Animalele comunitare în atenția candidaților la funcția de primar

0
animale-1024x512Întrebare: Cum vedeți rezolvarea problemei animalelor comunitare (câini, pisici)?

harpaDaniel Harpa, PSD
În acest mandat am construit un adăpost pentru animale fără stăpân unde acestea sunt îngrijite și date spre adopție, după ce sunt ridicate de pe străzi. Totuși câinii comunitari continuă să fie o problemă deoarece ne-am confruntat cu situația în care ei sunt aduși din alte părți și eliberați în oraș sau în împrejurimi. Vom insista asupra măsurilor de depistare și prevenire a acestor situații până când vom stopa aceste transporturi. Dacă nu ar exista acest fenomen, construirea acestui adăpost ar fi rezolvat deja problema. Următorul pas ar fi totuși și lansarea unei campanii de conștientizare a populației; o dată în ce privește atașamentul iubitorilor de animale față de câinii pe care îi hrănesc și îi protejează, dar fără să îi adopte efectiv și o dată în ce privește creșterea ratei de adopție a acestor animale fără stăpân.

 

 

 

Traian Humulescu – PNL

Una dintre cele mai constante teme a fost şi va rămâne problema animalelor comunitare ce trăiesc pe străzile României.
De-a lungul timpului, la nivel naţional au fost realizate o serie de demersuri pentru rezolvare problemei câinilor fără stăpân.
humulescu traianSoluţiile s-au succedat cu rapiditate, fără ca proiectele demarate să aibă şi o finalitate şi uneori situaţiile extreme au determinat adoptarea de măsuri radicale.
La nivelul oraşului Tg. Neamţ, consider că această problemă poate fi rezolvată  prin:

1. Stoparea abandonului, o sursa inepuizabilă de câini şi pisici pe străzi. Deşi aceasta ar putea părea fără legătură cu problema animalelor fără stăpân, este de fapt poate cea mai importantă măsură ce se impune a fi luată. Ea poate fi rezolvată doar prin recensământul şi marcarea animalelor  cu stăpân, astfel încât constatarea abandonului să fie posibilă. Fără a şti câte animale are o persoană, aceasta nu poate fi acuzată de abandon.
2. Sterilizarea chirurgicală, deparazitarea, vaccinarea antirabică şi reîntoarcerea în teritoriu, numai a celor blânzi şi sănătoşi şi preluarea în adăposturile administraţiei locale, a celor agresivi, a  celor cu infirmităţi ce le-ar pune viaţa în pericol pe străzi.
3. Recunoaşterea, ca fiind de utilitate publică, a asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, de această recunoaştere urmând să  beneficieze doar acele societăţi care prezintă un program bine fundamentat pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul animalelor.
4. Deschiderea unui cont destinat strângerii de fonduri  pentru animalele comunitare.
5. Acordarea de spaţii în mass-media pentru popularizarea legislaţiei în domeniu, educarea populaţiei şi prezentarea, spre adopţie, a animalelor de companie, care întrunesc calităţile necesare.
6. Acţiuni comune cu şcolile din oraş, având drept scop educarea copiilor şi tineretului în spiritul respectării vieţii,  a combaterii violenţei contra animalelor.
7. Având în vedere rolul lor ecologic, pisicile fără stăpân nu trebuie să facă obiectul  unor acţiuni de ridicare prin organe depinzând de administraţia publică locală. Protecţia lor se efectuează conform normelor  privitoare la animalele de companie, iar controlul  se realizează prin sterilizare, vaccinare, marcare şi întoarcere în teritoriu.
8. Construirea de adăposturi în care să fie ocrotite pisicile cu probleme şi puii.

Adrian Mironeasa – candidat PMP

Padrian mironeasaroblema câinilor vagabonzi este reglementată prin legea 258/2013 care prevede astfel: câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturi pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. Populația trebuie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare și posibilitatea de adopție. După cele 14 zile trecute, în care nu au fost revendicați sau adoptați, câinii vor fi eutanasiați în baza unei decizii emise de către persoana împuternicită în acest sens de către primăria Târgu Neamț. În orașul Târgu Neamț, până în prezent, legea nu a fost aplicată /respectată nici măcar o dată. Centrul de adăpost de la Târgu Neamț are capacitate de găzduire pentru 30 de câini. O dată primiți la centru aceștia sunt deparazitați, vaccinați, cipați, castrați și crotaliați. Trecute cele 14 zile de găzduire prevazute prin lege, toți acești câini sunt din nou eliberați pe străzi, deoarece persoana desemnată nu a aplicat legea, neluând până în prezent nici o singură decizie pentru eutanasiere. În acest sens am două soluții care pot rezolva problema câinilor vagabonzi în orașul nostru:
1. Mărirea capacității de găzduire pentru 14 zile de la 30 da câini la 100 de câini.
2. Aplicarea legii pentru toți câinii nerevendicați sau neadoptați. Țările civilizate Est europene, au rezolvat problema câinilor vagabonzi foarte simplu, au respectarea legea eutanasierii. Nu înțeleg de ce la noi nu se pot aplica și respecta legea, lege care vine în sprijinul comunității .

Viorel Bălțătescu – ALDE

baltatescu-viorel-300x292Așa cum v-am obișnuit să răspund la fiecare întrebare a dumneavoastră, scurt și la obiect, așa voi face si astăzi, deoarece consider că vorba lungă este sărăcia omului, iar eu sunt omul faptelor, nu al vorbelor .
Consider că problema este foarte simplu de rezolvat. De 25 de ani se văicăresc autoritățile locale din țara noastră din cauza câinilor comunitari, care pe de o parte se fac că-i prind,  iar pe de altă parte le dau drumul. Este o mare afacere la nivel național. Foarte mulți bani s-au cheltuit  fără a se rezolva ceva, foarte mulți bani au fost atrași din străinătate pe toate căile, fără nici un rezultat. Nu se vrea rezolvarea acestei probleme deoarece rămân unii fără obiectul muncii și unii fără anumite sume de bani.
La Tg. Neamț, în ultimii ani, situația chiar a fost ținută sub control și este  un lucru lăudabil.
Așa cum vă spuneam, treaba este simplă și anume:
    –  prinderea patrupedelor
    –  adăpostirea în padocuri special amenajate 
    –  asigurarea rației de hrană zilnică
    –  sterilizarea lor pentru a nu se mai înmulți
    –  tratarea animalelor bolnave
    –  găsirea unor iubitori de animale pentru a fi încredințate 
 RESPECT ȘI DRAGOSTE PENTRU  OAMENI, DAR ȘI PENTRU ANIMALE.

 Stelian Irimia – candidat independent
–––-

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate