Acțiune de donare de sânge, la Spitalul Orășenesc

1

În spitalele din România există întotdeauna pacienți care au nevoie urgentă de sânge, iar orice cetățean sănătos ar putea contribui la salvarea unei vieți.

Joi, 2 noiembrie are loc o acțiune de donare de sânge la Spitalul Orășenesc “Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț. Cei care doresc să facă acest gest umanitar se pot prezenta la Punctul de Transfuzii al unității spitalicești (la parterul secției Boli Infecțioase) pentru a fi luați în evidență. Donarea de sânge are loc joi, 2 noiembrie, între orele 8.30- 13.30.

Printre condițiile impuse pentru a deveni donator de sânge se numără: vârsta între 18- 50 ani,  greutatea cuprinsă în intervalul 50-100 kg(femei) și 60-110 kg (barbate), tensiune arterială sistolică între 10 și 18mmH, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni. Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală și nici persoanele cu anumite afecțiuni (cardiovasculare, ale sistemului nervos central/respirator, ale tractului gastrointestinal, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, imunologice, boli infecţioase ș.a.)

Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe, însă fără proteine și grăsimi (lapte, unt, carne etc). Fumătorii trebuie să renunțe la viciu cel puțin o oră înainte și după donare.

Cei care vor să doneze sânge trebuie să se prezinte cu un act de identitate.

Donarea voluntară de sânge pentru a veni în ajutorul semenilor are şi alte avantaje:

  •  primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
  • la cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii
  • 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
  • decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
  • reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
  • alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii
  • să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare
1 Comentariu
  1. Ion spune

    Cu 119 kg nu merge sa donezi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate