Primarii comunelor din zona Târgu Neamț, iată ce vor să facă, dar nu reușesc:

0

Am întrebat mai mulți primari de comune din apropierea orașului Târgu Neamț: ”Care e cel mai important lucru pe care încercati să îl faceți ca primar, dar nu va iese pentru că nu aveți resurse, cadru legislativ, posibilități sau din alte motive?”

Iată ce răspunsuri am primit:

Adrian Neculai Nastasă, consilier primar Agapia: Cel mai important lucru pe care am încercat să îl facem și nu am reușit este construirea unui cămin cultural modern în centrul civic, pentru care obținusem finanțare de la CNI în valoare de 870mii euro. În urma unui litigiu în instanță, această investiție a fost oprită până la soluționarea dosarului .


Acozmei Emilia, primarul comunei Bălţăteşti:  Toate lucrurile pe care vrem să le facem în comună sunt importante, doar că legile sunt foarte stufoase și greu de pus în practică.


Petre Zamfir, primarul comunei Crăcăoani: Școala din Crăcăoani, reabilitarea ei la interior și exterior. Urmează. Și apa, sunt lucrări terminate, trebuie să o predăm la ApaServ. Până la clarificarea unei probleme cu un cetățean, nu se va putea da în folosință.



Ion Nechifor, primarul comunei Drăgănești: Gazul metan, pentru  că nu sunt finanțări deocamdată, și nu e în zonă conducta, ci pe la Suceava, pe E85, și Timișești.


Manea Gheorghe, primarul comunei Ghindăoani:Alimentarea cu apă potabilă. Proiect început în 2009. Când am preluat eu mandatul, în 2016, era realizat doar în proporție de 20%. Nu prea erau finanțau aceste investiții. Întâi Ministerul Mediului, apoi Ministerul Dezolvtării.  Am început să insistăm cu firmele, le-am zis că ori vin la treabă ori, dacă nu, reziliem contractul. Și am realizat, mai avem vreo 15% din lucrare. Am avut o cofinanțare de 15% a comunei și în fiecare an, banii nu ajungeau.Mai avem vreo 600.000 lei fără tva,la care se adaugă acum normele cu mărirea salariilor în construcții. Bani din bugetul local, pe care nu îi avem.



Constantin Mătasă, primarul comunei Grumăzești:Am făcut tot ce mi-am pus în  vedere.



Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig: Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntǎm o constituie decolmatarea, reprofilarea și indiguirea albiilor râului Ozana și a pȃrȃului Pluton-Dolhești. Cele douǎ rȃuri sunt ȋn administrarea Sistemului de Gopodǎrire a Apelor, iar lucrǎrile care trebuie efectuate necesitǎ investiții foarte mari. La modul general, un alt lucru cu care ne confruntăm cu toții, se referă la existența (încă) a unei birocratizări excesive a etapelor și la perioadele lungi de așteptare cu care te confrunți pentru aproape orice lucru pe care dorești să-l faci. De exemplu, pentru un proiect la care ai identificat sursa de finanțare,  din momentul în care îl începi cu: studiile de teren (topografice, geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeologice), expertiză tehnică, studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, cerere de finanțare, depunere proiect la finanțare, apoi perioade lungi de evaluare și așteptare, solicitări de clarificări și, dacă este întocmit corect, proiectul este declarat eligibil și conform, iar dacă banii alocați programului respectiv sunt suficienți și, în funcție de ceea ce prevede Ghidul solicitantului, se poate semna contractual de finanțare. Apoi începi achiziția proiectului tehnic: licitații, contestații, termene de așteptare, urmează elaborarea proiectului tehnic și a documentațiilor tehnice pentru avize, depunere documentații pentru emiterea avizelor la Mediu, SGA, E-ON, DSP,  Drumuri naționale, ISU etc., după care urmează o a altă licitație pentru execuția lucrărilor, eventuale contestații, termene de așteptare, avize  etc.  Așadar, din momentul inițierii unui proiect și până la ordinul de începere a lucrărilor durează câțiva ani, deși tu ca UAT faci tot ceea ce depinde de tine.



Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului:Ce încerc eu să schimb este mentalitatea unora. Aici lucrez eu foarte mult, la a schimba mentalități.



Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești:Nu consider că ne-am fi dorit să facem un proiect și nu am avut posibilitatea de a-l realiza. Totuși suntem puțin dezavantajați de cadrul legislativ care prevede scutirea de taxe pentru operatorii celor două captări de apă de pe teritorilul comunei; bugetul nostru fiind unul mic nu avem posibilitatea să plătim cofinanțările neeligibile ale unor proiecte. Un alt impediment ar fi ariile de restricție ale captărilor de apă subterană datorită cărora întâmpinăm dificultăți în atragerea investitorilor.


Butnariu Petru Dorin, primarul comunei Ţibucani:Modernizarea căminului cultural. Am încercat mai multe suse de finanțare și nu mi-a ieșit. Din bugetul local, nu am banii necesari.


Tănăselea Ion, primarul comunei Urecheni: Problema cea mai arzătoare pentru comuna Urecheni este rețeaua de canalizare și o stație de epurare. Bineînțeles că noi am făcut toate demersurile necesare, am depus proiectul pe AFIR. Din păcate, a fost eligibil, dar fără finanțare. Așteptăm răspuns și căutăm și alte surse de finanțare. Apropo de fonduri europene, implementarea lor e imposibilă uneori din cauza lipsei fondurilor, nu a neimplicării primarilor din zonă.

 


Maria Adriana Petrariu, primarul comunei Vînători- Neamț: Am o durere: Campusul școlar. În anul 2007, MECT a  elaborat “Programul Național de Educație și Formare Profesională pentru dezvoltarea integrate a zonei montane” în care a fost inclus și Consorțiul- Seminarul Teologic Liceal Veniamin Costachi Mănăstirea Neamț și SAM Vînători-Neamț, fiind aprobată totodată o temă de program pentru unitatea de învățământ SAM Vînători-Neamț care conține printre altele: Construcții Spații de învățământ și anexe (24 săli de clasă, ateliere, cantina, garsoniere, cămin etc), Construcție Fermă didactică, Construcție Pensiune Agroturistică. Lucrările la această investiție s-au sistat politic în data de 20.02.2010 înregistrând un PROCENT DE REALIZARE a investiției inițiale de 17, 33% și acumulând arierate în valoare de 8.028.632,18 lei. Au urmat zeci de drumuri la ministere (MECT și MDRAP) pentru reluarea lucrărilor. De abia în 2014, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Neamț, am reușit să primim finanțare de la guvern pentru plata arieratelor associate acestor investiții, în conformitate cu art. 21 din OUG 74/2014. În dorința de a continua investiția initial, deși știam că acest MEGA proiect NAȚIONAL este foarte greu de pliat pe condițiile impuse de finanțatorii UE, comuna VÎNĂTORI- NEAMȚ a depus cerere de finanțare în cadrul POR 2007-2013, Axa prioritară 3, DMI 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formarea profesională continuă, Apel de proiecte pentru fondurile relocate POR conform Deciziei Comisiei C(2013)/9772 finale din 19.12.2013. Cererea de Finanțare a fost respinsă după multe verificări, din cauza unei probleme juridice la proprietatea pe care a început construcția fermei didactice. Munca depusă pentru a ajunge cu acest proiect  până la ultima etapă de verificare  (8 luni de zile de verificări) a fost TITANICĂ. Deși decizia finală a fost dureroasă pentru noi având în vedere ce eforturi s-au depus, mai dureros e să vedem zilnic aceste clădiri care vor începe să se degradeze. Așadar, ne-am adunat energiile și am pornit din nou pentru a căuta soluții pentru finalizarea acestei investiții, prin păstrarea/schimbarea destinației. Sperăm să rezolvăm, tot cu ajutorul președintelui Consiliului Județean Neamț. Nu ne dăm bătuți!


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate