Alexandru Rafila avertizează despre posibilitatea unui nou val de îmbolnăviri, în toamnă

0
Foto: captură video Digi24

Reprezentantul României la OMS, Alexandra Rafila, a declarat telefonic pentru Digi24 faptul că nu este exclus ca în toamnă să ne confruntăm cu un nou val în condițiile în care aderența la vaccinare este foarte scăzută, mai ales în mediul rural:

Se repetă probabil scenariul de anul trecut doar că cifrele sunt mult mai mici pentru că deja o parte din populație este imunizată – chiar dacă România nu este printre țările cu un procent important – vedeți că aveam vreo 4 milioane de persoane vaccinate până în momentul de față – comparați de exemplu cu Franța care are de exemplu 30 de milioane din 60 vaccinate, deci jumătate din populație a fost deja imunizată. În mod evident trebuie să ne pregătim și să continuăm campania de vaccinare până în toamnă și dacă cumva se va atinge acel prag psihologic de 10 milioane, cu atât mai bine dar din ce văd eu, nu cred că aderența la vaccinare nu va fi extraordinară în perioada următoare dacă nu se găsesc noi căi de informare, de comunicare, de a atrage oamenii să se vaccineze, mai ales în mediul rural.

Reprezentantul României la OMS a mai spus că modul în care decurge campania de vaccinare este foarte important în condițiile în care la toamnă ar putea să apară un nou val al pandemiei.

Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri pe cifre și termene, trebuia să păstrăm cadența vaccinărilor. În mediul rural trebuie insistat și găsit parteneriatul cu autoritățile locale, tot acest festivism legat de performanțele campaniei descurajează oamenii care cred că am intrat în normal. Chiar dacă vom avea acoperire vaccinală la toamnă de 30-40%, s-ar putea să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu putem exclude nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutațiile”, a spus Alexandru Rafila. 

Întrebat despre necesitatea unei a treia doze de vaccin, Rafila a precizat următoarele:

Comisarul pentru sănătate, într-un răspuns pentru Parlament, a spus că în prezent nu există nicio recomandare pentru a treia doză, nu se exclude necesitatea pe viitor.

Declarațiile sale, în materialul video de mai jos:

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate