Umblă preotul din casă în casă: Icoana Nașterii Domnului, mai puternică decât Covid-19

0

Dis de dimineață, candela deja arde, în casă miroase a tămâie și toate sunt aranjate la locul lor. Preotul a început să umble din casă în casă cu icoana Nașterii Domnului. Deși anul 2020 a fost dat peste cap din cauza pandemiei de coronavirus, în Parohia Sfântul Nicolae din Târgu Neamț, și nu numai, acest obicei străvechi a fost păstrat.

Cu modificări, cei drept, astfel încât să fie respectate toate măsurile de protecție împotriva Covid-19.

Cu bucurie sinceră și cu nădejde în mila lui Dumnezeu, vestim și în acest an Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos! Am poposit și voi poposi în aceste zile în casele credincioșilor din parohie, cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și prevenție ce se impun în această perioadă„, spune părintele paroh Stelian Cramba.

Prima schimbare față de anii din urmă- absența copiilor îmbrăcați în straie populare, care anunțau credincioșii că părintele se apropie de casele lor.

Anul acesta, părintele Stelian Cramba merge la creștini însoțit doar de dascăl. Și de icoana Nașterii Domnului, cea care vorbește despre întruparea Fiului Lui Dumnezeu, pentru că temeiul cinstirii Sfintelor Icoane stă în întruparea Domnului Iisus Hristos pe care ochii oamenilor l-au văzut, iar apostolii au vorbit mai apoi despre întruparea Fiului Lui Dumnezeu.

Atât preotul, cât și dascălul poartă mască și mănuși.

Cum intră pe ușa casei, preotul începe să cânte cu un glas pătrunzător troparul sărbătorii Nașterii Domnului: „Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, mărire Ție.

Mai apoi, preotul și dascălul cântă colinde atât de frumos, încât pruncul, dacă e vreunul în acea casă, cum a fost în cazul nostru, doarme ca un îngeraș în continuare, fără a se speria de vocile străine.

Rânduiala bisericească a mersului cu icoana Nașterii Mântuitorului în zilele premergătoare Crăciunului este modalitatea prin care preotul oficiază un fel de slujbă în afara zidurilor bisericii și vestește marele praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.

Vizita pastorală este un semn de mare prețuire pe care preotul o arată comunității. El duce cuvântul Lui Dumnezeu, dar Dumnezeu merge o dată cu el și lasă pace și binecuvântare în casele credincioșilor.

Mulți credincioși au declarat că este singura bucurie pe care o au în această perioadă. Mesajul meu este să ne punem încrederea în Dumnezeu si în Maica Domnului, iar specialiștii să rezolve această problemă.

Nouă nu ne rămâne decât să ne rugăm, să privim la Dumnezeu. Cum a spus și ÎPS Teofan într-o videoconferință, noi, slujitorii, trebuie să rămânem cu rugăciunea, cu postul, Psaltirea, cu credință și nădejde în Dumnezeu, iar specialiștii la rândul lor să își facă treaba.

Bucurie sfântă tuturor și La mulți ani! Să revenim la normalitatea de dinainte de pandemie!”, a transmis pr. Stelian Cramba, părintele paroh al Bisericii Sfântul Nicolae din Târgu Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate