Biserica de la cimitirul Târgului, închinată Sfântului Spiridon

0

Biserica de la cimitirul orașului este singura din Târgu Neamț închinată Sfântului Ierarh Spiridon.

Aseară, în ajunul hramului, un sobor de preoți a oficiat slujba Vecerniei, iar astăzi, 12 decembrie, este săvârșită Slujba Liturghiei, în prezența a numeroși credincioși.

Lăcașul de cult  a fost construit prin grija și osteneala părintelui Gheorghe Vrăjitoru, între anii 1992 – 2003. S-a înălțat pe locul unei bisericuțe din lemn mai vechi și este „rod al rugăciunii celor adormiți, al sfinților din acest cimitir, care s-au rugat să fie biserica în acest loc”, după cum frumos spune preotul paroh.

În septembrie 2004, a fost sfințită de către ÎPS Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Poate fi considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Târgu Neamț, care impresionează atât prin dimensiune, cât și prin frumusețea picturii.

Sfântul Spiridon, sfântul călător

Până în ziua de azi, sfintele moaște întregi ale Sfântului Spiridon continuă să lucreze cu puterea Lui Dumnezeu. Potrivit tradiției populare, este singurul sfânt călător.

Se spune că, din când în când, moaştele Sale care se află în Biserica din Corfu, dispar din raclă. Sfântul pleacă în ajutorul oamenilor care îl strigă cu dragoste, credinţă şi evlavie în rugăciunile lor, atunci când se află în necazuri şi nevoi de tot felul. Papuceii Săi de mătase se uzează şi se murdăresc. Din acest motiv, în fiecare an, pe 12 decembrie, preoţii din Biserica din Corfu împlinesc ritualul schimbării acestora, cu veşminte şi papucei noi din mătase. Hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor şi bisericilor ortodoxe din întreaga lume.

De peste 1600 de ani, în Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon,  credincioșii cântă: ,

Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te, al cărui trup săvârșește astăzi minuni; Bucură-te, că încălțămintele tale slujesc drept dovadă’.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate