Fost deținut politic, mărturii terifiante la Târgu Neamț

0

Vineri, 1 aprilie, în cadrul acțiunilor proiectului educativ „Cinste Eroilor”, pe scena Casei Culturii din Târgu Neamț a avut loc conferința intitulată „Lupta și suferința foștilor deținuți politici din România”.

Evenimentul, care a reunit elevi și profesori de istorie, a debutat cu prezentarea activităților realizate în decursul ultimilor cinci ani în cadrul proiectului „Cinste Eroilor”- proiect inițiat de Colegiul Tehnic „Ion Creangă” (C.T.I.C.) din Târgu Neamț și coordonat de profesorul de istorie Ioan Arsîntescu. După cuvintele rostite de prof. Elena Preda din partea ISJ Neamț, prof. Gheorghe Apetrei- directorul C.T.I.C., primarul Daniel Harpa și prof. Arsîntescu, a conferențiat prof. univ. dr. Florin Pintescu de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Cei aflați în sala Casei Culturii au înțeles mai bine ca oricând că prin temnițele comuniste a trecut tot ce avea mai bun poporul român, nu în funcție de statutul social, ci în funcție de fermitatea cu care și-au susținut convingerile anti-comuniste, iar jertfa lor trebuie privită ca un mod normal de comportament în fața constrângerii.

Printre eroii contemporani, pot fi descoperiți și oameni care au avut și încă au ceva de spus. Unul dintre aceștia este Octav Bjoza– subsecretar de stat și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Acest pilon de rezistență în perioada comunistă a dezvăluit târgnemțenilor lucruri neștiute despre temnițele comuniste și despre regimul care i-a omorât după război pe cei care au luptat pentru întregirea neamului românesc, amintiri terifiante din anii petrecuți în 11 pușcării și lagăre, unde a luptat și a suferit având un singur păcat: și-a iubit patria și poporul!

În organizarea evenimentului au fost implicați următorii parteneri: ISJ Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Casa Culturii Ion Creangă, Biblioteca Orășenească și Primăria Târgu Neamț.

Andreea Trăsnea, Imagine: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate