Târgu Neamț: Pitzi, căprioara care refuză să plece de lângă soții Mănescu

2

În primăvara lui 2017, un pui de căprioară neajutorat a fost găsit la marginea pădurii din Târgu Neamț. A avut norocul să nimerească într-o familie cu oameni buni, Georgiana și Neculai Mănescu, ambii în scaun cu rotile. Sau poate i-a ales.

De atunci, refuză să plece din viața lor.

 

Salvată din calea animalelor sălbatice și a vânătorilor, firava căprioară botezată Pitzi a fost hrănită cu biberonul în copilărie.

Între ea și soții Mănescu s-a creat o legătură specială aproape instantaneu.  

“Nu vine la altcineva. Casa mea e la câțiva metri depărtare, însă Pitzi intră  doar la soții Mănescu”, ne confirmă un vecin.

Pitzi nu e prizonieră, ci liberă să cutreiere pădurile din Ținutul Zimbrului. Face asta zilnic, dar de fiecare dată se întoarce la familia ei adoptivă.

Casa lor e la poalele pădurii. Nefiind împrejmuită, căprioara e liberă să plece și să revină oricând dorește. Activitățile ei domestice sunt multiple: noaptea, doarme într-o odaie din casa familiei, iar dimineața pleacă în pădure. Uneori, rămâne la cafea, pe care o servește pe terasa casei, alături de Georgiana și Neculai, admirând frumuseţea naturii, a pădurii de unde provine.

“E tare pofticioasă Pitzi. Cere orice vede că mâncăm noi. Îi plac cornurile, crema de căpșuni de la ciocolată. Mai ia şi câte o gură de suc, uneori. Mănâncă spaghetti, sărmăluţe, ciorbe… orice avem noi în casă. Nu refuză nici făină, porumb sau cartofi. Nu  e pretenţioasă”, ne spune Neculai.

Căprioara Pitzi e și foarte alintată. Rămâne un animal sălbatic cu străinii, dar când e alături de soții Mănescu e… ca o pisicuță.

Stă în pat, se uită la televizor cu mine. Îi place s-o pupăm pe frunte. Spre deosebire de animelele de companie >normale<, nu acceptă să fie scărpinată pe burtă. Doar pe spinare!”, ne povestește Georgiana. „Dacă n-o băgăm în seamă, intervine dânsa. Se dă pe lângă noi, încearcă în diverse feluri să ne atragă atenţia, ca să o pupăm şi să o alintăm”.

Deși amândoi sunt în scaun cu rotile și cu alte probleme medicale, soții Mănescu se gospodăresc cum pot mai bine. În curtea lor trăiesc tot felul de animăluțe în cea mai strânsă si stranie prietenie, de la gâște la câini, pichiri sau  iepuri. Conviețuiesc pașnic . Au crescut împreună cu frumoasa căprioară și au învățat să se iubească precum frații. Uneori, împart şi prânzul împreună.

Prin grija pe care i-o poartă familia, Pitzi e sănătoasă tun. „Când plouă, stă în casă, la adăpost. N-a avut nici măcar o răceală. Facem tot ce putem ca să o menţinem sănătoasă”, se spune Georgiana.

Soţii Mănescu au însă o temere: să nu le fie luată Pitzi de cei care o consideră un trofeu de vânătoare. Chiar în timpul unei discuţii telefonice pe care am purtat-o cu ei duminică, 26 noiembrie, se auzeau focuri de armă dinspre pădure. Georgiana a chemat-o de urgenţă acasă, iar Pitzi a venit repejor.  E riscul libertății. Însă nu-și imaginează o viață mai frumoasă pentru căprioara lor specială, care adoră să zburde prin pădurile Neamtului. Până la urma urmei, e animal sălbatic și poate și-ar pierde strălucirea din ochi dacă ar fi închisă.

E liberă însă. Și totusi, alege să revină de fiecare dată în sânul familiei Mănescu.

“Avem grijă de ea cu toată dragostea. Pitzi este ca și copilul nostru, cu ea ne luăm și parcă timpul trece altfel. N-aș putea să-mi imaginez viața fără Pitzi”, a conchis Neculai Mănescu.

Casa unde căprioara găsește refugiu, iubire necondiționată și alinare a fost construită din micile venituri pe care le au soții Mănescu, și din credite. Pentru ei, niște oameni atât de speciali și cu sufletul atât de curat încât și un animal sălbatic s-a atașat de dânșii, Primăria orașului Târgu Neamț, prin vocea edilului Daniel Harpa, și Asociația “Ansamblul Ozana” au lansat un apel umanitar. Se apropie Crăciunul și fiecare dintre voi îi puteți ajuta. Nu vor bani. Au nevoie de lemne, poate materiale de construcții ca să-și termine locuința. Și Pitzi și-ar dori camera ei, unde să revină oricând dorește. Acum doarme în baie, unde Georgiana si Neculai i-au amenajat un loc special. Dacă doriți să îi ajutați, puteți apela numărul de telefon 0741431418 (coordonator campanie). Pentru bănuți din care să se cumpere cele necesare lor, s-a deschis contul RO83BTRLRONCRT0256041303, în RON, la Banca Transilvania.

Andreea Trăsnea

Revenind la Pitzi, căprioara care s-a ataşat într-un mod incredibil de soţii Mănescu, iată câteva fotografii cu ajutorul cărora sperăm noi să realizaţi cât de specială e relaţia lor, necondiţionat:

 

2 Comentarii
  1. Alexandra spune

    Primaria ar putea ajuta si cu o companie de sterilizare gratuita pentru animalutele pe care le au in curte, ma refer evident la caini si pisici.
    Vad ca au puiuti, probabil ca vor mai urma si altii daca nu for go sterilizati. Mai devreme sau mai tarziu for fi prea multi pentru a-i mai putea hrani si ingriji.

    1. Neculai Claudiu spune

      Nu te înțeleg ce vrei sa spui,le dai tu cumva de mîncare,mai bine uite în curtea ta,că ei ne păzesc de cei rai nu unul că dumneata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate