4-5 august, hramul bisericii Seminarului de la Neamț. ÎPS Teofan va oficia Sf. Liturghie

0

În perioada 4-5 august, Biserica „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ- Hozevitul” din curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ își cinstește ocrotitorul.

La evenimentul religios va fi prezent și ÎPS Teofan- Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Cu multă bucurie, aducem la cunoștință tuturor credincioșilor și pelerinilor că odată cu ziua Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul începe >Paștele nemțean<, după cum a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Române.

Aceste sărbători debutează la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, în curtea căreia se află o frumoasă biserică închinată Sfântului Cuvios Ioan Iacob. Ideea construirii acestei biserici la seminar a avut ca un principal argument faptul că Sfântul Ioan a fost profesor de limba română la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț, așa cum evocă documentele păstrate în arhiva mănăstirii„, precizează părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului.

Programul liturgic debutează miercuri, 4 august, la ora 18.00, cu slujba Privegherii. A doua zi, pe 5 august, începând cu ora 6.00 se va săvârși slujba Aghiezmei Mici, Sf. Maslu și Acatistul Sf. Ioan Iacob.

De la 8.30, se va săvârși Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Prezența credincioșilor și a părinților slujitori, care an de an vin la această sărbătoare, va constitui un bun prilej de a adăuga solemnitatea cuvenită, dacă ținem cont că 2021 este Anul omagial al pastorației românilor din afara României, după cum au hotărât ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, icoana dedicată are, pe lângă Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Dionisie Exigul, și pe Sfântul Ioan Iacob, ca cel care a fost mulți ani trăitor în Țara Sfântă.

Vă așteptăm cu drag!„, a conchis părintele Viorel Laiu.

Aproape de marea lavră a Mănăstirii Neamț, într-o instituție de tradiție duhovnicească și culturală, Biserica din curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” este un așezământ de cult relativ nou. Demersurile pentru ridicarea Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ” au început în anul 1993.  La 5 august 1994, PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, oficia slujba de sfințire a locului pentru viitoare biserică, în prezența a numeroși pelerini creștini.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate