Activitate dedicată poetului Mihai Eminescu, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

0

Atmosferă de sărbătoare la Seminarul Teologic Ortodox ” Veniamin Costachi ” de la Mănăstirea Neamț. Elevii și cadrele didactice l-au sărbătorit pe „omul deplin al culturii române” – Mihai Eminescu, de la nașterea căruia se împlinesc 172 de ani.

Evenimentul a debutat cu slujba Parastasului săvârșită de părinții profesori ai seminarului, prezenți la această manifestare, în catedrala Sf. Ioan Iacob de la Neamț – paraclis al seminarului.

Partea culturală s-a desfășurat în sala de festivități, cu o amplă expunere a părintelui arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc, care a evidențiat omul – Mihai Eminescu – iubitor și practicant al rugăciunii. Sfinția sa a evidențiat relația poetului cu rugăciunea, arătând faptul că din „copilărie poetul a cunoscut și a îndrăgit atmosfera de rugăciune de la mănăstirea Agafton unde mergea adesea la cele patru surori ale mamei, monahii și schimonahii”.

Au fost recitate versuri din opera eminesciană de către elevi, sub îndrumarea doamnelor profesoare Cristina Grigore și Laura Panaite.

De asemenea, au fost interpretate câteva cântece corale pe versuri eminesciene de către seminariști prin coordonarea părintelui profesor Ștefan Cenușă și a domnului profesor Adrian Cojocaru.

Finalul activității a prins și culoarea firească, prin expoziția de desene și picturi pe teme eminesciene, realizată de elevii de la secția patrimoniu cultural sub îndrumarea doamnei profesor Oana Grădinaru.

sursa: pr. prof. Viorel Laiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate