Alergia la polen, simptome și efecte

0

Alergia la polen este o reacţie exagerată a organismului la anumite substanţe alergene prezente în mediul înconjurător. Aceste substanţe produc anumiţi anticorpi care declanşează un şir de reacţii în urma cărora apar manifestările alergiei la polen, care se manifestă la nivelul mucoasei respiratorii și ochilor.

alergie-400x200Simptomele alergiei la polen sunt asemănătoare celor unei răceli. Apar manifestări precum strănutul, rinoreea apoasă (scurgeri nazale), pruritul nazal, ocular şi cel faringial. Simptomele persistă, în general, pe durata sezonului de polenizare. Persoanele care suferă de alergie la polen pot fi sensibile și la alți alergeni din mediul înconjurător. Este vorba de despre „sindromul alergiei la polen-alimente” sau „sindromul alergiei orale”. Acest tip de alergie alimentară se dezvoltă la persoane sensibile la polen. În cele mai multe cazuri pacienții prezintă următoarele simptome: prurit/mâncărime și/sau iritabilitate și/sau o ușoară inflamație la nivelul gurii și gâtului imediat după ingerarea unor fructe precum mere, pere, căpșuni, piersici, cireșe, dar și a unor tipuri de nuci. Pe lângă aceste alimente, mulți pacienți care au alergie la polen pot avea și alergii la mucegaiuri sau fungi.

Alergia la polen nu pune în pericol viaţa pacientului, însă afectează calitatea vieții la nivel fizic, psihic și social. Simptomele întâlnite la unii pacienți în sezoanele de polenizare includ oboseala, iritabilitatea, anxietatea, depresia, frustrarea, afectarea încrederi în sine, a motivației, precum și reducerea energiei, a stări de vigilență și a puterii de concentrare.

Congestia nazală este adesea asociată cu tulburări de somn, care se manifestă prin treziri intermitente, care produc oboseală și somnolență în timpul zilei și scăderea capacității de funcționare cognitivă. Acestea sunt însoțite de tulburări ale performanțelor în învățare, ale comportamentului și atenției la copii. Suferința adulților duce la absenteism la locul de muncă și la productivitate scăzută, precizează specialiștii.

Amintim că, în perioada 4 – 10 Aprilie se desfășoară Săptămâna Mondială a Alergiei, care are scop  creșterea gradului de conștientizare a alergiei la polen și adaptarea la o climă în continuă schimbare.

 

sursa: ziarpiatraneamt.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate