Adormirea Maicii Domnului, hramul catedralei din centrul orașului Târgu Neamț

0

Biserica Ortodoxă cinstește la data de 15 august Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai însemnate sărbători ale creștinilor ortodocși.12919682_975149289235203_991728055232436387_n

După un urcuș duhovnicesc de două săptămâni, majoritatea credincioșilor din Târgu Neamț își vor îndrepta pașii spre catedrala din centrul orașului, care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

„Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este un binevenit prilej de bucurie duhovnicească pentru târgnemțeni. Catedrala orașului care poartă ca prim hram această sărbătoare închinată Maicii Domnului, ultimul praznic împărătesc din acest an bisericesc, invită la rugăciune pe binecredincioși, pentru a aduce laudă și cinstire, prin prezența lor, Celei prin care >a venit mântuirea< născându-L pe Hristos Domnul”, spune pr. Viorel Laiu, slujitor al catedralei din centrul orașului Târgu Neamț.

Programul slujbelor începe în seara de duminică, 14 august, cu slujba Vecerniei, de la ora 18.00. „După săvârșirea slujbei litiei toți credincioșii împreună cu preoții de la catedrală, ca și cei invitați, ca în fiecare an, vor cânta slujba Prohodului Maicii Domnului și vor înconjura biserica cu Sfântul Epitaf”, a adăugat pr. Viorel Laiu.

Luni, 15 august, programul liturgic începe la orele 7.30 cu slujba Utreniei, după care preoții vor săvârși Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți.

 


Tradiţia Sfintei Biserici relatează faptul că Fecioara Maria, Mama Domnului Iisus Hristos, a fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că va trece din lumea aceasta pământească în cea cerească. Astfel, Maica Domnului şi-a pregătit „plecarea”, lăsând în urma ei pace şi binecuvântare.

Adormirea-Maicii-Domnului-1024x651Se mai spune, iarăşi, că Apostolii, fiind plecaţi la propovăduire în lume, au fost aduşi în mod minunat, purtaţi pe nori, până la locul în care trupul Fecioarei Maria era aşezat pentru slujba înmormântării. Tot soborul apostolesc şi preoţesc a petrecut-o pe Maica lui Iisus Hristos la locul de veşnică odihnă. Iudeii, având ciudă pe „mama răstignitului”, au vrut să o necinstească şi s-au năpustit asupra patului unde era aşezată, însă au fost loviţi de orbire şi unuia dintre ei, care ajunse cu mâinile pe pat, i s-au retezat mâinile şi au rămas lipite de veşmântul ce acoperea patul. După rugăciuni şi lacrimi de pocăinţă, cei loviţi de aceste pedepse au fost vindecaţi.

Ne mai povesteşte tradiţia că Apostolul Toma a ajuns mai târziu decât ceilalţi, iar trupul Fecioarei Maria fusese deja aşezat în mormânt.Toma fiind încercat din nou de necredinţă, a cerut ca să fie dată piatra la o parte de pe mormânt ca să poată vedea cu ochii lui trupul Maicii Domnului. Însă, atunci când au luat piatra, toţi au rămas uimiţi, observând că trupul Fecioarei Maria nu mai era acolo, ci numai giulgiul cu care fusese înfăşurată şi toţi au preamărit pe Hristos, Care a ridicat trupul Maicii Sale la ceruri.

Ctitorită în 1676, distrusă de un incendiu în 1864 şi refăcută complet în 1875, Catedrala din centrul orașului este singura din Târgu Neamț care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate