Ziua Vânătorilor de Munte, sărbătorită la Tîrgu Neamț pe 1 noiembrie

0

Pe 1 noiembrie, în orașul Tîrgu Neamț vor avea loc manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Vânătorilor de Munte la Monumentul Mausoleu al Vânătorilor de Munte. Evenimentul se va încheia cu defilarea gărzii de onoare pe strada Ștefan cel Mare din centrul orașului

***

3 Noiembrie reprezinta pentru orasul Tirgu Neamt, sarbatoarea care marcheaza constituirea in anul 1916, la 3 noiembrie, a primului batalion de vanatori de munte din Armata Romana, ca unitate de elita care sa intervina in situatii extreme. Dupa 20 de ani, de la formarea acestui batalion, veteranii de razboi din Tirgu Neamt au luat initiativa ridicarii unui monument dedicat acestui eveniment.

Vânătorii de munte sunt specialitatea militară din compunerea Forţelor Terestre, pregătită pentru a desfăşura operaţii, independent sau în cooperare cu celelalte forţe, în teren muntos-împădurit, pe direcţii sau în raioane greu accesibile, în orice condiţii de stare a vremii.

Actul oficial de naştere a vânătorilor de munte este ordinul Marelui Cartier General nr. 294, din 3 noiembrie 1916, prin care s-a decis transformarea Şcolii Militare de Schiori Bucureşti în Corpul Vânătorilor de Munte.

În Primul Război Mondial, începând cu iulie 1917 şi până în 1919, vânătorii de munte au participat la toate acţiunile militare de pe frontul românesc, această perioadă însemnând însăşi geneza spiritului de învingători al acestor trupe de elită.

Vânătorii de munte au probat abnegaţie, jertfă, dragoste de ţară şi eroism în luptele purtate în cel de-al Doilea Război Mondial, străbătând, prin luptă, peste 4.000 de kilometri, de la Cernăuţi, Stepa Calmucă şi Peninsula Crimeea, în Munţii Caucaz, la Sfântu Gheorghe şi Oradea, în Munţii Tatra.

Unanim recunoscute şi apreciate prin complexitatea misiunilor pe care le îndeplinesc, trupele de vânători de munte se constituie astăzi într-o forţă redutabilă, credibilă, cu o capacitate acţională ridicată. Acestea au fost prezente, în ultimii ani, în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo.

Monumentul-mausoleu al vânătorilor de munte din Târgu-Neamţ a fost ridicat în memoria „eroilor care au înfruntat urgia focului duşman şi au înscris pagini de glorie şi jertfe în istoria Războiului de Reîntregire a Neamului la Târgu-Ocna, Măgura, Cireşoaia şi la Coşna”.

Monumentul a fost construit la propunerea Societăţii „Cultul eroilor”, cu sprijinul unui comitet de iniţiativă în fruntea căruia s-a aflat generalul Virgil Bădulescu (atunci căpitan), cel care a comandat primul batalion de vânători de munte.

Inaugurarea a avut loc la 29 iunie 1939, în cadrul unei solemnităţi la care au participat regele Carol al II-lea, primul ministru Armand Călinescu, generali, ofiţeri superiori, oficialităţi ale judeţului şi mulţi locuitori din oraş şi din împrejurimi.

Monumentul realizat de arhitectul Theodor Burca este atât monument cât şi mausoleu. A fost ridicat pentru a comemora jertfa eroilor neamului din Primul Război Mondial. Este monument, deoarece reprezintă o operă arhitecturală şi de artă de mari proporţii, destinată să comemoreze jertfele de glorie şi de eroism ale neamului, din Primul Razboi Mondial. Este şi mausoleu, deoarece este un monument funerar mare, ridicat în memoria eroilor vânători de munte căzuţi pe frontul de luptă în Razboiul de Reîntregire a Neamului şi înhumaţi în cripta de la baza monumentului.
Lucrarea are un soclu cu înălţimea de 16 metri, care sugerează prin forma sa un foişor de observator. Pe laturi sunt trei plăci de marmură: una aminteşte data de 27 iulie 1917, când vânătorii de munte au plecat pe linia frontului; o placă mare cuprinde numele celor 72 “vânători de munte căzuţi pe câmpul de onoare”, şi a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului.

Pe soclu mai sunt două basoreliefuri, realizate în bronz tot de către Theodor Burca. Unul prezintă o femeie înaripată, care simbolizeaza România. Este îmbrăcată în haine de roman, cu o spadă la şold şi face un salt de pe un vârf de munte. În mâna stângă ţine stema României sprijinită pe umăr, iar în mâna dreaptă întinsă are o cunună de lauri.

Al doilea basorelief prezintă militari români avântându-se în luptă. Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur ce-şi ia zborul către vest, direcţia ostaşilor primului batalion de vânători de munte porniţi spre frontul de luptă. În partea de nord, apare la suprafaţă cripta mausoleului, sub forma unui mormânt, cu o cruce albă pe lespedea neagră.
Monumentul – mausoleu a fost renovat în 1990 şi în fiecare an, în data de 3 noiembrie aici este sărbatorită “Ziua vânătorilor de munte”.

Surse: Primăria Târgu Neamț, mounumenteneamt.ro, MaPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate