii din Humuleştii Noi

0

Zi de mare bucurie, încărcată de emoţie şi recunoştinţă, au trăit duminică, 20 mai, toți credincioșii prezenți la resfințirea bisericii din Humuleștii Noi, orașul Târgu Neamț.

Printre ei, copii și bătrâni, enoriași din parohie și creștini veniți din alte părți ale Ținutului Neamțului, dar și oficialități locale și județene, printre care Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean Neamț, primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, consilieri locali șa.m.d.

Slujba religioasă a fost oficiată de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi, printre care și pr. arhim. Hrisostom Rădăşanu- consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Nicolae Axentioi- protopop de Târgu Neamţ, pr. prof. Ioan Mihoc- director al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, pr. Vasile Porumbescu-părintele paroh din Humuleştii Noi. Slujba de resfinţire a început dimineaţă şi a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş.

„A aparține bisericii înseamnă a-L cunoaște pe Dumnezeu. Această cunoaștere este, pe de o parte, învățătura de credință, care ar trebui să o cunoaștem în elementele ei fundamentale pentru a ne regăsi pe noi înșine, iar pe de altă parte, a fi în stare de rugăciune- calea către cunoașterea lui Dumnezeu.

Biserica este una, noi aparținem ei și se cuvine, așa cum Dumnezeu- Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt una sunt, așa noi, pe pământ, în unitate să fim (…)”, a spus ÎPS Teofan în cuvântul său de învățătură.

Părintele Vasile Porumbescu a primit rangul de iconom stavrofor pentru realizările din parohie, iar credincioşii care s-au remarcat în susţinerea lucrărilor de renovare a bisericii, distincţii de vrednicie.

În semn de gratitudine, pr. Porumbescu a dăruit ÎPS Teofan o icoană cu Maica Domnului, iar preotului protopop Nicolae Axentioi- o icoană cu Sfântul Nicolae.

Biserica din Humuleștii Noi a fost restaurată şi consolidată prin strădania enoriaşilor şi prin grija părintelui Vasile Porumbescu, paroh aici din noiembrie 2008.

Îmbunătățirile au fost realizate în ultimii zece ani, după cum ne-a povestit preoteasa Geanina Porumbescu:

Am început cu tâmplăria, apoi trapeza a fost renovată și împodobită cu picturi pe pereți. Au urmat tencuieli exterioare. Am schimbat acoperişul bisericii cu ajutorul Guvernului, în timpul mandatului de deputat al domnului Ionel Arsene.

Am beneficiat de ajutor din partea Primăriei orașului pentru a pava curtea bisericii și aleile.

Ultimul an a fost mai intens în pregătiri. A fost restaurată pictura în totalitate. S-a restaurat și catapeteasma, s-a schimbat acoperământul la Sfânta Masă, punându-se marmură. La fel la proscomidiar. S-a mai dat o altă tencuială, recent, necesară la exteriorul bisericii. S-a împodobit sfântul lăcaș cu covoare și carpete. Efectiv au rămas doar zidurile vechi.

E ca și cum ar fi o nouă biserică, dar fără să mai clădim zidurile. Totul a fost făcut în cei zece ani de când suntem aici.

Resfințirea bisericii din Humuleștii Noi, închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a adus bucurie în sufletele credincioşilor, cu toţii simțind revărsarea de har şi de lumină a lui Dumnezeu. A fost un moment mult aşteptat de credincioşi, mai ales de femei. Este singura ocazie în care primesc binecuvântare să intre și să se închine în Sfântul Altar.

„Sfânta Biserică este locul unde ne întâlnim cu Dumnezeu și ea trebuie să rămână un loc sfințit. Enoriașii parohiei noastre au făcut o investiție pentru veșnicie, înaintașii lor reușind în timpul comuniștilor, când se dărâmau biserici, să construiască o biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Urmașii lor s-au dovedit a fi pe măsură, înfrumusețând-o”, a spus părintele paroh Vasile Porumbescu.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate