Garajele și magaziile dintre blocuri, demolate „step by step”

12

În vederea amenajării parcărilor de reședință, garajele și magaziile inestetice, improvizate printre blocurile din Târgu Neamț, ar trebui să dispară definitiv. Însă cum nu sunt bani grămadă pentru îndeplinirea acestui obiectiv, cașcarabetele sunt scoase din peisaj „câte una, câte două”, conform unui plan etapizat privind construcția parcărilor de reședință mult dorite de către locuitorii orașului.garaje targu neamt

Din această cauză, în unele zone încă mai sunt în picioare garaje și magazii construite  înainte de 2012, în urma unui contract de concesiune provizoriu cu primăria: „Înainte, astfel de garaje puteau fi făcute cu  o simplă solicitare către Primărie, însă contractele de concesiune încheiate spun clar că sunt constructii provizorii, iar orice investitie  a primăriei implică disparitia lor”, explică Vasile Apopei, viceprimarul orașului Târgu Neamț.

Așa s-a întâmplat cu cele aproximativ 12 magazii și garaje ale locatarilor de la blocurile de vis-à-vis de Spital. Nemulțumiți în momentul dărâmării lor, oamenii și-au schimbat părerea la scurt timp, când Primăria a amenajat acolo un spațiu de joacă pentru copii și o parcare spațioasă, care va fi asfaltată în perioada următoare.

pagefDatorită raționamentului „Dărâmâm, dar ce punem la loc?”, autoritățile locale nu îi mai presează cu demolarea pe toți cei care și-au clădit tot felul de acareturi în jurul blocurilor, ci analizează mai întâi dacă au fonduri pentru modernizarea zonei respective:

„În momentul când venim cu o investitie în folosul comunitatii, garajele trebuie să dispară fără doar și poate. Am avut discutii cu primarul și comisia de urbanism, am mers pe teren în toate locațiile unde avem în vedere să investim în perioada următoare. De exemplu, pe Aleea Târgului am trimis deja oamenilor notificări pentru demolarea acelor garaje și magazii. Unde avem bani și amenajăm parcările de reședință în viitorul apropiat, vom da jos garajele. Nici nu are rost să dărâm dacă nu facem nimic în schimb. Pe măsură ce obținem finanțări pentru parcările de reședință trimitem din timp înștiințare cetățenilor din zonă pentru a elibera spatiul. Însă o vom face etapizat, așa că se pot folosi de acele garaje și magazii până în momentul în care zonele vor fi reamenajate, tot în folosul lor, cu parcări de reședință, locuri de joacă și de recreere”, a precizat viceprimarul.

3 in 1: Beciuri sub garaj, lemne înăuntru, porumbei deasupra

Problema garajelor și magaziilor dintre blocuri este tolerată de ani de zile la Târgu Neamț, spre deosebire de alte orașe din țară. Unii proprietari se plâng să nu se pot lipsi de magaziile lor, fiindcă locuiesc în blocuri construite din anii 70 și nu au boxes au subsol în care să își depoziteze câte ceva. Așa se face că peste 90% din cei care au câte o astfel de șură în centrul orașului numai mașina nu și-o țin acolo… Spațiul e folosit în general pentru depozitarea lucrurilor care nu încap în apartament sau a lemnelor de foc, însă există și excepții. Unii și-au transformat magazia construită pe teren public în atelier sau în coteț pentru porumbei, ba chiar există și beciuri săpate sub garaj.

Mai grav este că, în anumite zone, aceste cașcarabete blochează accesul echipajelor de intervenție, în caz de incendiu sau alte nenorociri.

Andreea Trăsnea

12 Comentarii
 1. Mihail spune

  A se (re) vedea zona dintre Cuza Vodă si Aleea Târgului unde nu se poate face accesul cu o mașină datorită garajelor si proprietății private dată de pe vremea lui Arnautu

 2. AR spune

  masura e corecta ,dar greu d e realizat.NU ADUCE VOTURI !POATE ADUCE CEVA BANI FIRMEOR DE PARCARI,DAR UNA PESTE ALTA..MASURA ASTA E RISCANTA!

 3. brustureanu spune

  parerile sunt impartite– si pro si contra , este adevarat ca unele garaje sunt inestetice , altele arata bine , depinde cum vedem lucrurile , acum proprietarii platesc terenul ca fiind concesionat si nu platesc parcare , de se fac parcari ele vor fi cu plata binenteles, vorplati si cei ce au masina si nu au garaj, oricum lucrurile sunt cam complicate , dom primar ar trebui sa consule si cetatenii urbei si in functie de parerea lor sa se ia hotarari !!

 4. brustureanu spune

  apropo am uitat sa va spun ca la bacau cat este orasul de mare nu exista parcari cu plata !!! stiati asta ?? au si ei garaje printre blocuri si cred ca nu sunt mai cu mot ca noi targovetii !!!!

 5. cristi spune

  pe cuza voda datorita statiei de taxi, proprietarii trebuie a-si parcheze masinile pe la 200 300 m distanta de blocul in care stau. si inca o treaba , multi au cate 2, 3 masini, pe care una o tin in garaj, alta in parcarea din strada, si una in fata garajului. multe garaje sunt a unor cetateni care nici nu locuiesc in tirgu neamt , ci stau in raucesti sau oglinzi. de ce nu se iau masuri in privinta lor?

 6. Da' ce-ai făcut, bai nene? spune

  @Brustureanu!

  Ce-ai făcut, bai nene? Ia mai da tu o tura pana la Bacău, sa vezi dacă sunt parcări cu plata sau nu!!! Dacă n-ai timp sa te duci, îți spun eu ca sunt! Se plateste la automat sau prin SMS, asa ca sa știi tu!

 7. Da' ce-ai făcut, bai nene? spune

  Doamna Andreea, cum de ați pus tocmai foto cu garajul domnului Mircea Apopei, tatăl doamnei președinte de la organizația de femei PNL ? Deh … gura care nu tace …

  1. Andreea Trăsnea spune

   Dumneavostră aveți impresia că eu știu unde stă fiecare om din orașul ăsta și cui aparține fiecare garaj de printre blocuri??!

   1. Da' ce-ai făcut, bai nene? spune

    Ei, am zis și eu … ce te aprinzi asa! Doar pentru asta e secțiunea asta de comentarii, nu?

    Și daca era garajul lui nea Mircea, ce? Nu trebuie dărâmat și el? Dar cu beciul ce facem???

    1. ioan spune

     Il astupam si pe el,sa nu mai tina vin si tuica ,ca nu are motiv de sarbatorit,doar de paguba…

  2. ioan spune

   Vazi ca nu e tata,e socru !

 8. ioan spune

  Trebuie inceput de undeva.Sa se termine cu tiganeala dintre blocuri si sa se refaca spatiile verzi si locurile de joaca .Daca se vor impozita terenurile concesionate de sub garaje asa cum se impoziteaza concesiunile unor persoane juridice ce nu sunt tocmai in gratiile Primariei,sigur isi v-or darama singuri dughenele .Modernizarea orasului a fost inceputa,respectam eforturile,dar asta nu inseamna doar asfalt(tango) la periferii si petreceri in parcul de la cetate.Trebuie civilizate si spatiile dintre blocuri si caile de acces.Sper ca proiectul de management al viitorului city manager va cuprinde si aceste masuri.Altfel degeaba este majoritate in CL si bani de la CJ !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate