ANPC: Controale şi amenzi pentru comercianţii de jucării

0

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat, la nivel national, în perioada 19-30.11.2018, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerțul online.

Au fost verificaţi 734 de operatori economici, din care 723 cu vânzare directă şi 11 cu vânzare online. La 432 din operatorii controlati, reprezentând 58,85%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Cu ocazia controlului, s-au efectuat prelevări de probe pentru verificarea siguranței jucăriilor și depistarea de jucării periculoase (care nu respectă cerinţele esențiale de siguranţă) şi transmiterea de notificări, în cadrul sistemului RAPEX (sistemul de alerta rapida privind produsele periculoase). Rezultatul va fi comunicat, după finalizarea analizelor și transmiterea rapoartelor de expertizare, emise de laboratorul specializat.

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat 492 de sancţiuni, din care 260 de avertismente şi 232 de amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 980.100 de lei.

S-au dispus 211 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de 519.641 lei şi 41 de măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 95.356 lei, la vânzarea directă şi 2 măsuri de remediere (de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat  abateri), la vânzarea online.

Au fost verificaţi 723 de operatori economici cu vânzare directă.

  • Valoarea jucăriilor controlate a fost de 4.792.799 lei.
  • La 430 de operatori economici, reprezentând 59,47%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.
  • Valoarea jucăriilor cu abateri a fost de 614.997 lei.

Deficiențele constatate la vânzarea directă au fost  abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi. Cu astfel de  probleme au fost găsiți 123 de operatori economici, reprezentând 17% din totalul operatorilor controlaţi, din mai multe județe, între care s-a numărat județul Neamț.

De asemenea, au fost constatate abateri privind menţionarea numărului unic de înregistrare pe jucărie, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare, la 14 operatori economici, reprezentând 1,93% din totalul operatorilor controlaţi, din mai multe județe, printre ele aflându-se și județul Neamț.

În județul Neamț au mai fost constatate abateri privind cerinţele generale de siguranţă (lipsa avertismentelor generale de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  română a tuturor celor menţionate), precum și abateri privind cerinţele speciale de siguranţă . Au fost găsiți în neregulă 171 de operatori economici, care reprezintă 23,65% din totalul operatorilor controlaţi, din mai multe județe.

La operatorii economici din Neamț au fost identificate și abateri privind desfăşurarea promoţiilor. În total au fost 11 operatori economici găsiți cu probleme, în mai multe județe din țară

În ceea ce privește vânzarea online, au fost verificați 11 profesioniști, cu site-uri de prezentare şi publicitate. La 2 dintre aceștia, reprezentând 18,18% din totalul controlat online, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 1 avertisment și 1 amendă și s-au dispus 2 măsuri de remediere, prin corectarea sau completarea informaţiilor prezentate pe site-urile de prezentare şi publicitate, la care s-au constatat abateri.

  • Informații furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Biroul de Presă

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate