Luceafărul și elevi eliminați din BAC. Româna, bat-o vina…

0

Luni, 30 iunie, absolvenții de liceu au intrat în febra probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, cu Limba și Literatura Română. În funcție de profil și specializare (profil real și tehnologic/ profil uman și pedagogic) candidații au primit unul dintre cele două tipuri de subiecte, cu un grad de dificultate mai mic sau mai ridicat.

În preajma celor două centre de evaluare (Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și Colegiul Tehnic „Ion Creangă”) au acționat polițiști, pentru asigurarea unui examen corect, în liniște.

Doi candidați care au susținut examenul la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” au fost prinși copiind și  dați afară din examen. Aceștia nu au dreptul să susțină Bacalaureatul în următoarele două sesiuni de examen.

La Colegiul Național „Ștefan cel Mare” nu s-au semnalat nereguli: Examenul de Bacalaureat s-a desfășurat aici în condiții normale, nu a existat niciun incident, a declarat președintele comisiei de evaluare, prof. Irimia Florin de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț.

Mulți candidați spun că nu se așteptau la asemenea subiecte: Ne-a dat Luceafărul. Nu mă așteptam! Am învățat proză, credeam că o să pice romanul, spune un elev de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”.

Forfotă mare și la Ștefan. În jurul orei 12.00, părinții își așteptau copiii să iasă din sala de examen: Am emoții mari. Băiatul meu s-a pregătit intens, dar până nu îl văd, nu mă pot liniști, spune o mamă vizibil emoționată.

M-am așteptat să pice Eminescu, pentru că anul acesta se împlinesc 125 de ani de la moartea lui. Cred că iau 9.50- 10!, afirmă o absolventă a Colegiului Ștefan cel Mare. Poezie?! Era ultima variantă posibilă pe lista mea. Am scris, dar sunt total dezamăgit, am învățat proză la greu, spune un elev de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț.

Subiecte la Limba Română, profil Real:E_a_romana_real_tehn_2014_var_04

Subiecte la Limba Română, profil Uman:E_a_romana_uman_ped_2014_var_04

Vezi aici baremul la Limba și Literatura Română, profil REAL E_a_romana_real_tehn_2014_bar_04

Vezi aici baremul la Limba și Literatura Română, profil UMANE_a_romana_uman_ped_2014_bar_04

Examenul de Bacalaureat continuă pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar vineri, 4 iulie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afișate luni, 7 iulie.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate