CETATEA NEAMȚ, 622 de ani de la prima atestare documentară

0

La 2 februarie se împlinesc 622 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Neamț- monument istoric de o inestimabilă valoare.

cetatea neamtDatele geografice situează această cetate medievală la marginea de nord vest a orașului Târgu Neamț, pe stânca Timus de pe Culmea Pleșului, la o altitudine de 480 metri și la o înălțime de 80 metri față de nivelul apei Ozanei. Pentru târgnemțeni este mai mult decât atât. Este un simbol, un motiv de mândrie locală.

Nu se știe cu exactitate când a început construcția Cetății Neamț, însă cel mai probabil a fost ridicată în timpul domniei lui Petru I (1375 – 1391). Cetatea noastră este menționată pentru prima dată la 2 februarie 1395. Regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei a intreprins o expediție militară asupra Moldovei, în scop de expansiune teritorială. Domnitorul Ștefan I l-a invins la Hindău (azi, Ghindăoani), după cum atestă Cronica veche moldovenească. Documentele emise de Sigismund și Cronica oficială maghiară consemnează că armata regală a înaintat până la reședința domnească, asediind probabil și Cetatea Neamț. Pe 2 februarie 1395 s-a emis un act de cancelarie ante castrum Nempch, care reprezintă prima atestare documentară a Cetății Neamț. Un fel de certificat de naștere făcut cu întârziere, în altă limbă decât cea de origine.

cetatea neamt.phpÎn anul 1395, sub domnia lui Ştefan Muşat, cetatea a rezistat atacului trupelor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, apoi, în anul 1476, sub domnia lui Ştefan cel Mare (1457-1504) atacului oastei de 200.000 de oameni a lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.Tot pe timpul lui Ștefan cel Mare, Cetatea Neamț a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă, fiind inclusă de voievod în sistemul defensiv de cetăți ce aveau ca rol apărarea Moldovei.

În jurul monumentului de patrimoniu s-au cusut fel și fel de legende, unele dintre ele cunoscute chiar și în zilele noastre. Aici ar fi rezistat eroic cei 19 plăieși, în fața asediului regelui polonez Ian Sobieski și, tot aici, mama lui Ștefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului să nu caute refugiu, ci să se întorcă la luptă. Multe ar avea de spus zidurile groase de trei metri, dacă ar putea vorbi… Mulți ar avea de pedepsit voievodul Ștefan cel Mare dacă ar ști că, în ciuda reabilitării din fonduri europene, cetatea e murdărită de igrasie, iar aerul ei medieval – îmbâcsit de termopane…

Alexandru Lăpușneanu i-a dat foc, domnitorul Mihai Racoviță a dărâmat-o. În trecut, se băteau turcii, ungurii și polonezii ca s-o cucerească.  A rămas un obiectiv râvnit, indiferent de secol. Și totuși, sus, de pe Culmea Pleșului, Cetatea Neamț veghează nestingherită valea Ozanei. Nu mai are străjeri decât ocazional, dar reușește să se impună de la distanță în fața oricărui trecător.

Cetatea Neamț- simbol local, județean și național. Cu acte-n regulă de 622 de ani.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate