Amenzi de peste 1 miliard de lei vechi in urma controalelor ITM

0

In perioada 01.01.2013 – 31.01.2013, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2012”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003, republicata.
In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au verificat 320 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 560 deficiente in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare controalelor efectuate, s-au aplicat 143 de sanctiuni contraventionale insumand 125.000 lei RON.

A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA IANUARIE :

A1. ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna ianuarie 2013 au fost realizate 103 vizite de control si evaluare la unitati economice.
Totodata, cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 132 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 5.000 lei.

2. Analiza situatiei accidentelor de munca
In luna ianuarie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt au fost inregistrate 3 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.

A2. ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca

In luna ianuarie au fost controlati un numar de 217 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 11 sanctiuni contraventionale din care 9 amenzi contraventionale, insumand 120.000 lei, pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata si 2 avertismente contraventionale.
De asemenea au fost depistati 9 angajatori la care lucrau 12 persoane fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost de 120.000 lei.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA IANUARIE

Sedinta de lucru ITM Neamt Consiliul Consultativ Tripartit

In data de 24.01.2013, ora 900, s-a intrunit Consiliul Consultativ Tripartit la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt.
La sedinta au participat membrii desemnati din partea organizatiilor sindicale si patronale cat si din partea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt.
Componenta Consiliului Consultativ Tripartit a fost in urmatoarea formula :
o Confederatia Nationala Sindicala “ Cartel Alfa”;
o Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – C.N.S.L.R.- Fratia;
o Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania C.S.D.R.;
o Blocul National Sindical ;
o Consiliul National al Patronatului Roman Co.N.P.R.;
o Confederatia Patronala din Industria Romaniei C.O.N.P.I.R.O.M. ;
o Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – U.G.I.R. ;
o Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – 1903 – U.G.I.R.1903 ;
o Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania – C.N.I.P.M.M.R.;
o Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt;

In cadrul acestei intalniri, s-au dezbatut aspecte din “Programul de Guvernare 2013-2016” , cu referire in special la atributiile I.T.M. Neamt, probleme legate de securitatea si sanatatea in munca, dialogul social, cat si modificarile legislative aparute, respectiv publicarea in M.O. nr.52/23.01.2013 a H.G. nr. 23 din 22 ianuarie 2013, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

4) In luna ianuarie 2012, inspectorii de munca, au participat la sedintele comitetelor de securitate si sanatate in munca, organizate de 1 angajator (cu peste 50 de lucratori), sedinte in cadrul carora – dialogul real intre partenerii sociali: patronat, sindicat/reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice si reprezentantii institutiilor statului – a avut ca obiect imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca la nivelul unitatii, respectiv propuneri privind politica de securitate şi sănătate în muncă şi planul de prevenire şi protecţie, conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare şi funcţionare.

5) In luna ianuarie 2012, ca o alternativa la activitatea de control, s-au organizat intalniri cu un numar de 25 angajatori, ocazie cu care au fost prezentate, inca o data, Strategia nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate si Planul National de actiune pentru implementarea acesteia.
Au fost dezbatute rezultatele activitatilor Inspectoratului Teritorial de Munca pana la aceasta data si s-a luat act de faptul ca inca mai sunt angajatori care nu inteleg sa respecte dispozitiile legale in domeniul legislatiei muncii, folosind in continuare persoane fara forme legale de angajare.
S-au prezentat date statistice privind desfasurarea actiunilor de control conform Planului comun de actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate, respectiv numarul angajatorilor care practicau munca fara forme legale cat si numarul persoanelor identificate ca prestand activitate fara a avea incheiat contract individual de munca in forma scrisa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate