FC Ozana Târgu Neamț, fotbal pentru viitor/ Interviu cu Victor Isache

1

Cetatea și Steel Man sunt deja istorie, însă a apărut o nouă echipă de fotbal a oraşului. FC Ozana Târgu Neamț este denumirea noii grupări de fotbal, înfiinţată în august 2018, de către Victor Isache, Laurențiu Pavel și Cosmin Bocăneț (membri fondatori).

Activează în liga a IV-a, competiţie aflată în plină desfășurare. Asul din mâneca inițiatorilor acestui proiect este experiența jucătorilor.

Obiectivul principal- readucerea fotbalului în atenția târgoveților de toate vârstele, prin rezultate bune, poate chiar și promovarea în liga a III-a. Pe termen mediu și lung, FC Ozana Târgu Neamț își propune să devină “ținta” actualilor juniori din zonă, micii sportivi de acum ce ar putea ajunge mari fotbaliști, dacă au unde să evolueze după 16-17 ani.

Cum a început “resuscitarea” fotbalului sub Cetate, în ce stadiu se află noua echipă și cine o susține aflăm de la Victor Isache, președintele FC Ozana Târgu Neamț.

Reporter: De unde ideea înființării unei noi echipe de fotbal la Târgu Neamț? Cum a apărut acest proiect?

Victor Isache: În ultimii ani, nu prea a mai fost fotbal la Târgu Neamț. A existat Steel Man,  și țin să îi mulțumesc domnului Gligor Mosor pentru toate eforturile depuse, însă nu era tocmai recunoscută ca echipa orașului. Practic, noi ne-am propus să fim o continuare a fostei echipe Cetatea. În vară, domnul primar Daniel Harpa m-a contactat și am decis să colaborăm pentru a revigora acest sport la Târgu Neamț.

R: Cine se ocupă de echipă, la nivelul conducerii tehnice și administrative?

Victor Isache: Eu, împreună cu Cătălin Rusu- fost team manager la Borca. El este cel care m-a ajutat cu transferurile jucătorilor de la Iași. În ultimii 3 ani, nu am mai avut legături cu fotbalul și pierdusem contactele.

R: Cum stă echipa din punct de vedere financiar? Mai exact, cine susține financiar acest proiect?

Victor Isache: Mereu, în fotbal, principala problemă o sa fie banii. Cât timp sunt bani, lucrurile merg. Când dispar, de obicei se alege praful. Nu e o problemă locală. E o problemă națională, poate mondială.

Asociația noastră sportivă a fost deschisă abia în luna august. Și noi ne-am lovit de birocrație… Până ne-am luat identitatea sportivă, până a fost aprobată asociația… a trecut ceva timp. Recent, ne-am finalizat CIF-ul, urmează și certificatul de grefă, care ne va permite să ne deschidem cont bancar. Apoi, putem primi finanțări. Până acum, am funcționat cu bani din buzunarul meu și de la diverși susținători ai echipei, inclusiv domnul primar.

După ce finalizăm contul, putem avea susținerea Consiliului Local, dar și a agenților economici cu care vom încheia contracte de sponsorizare.

Nu ne-am gândit să facem o echipă doar de dragul de a o face și de a cheltui niște bani.

primarul Daniel Harpa, Victor Isache, viceprimarul Apopei și dr Ciudin

Reporter: Ce obiective v-ați propus la acest început de drum?

Victor Isache: Voi încerca să vă explic care este viziunea noastră. Jucători din zonă… nu se mai găsesc. Nemaifiind echipă de seniori la Târgu Neamț de câțiva ani, s-au pierdut foarte mulți juniori autohtoni. Ei ajungeau la 16-17 ani, terminau junioratul si apoi nu mai aveau continuitate, așa că și-au urmat drumul în viață fără să mai practice acest sport.

Ne este foarte greu acum… În echipă, avem doar vreo patru jucători din zonă.

Când am plecat la drum, eu și domnul primar Harpa am luat în calcul faptul că, la momentul actual, sunt 2-3 generații foarte bune de copii la Clubul Sportiv Școlar (CSS). Copii de 11, 12 ani cu rezultate la toate compețiile.

Peste câțiva ani, FC Ozana fiind deja înființată, copiii de acum, de la CSS, vor avea atunci pentru ce să “tragă”. Vor avea motivația să vină lângă echipă, să facă o carieră din fotbal. Din 20 de copii, am putea lua în fiecare an minim 3-4 jucători din propria pepinieră.

Nu ne-am gândit să facem o echipă doar de dragul de a o face și de a cheltui niște bani. Ne-am dorit să facem o echipă care să se bazeze pe copii din zonă și pentru a le da lor o șansă să ajungă într-o zi fotbaliști.  Și o echipă care în viitor, în 6, 7, 8 ani, să se autofinanțeze. Acesta este proiectul nostru.

Poate pare puțin ireal. Dar, cu multă muncă și cu sprijinul primăriei în primă fază, eu cred că se poate face. Mai sunt echipe în ţară care au luat-o de jos și acum trăiesc din asta.

Ozana Târgu Neamț

R: Care este componența echipei? Ce ne puteți spune despre căpitan?

Victor Isache:  Neavând altă soluţie, am adus jucători din alte localităţi, din Piatra Neamţ şi Iaşi. Din Târgu Neamţ evoluează Sebi Curcă (de la fosta Cetatea), Victorin Ciocoiu, Claudiu Bădărău şi Ionuţ Haripca, plus portarul Ionuţ Coşofreţ de la Vînători- Neamţ.

Căpitanul echipei este un tinerel de 33 de ani, fostul jucător al Târgului în mai multe perioade. E vorba de Patrichi. A  fost golgheterul echipei  prin 2009, când Cetatea a promovat cu Agafiței. A venit şi când echipa era în liga a III-a, cu Stelică Bordeianu.

Ultima achiziţie, şi una importantă pentru noi, este un jucător de la Iaşi, Marian Creţu zis Bizonul. A jucat şi în Danemarca o perioadă, e un sportiv cunoscut si cu priză la public.

R: Antrenor?

Victor Isache: Recent am avut un conflict intern, în urma căruia s-a decis ca Bocăneț să ne părăsească. În locul lui a venit Ionuț Afloarei (pompier, fost profesor de sport, antrenor la copii si juniori).

R: Deşi e la început de drum, FC Ozana Târgu Neamţ ocupă locul III în clasament, în momentul de faţă…

Victor Isache: Repet, fiind primul an, e extraordinar de greu. Ne batem cu două echipe, CS Speranţa Răucești si AS Bradu Borca, echipe cu experiență, care s-au bătut an de an la promovare.

N-am avut parte de un început extraordinar de campionat, cu o înfrângere acasă, cu Borca. Dar în ultimele etape am reușit să adunăm puncte. Suntem optimiști și multumiti, mai ales după meciul nostru de referință, cel cu Răucești, când am obţinut victorie, ei fiind principalii favoriţi la promovare.

Străjerii Ozanei,  elementul-surpriză

Străjerii Târgu Neamț

Reporter: Aţi câştigat deja suporteri, presupun că prezenţa lor la meciuri este importantă pentru psihicul jucătorilor.

Victor Isache: Galeria echipei a fost  elementul- surpriză la început de drum. Pentru mine, “Străjerii” sunt cei mai importanți. Nu ne așteptam şi tin să le mulțumesc pe această cale. Adică meciurile fără ei… parcă n-ar avea sens.

Ne dorim să-i avem mult timp de acum înainte alături de noi. E o initiativă frumoasă a tinerilor de 17-20 de ani, din zonă. Înainte, neavând echipă locală, am înțeles mergeau în grup organizat la meciurile Poli Iaşi. Acum… vin si ne susțin pe noi.

R: Şi în afară de Străjeri…  târgoveții mai vin la meciurile de fotbal?

Victor Isache: Am constatat cu mare plăcere că vin și adulți, foşti jucători sau mai vechii suporteri ai echipei Cetatea, oameni trecuți de 40-50 de ani, pensionari.

Trebuie să le creem şi condiţii oamenilor care vin la meci, iar domnul primar Daniel Harpa ne-a asigurat că în viitorul apropiat se vor executa și niște lucrări de modernizare la stadion.  Încercăm să le oferim măcar un minim de conditii, în fază iniţială.

Rezultatele, singurele care ne țin în viață

R:  Ai menţionat numele primarului oraşului în mai multe rânduri…

Victor Isache: Da, pentru că a fost alături de noi încă de la început şi pentru că se pot face lucruri frumoase, atât timp cât avem sprijinul dumnealui. Știu că este unul dintre obiectivele lui, ca Târgu Neamţ să aibă din nou o echipă de fotbal, ţinând cont de istoria acestui sport pe plan local. El este, poate, cel mai înfocat suporter al nostru. Domnul viceprimar Vasile Apopei, la fel. Însă rezultatele sunt singurele care ne pot ţine în viață.

R: Ca să obţină rezultate, un grup de oameni trebuie să formeze o echipă în adevăratul sens al cuvântului. S-a reuşit deja acest lucru în cadrul FC Ozana?

Victor Isache: Tocmai din acest motiv am încercat să selectez doar băieți cu caracter. Din 30-40 de jucători pe care îi urmăream, au venit la FC Ozana Târgu Neamţ doar cei care își doresc să facă ceva, care luptă pentru echipă.

În meciul cu Speranța Răucești, când cu o seară înainte am rămas fără antrenor, când nimeni nu ne dădea nicio șțansă, băieții s-au mobilizat si au câștigat.

A fost primul cantonament împreună.

S-au cunoscut mai bine, s-au creat legături si spun cu tărie că e prima oară când văd o echipă de fotbal în care nu există grupulețe. E o singură echipă. Sper să rămână așa.

R: Finanțări suficiente, suporteri înfocați și rezultate bune vă dorim! În acest prim sezon și în cele de mai apoi, când poate micii sportivi de acum vor avea șansa de a evolua în echipa orașului, FC OZANA Târgu Neamț!

Victor Isache: Vă mulțumim! Fiind o echipă nou înființată, cel mai ușor pentru a rezista și a te face cunoscut sunt rezultatele bune. O dată cu ele și lumea o să fie mult mai interesată, o să vină din ce în ce mai des la stadion. Cam asta e cheia.

Târgoveții trebuie să știe că orașul lor are din nou o echipă de fotbal.

a consemnat Andreea Trăsnea

Înapoi la origini

Ozana Târgu Neamț nu e doar numele actualei echipe de fotbal de sub Cetate. E și numele primei echipe a Târgului, cea înființată în anul 1974.Un an mai târziu, în 1975, echipa promova în Divizia C a campionatului României în Seria a II-a. La sfârșitul sezonului, echipa nou promovată se clasa pe locul 12. În sezonul 1976/1977 numele echipei a fost schimbat, Ozana Târgu Neamț transformându-se în Cetatea Târgu Neamț

Ozana Târgu Neamț în anul 2018 e, de fapt, o echipă pentru viitor. Un club creat pentru a oferi cadrul favorabil juniorilor de astăzi să nu renunțe la talentul și pasiunea lor. Mult succes!

1 Comentariu
  1. SUPORTER spune

    stimati domni…CU toate ca este mult pina departe..poate reusiti sa faceti in tg neamt fotbal asa cum au facut inaintasii vostri. ma refer la acea memorabila echipa in componenta careia activau jucatori precum…fanica taranu..portar..mina raucescu fanica ilioi puiu balan ..fundasi mitrus necula smiticiuc patachi peiulescu pompiliu S.A. erau momente cind echipe precum gloria zemes…minerul comanesti..laminorul roman..celuloza p.neamt..cimentul bicaz….S.A. plecau cu coada intre picioare de sub cetate.singurele echipe mai galonate decit cetatea in aceasta zona a moldovei erau ..dinamo bacau..ceahlaul p.neamt si cfr..pascani.SUCCES.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate