O stradă din Târgu Neamț va purta numele părintelui Iustin Pârvu

1

O stradă din Târgu Neamț va purta numele părintelui Iustin Pârvu.

Intravilanul orașului Târgu Neamț se extinde. Din ce în ce mai multe terenuri cândva exploatate agricol sunt acum folosite de moștenitori/cumpărători pentru construirea unor locuințe sau dezvoltarea unor afaceri. Așa se face că mai mulți cetățeni au solicitat Primăriei autorizații de construcție pe străzi care nu au denumire.

Situația creată a determinat administrația publică locală să aloce denumire mai multor străzi care până nu demult erau drumuri de exploatare.

Este și cazul  drumului DE442, cu o lungime de 1356,55 m, stradă care va purta de acum înainte numele părintelui Iustin Pârvu, potrivit unei hotărâri luate marți, 31 ianuarie, de Consiliul Local al orașului Târgu Neamț.str iustin parvu tg neamt

Pr. Iustin Pârvu s-a născut în anul 1919 în satul Petru Vodă, judeţul Neamţ. A trecut prin calvarul temniţelor comuniste timp de 16 ani, pentru vina de a mărturisi cu demnitate în plin regim totalitarist comunist, valorile naţionale şi creştin ortodoxe, cărora şi- a închinat şi jertfit întraga viaţă.

După eliberare, ajunge să slujească în mai multe mănăstiri: Secu 1967 – 1975, Bistriţa 1975 – 1990. În toamna anului 1991 a întemeiat Schitul Petru Vodă. În 1994 Sinodul BOR a dispus schoimbarea statutului schitului în cel de mănăstire, cu gramul Sfinţilor Mihaul şi Gavril. Din 1999 a început editarea de carte şi construirea unui schit de maici pe locul actualei Mănăstiri Paltin. În anul 2007 la Mănăstirea Paltin a început construcţia unui spital – azil care a fost gata şi a intrat în funcţie un an mai târziu.

Părintele Iustin Pârvu a continuat până în ultima clopă a vieţii lupta pentru credinţă şi adevăr prin învăţăturile sale, în care caută să facă cunoscută jertfa unei generaţii.

Alte 4 drumuri de exploatare devin străzi și le-au fost atribuite noi denumiri, și anume:

  • DE 467/2 (1190.56 m lungime) devine strada pr. Vasile Ignătescu

Din anul 1964, pr. Vasile Ignătescu a condus Seminarul teologic de la M-rea Neamţ şi parohia de Nemţişor, pe care o reconstruieşte, pictând-o şi dotând-o cu mobilier nou.

I se acordă în trei rânduri Crucea Patriarhală pentru merite deosebite în slujba Bisericii Ortodoxe Române şi pentru vocaţia sa binecuvântată de ziditor de Biserici.

În anul 2006 Consiliul Local al oraşului Tîrgu Neamţ conferă titlul de ”Cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Neamţ” Pre Cucernicului Părinte prof. Vsile Ignătescu pentru toată activitatea preoţească de 56 de ani.

  • DE 394 (2465, 63 m lungime) devine strada Măriuca,  personaj din poveştile lui Ion Creangă
  • DE 175 (447, 61 m lungime) a primit denumirea strada Speranței
  • DE 142, DE 170, DE 164/4 (2083, 37 m lungime) s-au transformat în strada Petru Mușat

Petru Mușat (1375-1391) se consideră fondatorul dinastiei Muşatinilor la tronul Moldovei. El a fost acel care a întregit Moldova: în urma unor evenimente externe, care au făcut să se destrame Hoarda de Aur, Ţara Moldovei s-a extins până la mare.

Petru I Muşat a început opera de fortificare a ţării: a zidit cetăţile Neamţ, Şcheia, Suceava, pe care a făcut-o capitală a Ţării. Anume Petru I Muşat a statornicit ierarhia bisericii ortodoxe din Moldova, obţinînd hirotonisirea lui Iosif, pe care l-a numit Mitropolit al Moldovei cu scaunul la Suceava.

  • DE 195, DE 195/1 (632,37 m lungime) devin strada Constantin Ciopraga

Prin dispariţia sa, oraşul Tîrgu Neamţ a pierdut un devotat prieten al plaiurilor noastre, târgnemţenii iubitori de artă şi literatură, vor păstra vie de-a pururi amintirea academicianului Constantin Ciopraga, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

  • DE 182/1 (568,57 m lungime) devine strada Ecoului
  • DE 162/2 (545, 95 m lungime) devine strada Răzeșilor
  • DE 166 (508, 01 m lungime) devine strada Amiciției
  • DE 172, DE 173 (437,57 m lungime) iau denumirea de strada Gândului

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. GHEORGHE SIMON spune

    Felicitari pentru initiativa si pentru NUMELE CONSACRATE ! Toate sunt cuvenite si meritate. Daca nu e cu suparare, doar una singura suna cam ciudat: Strada AMICITIEI !
    De ce nu, Strada PRIETENIEI ! Sa nu uitam de Caragiale. Substantivul AMIC are ceva peiorativ. AMITIE, in franceza, inseamna afectiune intre doua persoane. Iar, apelativul, AMICULE, in Caragiale, stirneste hazul !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate