Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavrilˮ din Pometea

1

Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavrilˮ din Pometea este una dintre cele mai vechi biserici din orașul Târgu Neamț, construită în apropierea unei foste biserici catolice (despre acestea într-un material viitor).

Biserica a fost sfințită la 25 martie 1857. Construcție din piatră cu trei turle, dar la refacerea ei din 1899-1900, a rămas fără ele. La reparația din 1941, preotul paroh Radu Teodorescu i-a adăugat o turlă.

Printre preoții parohi s-au numărat C. Borcescu, Gh. Bejan, Haralambie Marcoci, Radu Teodorescu-primul preot teolog la această biserică.

Amintită în Catagrafia de la 1820, se afla într-o situație de degradare, așa cum reiese și din documentul Isprăvnciei Neamțului din 1834, conform căruia epitropii bisericii au luat piatră din ziderăria Cetățemii Neamț pentru a „prefaci bisericaˮ. Reconstrucția bisericii a început chiar în același an și s-a încheiat în 1837, fiind sfințită în 1838 în prezența arhierului Meletie Racoviță. În acea perioada preot era Kiriac, urmat de preotul Constantin. În 1867, biserica era deservită de preoții Costachi Borcescu, Ioan Stan și Manolachi Ciudin.

Atunci când, în 1890, Pometea a revenit la Târgu Neamț, s-a ridicat problema bisericii care avea acoperișul în pericol de prăbușire. Abia pe la 1900 lucrările de refacere a acoperișului au fost încheiate, fiind construit pridvorul și pictat interiorul de către pictorii Vasile Muraru și Vasile Vodă, în timpul preotului paroh Haralambie Marcoci. Din lipsă de fonduri s-a renunţat la refacerea turlelor şi a bolţilor de cărămidă, încheind plafonul din lemn sub forma unui arc de cerc, iar deasupra acoperişului, pentru estetică, s-a construit o turlă falsă din lemn, deasupra pronaosului, terminată cu un acoperiş din tablă în formă de clopot.

În anul 1938, în timpul preotului paroh Radu Teodorescu (1936 – 1987), se repară din nou acoperişul şi se construieşte o nouă turlă falsă, de data aceasta pe naos, iar biserica este acoperită în totalitate cu tablă zincată. La 1940 se face instalaţia pentru lumina electrică, însă în 1944, armatele sovietice eliberatoare devastează biserica, icoana Maicii Domnului păstrând încă urme de gloanțe. În 1946 este refăcută și pictată pentru ca în 1981, să aibe loc noi lucrări de întreținere, urmate în anii 1987-1989 de noi lucrări de consolidare.

După 1990 au loc ample lucrări de consolidarem, în timpul preotului paroh Ioan Dogariu, fiind pictată biserica de către pictorul Mihai Chioaru. Biserica a fost sfinţită la 12 iunie 1994 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Prof. Emanuel Bălan

 

Surse:

Luca Gavril, Târgu Neamţ. Monografie, Editura Constantin Matasă, Piatra Neamţ, 2008;

Vrânceanu Vasile, Călător prin orașul Târgu Neamț de altădată și de astăzi, vol II;

https://sfvoievozi.mmb.ro/1580-scurta-monografie-parohiei

 

1 Comentariu
  1. Mihaela Samachis spune

    Cum adică în 1890 Pometea a revenit la Târgu Neamț? Poate dezvolta cineva? Cât despre biserica … frumos reportaj. Nu știam nici eu toate aceste amănunte, deși sunt în parohia acestei biserici. Un om deosebit preotul paroh.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate