ATENȚIE la COȘUL de FUM! O casă a luat foc din cauza lui

0

În această dimineață,  prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Tupilați.
Pompierii din cadrul Detașamentului Roman au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
Incendiul se manifesta la acoperișul unei anexe gospodărești (bucătărie de vară) lipită de locuință, cu posibilitatea propagării la întreaga locuință.
Pompierii au stins incendiul în urma căruia a ars acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 30 mp.
Proprietarul locuinței în vârstă de 94 de ani a suferit un atac de panică. Aceasta a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD, refuzând transportul la spital

Cosul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu.

Pompierii nemțeni reamintesc cetățenilor regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la instalarea şi exploatarea coşurilor şi burlanelor pentru evacuarea fumului:

✅coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.
✅ în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
✅ coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
✅coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru
reţinerea scânteilor;
✅se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;
   Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor şi pentru a preveni unele situaţii neplăcute cu consecinţe grave, cetăţenii trebuie să conştientizeze că ei sunt primii responsabili în a-şi proteja locuinţa şi bunurile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate