Bunătatea nu a făcut niciodată rău. Interviu cu Ioana Urzică, președinte AICDL Neamț

1
De câțiva ani, în zona Târgu-Neamț s-au înmulțit faptele bune făcute la vedere, care devin din ce în ce mai… transparente. Periodic, numeroși oameni prea mult încercați de viață, de la copilași nevinovați cu o situație precară acasă la vârstnici cu bătrânețe grea… primesc o mână de ajutor. O mână vizibilă, dată de Asociația de Inițiativă Civică și Dezvoltare Locală (AICDL) Neamț.

Președintele acestui ong este Ioana Urzică. De loc din județul Bacău, a terminat Facultatea de Știinte Economice, specializarea Finanțe Bănci, iar în Târgu-Neamț locuiește din anul 2010. Aici s-a căsătorit, are „doi copii minunati și un soț extraordinar, pe care deseori îl consider un erou, ținând cont că mai are răbdare cu mine”, spune dânsa.

Ioana Urzică

Ioana face ceea ce multora li se pare… imposibil. Ajută. Ajută semenii mai puțin norocoși, împreună cu echipa AICDL Neamț. Vede oameni deznădăjduiți cărora le redă speranța și ascultă povești de viață… cutremurătoare.

Ioana e unul dintre oamenii care face diferența. Dar mai multe vă povestește chiar ea, în următorul interviu:

Reporter: Cine e Ioana Urzică?

Ioana Urzică: Bună întrebare! Vreau să cred că sunt un om normal care luptă pentru o societate normală. Sunt o femeie puțin atipică, care nu prea acceptă să i se spună NU, mă străduiesc să ajut cât de mult pot și să fiu un exemplu pentru copii mei și cei din jur.

R: Cum a început povestea AICDL Neamț? Când și ce anume te-a determinat să înființezi acest ong care ajută oameni din zona Târgu- Neamț?

Ioana Urzică: În 2019 am cunoscut un grup frumos de oameni care desfășurau acțiuni de voluntariat și sprijineau câteva familii din Târgu-Neamț și din localitățile limitrofe. Din dorința de a ajuta mai mult, de a avea sprijinul autorităților și de a oferi transparență, am decis să înființăm AICDL în anul 2020, în plină pandemie. În perioada în care care am locuit în Moinești, am fost președinte, tot pro bono, la un ONG numit Asociația de Dezvoltare Locală și Regională Moinești, care se ocupa de protecția animalelor, acțiuni și parteneriate cu cadre didactice în promovarea lecturii și domeniul educațional. Am predat acest Ong unor prietenei din Moinești, care la rândul lor doresc să ajute. Cred că acest lucru mi-a întărit ideea că putem încerca acest lucru și aici, în Târgu Neamț. În plus, din cauza unor probleme foarte mari de sănătate, am promis că mă voi implica și voi ajuta, așa că aveam o datorie foarte mare acolo Sus.

R: Care a fost prima acțiune concretă, după fondarea AICDL Neamț?

Ioana Urzică: Primul lucru pe care l-am făcut a fost să continuăm campania noastră, „O MASĂ CALDĂ”, ce se desfășoară continuu (săptămânal membrii duc o masă caldă și alimente persoanelor aflate în dificultate).

De asemenea, AICDL Neamț a desfășurat/desfășoară un număr de 12 campanii:

 • „FII CHIAR TU EROUL LOR” (campanie prin care am susținut profesorii și cadrele didactice la începerea noului an școlar 2020, plus strângerea și achiziția de rechizite școlare),
 • „FII ÎNGER DE CRĂCIUN” (campanie anuală de strângere de fonduri, alimente, haine, jucării pentru Crăciun),
 • „ÎMPREUNĂ CREȘTEM OAMENI” (rechizite complete pentru 51 de copii din școala primară din satul Țolici),
 • „COLORĂM ORAȘUL ÎMPREUNĂ” (proiect turistic și social – o perdea de umbrele colorate din Parcul Central Târgu-Neamț),
 • „CURĂȚĂM OZANA ÎMPREUNĂ” (proiect de ecologizare în parteneriat cu asociația Mai Mult Verde, prin care a fost curățat în amonte malul stâng și malul drept al Ozanei, campanie anuală),
 • „O MASĂ DE PAȘTE” (alimente pentru masa de Paște pentru familiile din evidența asociației și haine și încălțăminte noi pentru copii, campanie anuală),
 • „Copii sunt viitorul nostru– ÎMPREUNĂ CREȘTEM OAMENI” (campanie anuală pentru Ziua Copilului),
 • Campania de sprijinire a războiului din Ucraina,
 • „ÎMPREUNĂ CREȘTEM OAMENI”( campanie anuală rechizite și haine început an școlar)  
 • „COPILĂRIE DULCE COPILĂRIE” (renovarea și dotarea spatiului de joacă de la Secția de Pediatrie a Spitalului Orășenesc Sfântul Dimitrie Târgu- Neamț),
 • „BULLYING, DE LA CAUZĂ LA EFECT” (proiect de combatere a fenomenului de bullying),
 • sustinerea comunitătii prin ACTIVITĂȚI EXTRA a copiilor atât din medii vulnerabile cât și a copiilor nostri (cursuri lego, cursuri cântare corală, șah, IT)

R: Așadar, o parte din aceste acțiuni le desfășurați și în prezent.

Ioana Urzică: În prezent continuăm Campania ‚O MASĂ CALDĂ’, să sprijinim familiile pe care le avem în evidență cu alimente, haine, cu lemne, mobilier, materiale de constructii, servicii medicale, plus campaniile anuale.

R: Piedici… vi se pun?

Ioana Urzică: Ne izbim uneori și de piedici, dar cred că au și ele rostul lor, ne călesc, ne șlefuiesc și ne întaresc în misiunile noastre.

R: Cam câte persoane aveți în evidență?

Ioana Urzică: AICDL are în evidență în prezent 150 persoane, dintre care 70 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 18 ani, dar sprijină și pe cei 129 copii instituționalizați din cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Târgu Neamț.

R: E așa cum ți-ai imaginat la începuturi?

Ioana Urzică: Aș minți dacă aș spune că da. Au fost perioade grele, perioade frumoase, momente în care am plâns, momente în care am râs. Am întâlnit oameni care sunt o binecuvântare, iar alții care mi-au oferit lecții foarte, foarte importante. Dar cred că cel mai important este faptul că reușim să ne mobilizăm zi de zi.

AICDL NEAMȚ- oameni diferiți, de suflet bun uniți

R: Ai avut vreun moment când ți-ai dorit să renunți?

Ioana Urzică: Au fost multe momente când am vrut să renunț! Au fost multe jigniri și răutăți spuse de-a lungul timpului la adresa mea, dar cred că toate sunt pentru a mă forma ca om, pentru a înțelege că suntem diferiți și că nu putem să îi mulțumim pe toți. Ceea ce este cu adevărat important este să ne putem privi în oglindă și să fim multumiți de ceea ce am devenit. Iar când vreau să renunț, îmi spun că… mai pot un pic.

R: Ai construit o echipă impresionantă de voluntari în jurul tău. Cine o formează (câți) și cum de își alocă acești oameni timp pentru activități nonprofit?

Ioana Urzică: Pot afirma că am cea mai frumoasă echipa alături sau, cum îmi place mie să spun, o familie, oameni și tineri care prin empatia lor, prin sinceritatea și sufletul lor extraordinar vor să ajute necondiționat. Alături de colega mea Simona Cozma, vicepresedinte AICDL și cea care mă suportă și mă înțelege cel mai bine, reușim să unim oameni diferiți, firi extraordinare și caractere remarcabile.

Dumnezeu lucrează prin oameni

R: Care a fost cel mai emoționant caz pe care l-ai descoperit și care acum… are o soartă mai bună, datorită AICDL Neamț?

Ioana Urzică: Sunt multe exemple frumoase și cred că cele care contează sunt cele care schimbă destine.

Poate faptul că avem copii care sunt în prezent în cadrul CSEI Târgu Neamț, copii care nu știau să citească, să scrie, cu o situație dramatică în familii și care acum o șansă la un viitor mai bun.

Iar pentru mine personal cel mai dramatic caz a fost cel al copiilor triști, doi frățiori, dar cel mai mic sincer mi-a rupt inima. De o tristețe profundă, o suferința imensă care nu a reușit să zâmbească nici când a primit în dar dulciuri și jucării. Erau crescuți de străbunică în conditii de nedrescris, părăsiți de mamă. A fost momentul decisiv în care am hotărât că trebuie să lupt și să implic mai mult pe cei din jur, autorități, cetățeni , pe toți. Copii au fost preluați de mamă, ulterior de bunici și la un moment dat am pierdut urma lor. Din păcate sistemul nu te sprijină foarte mult să poți rezolva rapid și mai ușor lucrurile.

Al doilea caz care a fost sfâșietor pentru noi a fost cazul bătrânului Partenie, un bătrân  cu o situație devastatoare. Cu ajutorul autorităților din Timișești am reușit să îi renovăm locuința și să îi oferim măcar în ultimele momente de viață conditii decente de trai.

Ca realizare și impact, a fost achiziția unei proteze pentru tânăra Ioana Manolache. Astfel, ea a reușit să meargă la școală și să ducă o viață normală.

R: Ce te inspiră și te motivează să continui pe acest drum?

Ioana Urzică: Cred că ceea ce mă motivează este DUMNEZEU. Sunt oameni care mă sprijină clipă de clipă, oameni simpli, dar care prin sufletul lor nobil reușesc să mă convingă să continui. Sunt cei care cred în mine, care mă cunosc și au încredere în ceea ce sunt și reprezint.

Pot afirma că echipa AICDL joacă un rol foarte important, fiind sursa mea de energie și echilibru.

Bunătatea nu a făcut niciodată rău

R: Pe lângă voință și implicare, ca să ajuti anumite cazuri ai nevoie și de bani… De unde?

Ioana Urzică: Surprinzător, toate acțiunile noastre sunt sprijinite de oameni simpli, oameni cu suflet, care au înțeles că pentru a avea o societate sănătoasă și normală este nevoie de implicarea tuturor. Am adunat în jurul nostru oameni empatici, oameni care oferă din timpul lor, din munca lor, dar mai ales din inima lor. Pe viitor, ne dorim și noi să creștem și să ne dezvoltăm și să ne implicăm mai mult.

R: Oamenii de bine, care vă ajută să ajutați… îi găsiți sau vă găsesc?

Ioana Urzică: De multe ori îi găsim noi, alteori ne găsesc ei pe noi, este un echilibru pot spune. Cred că ajută și faptul că de felul meu sunt o persoană mai insistentă, lucru care poate fi confirmat de mulți din jurul meu.

R: Cu ce altceva te mai ocupi? Ori se poate trăi, vorba românului, din munca depusă pe ong, pentru ajutorarea semenilor?

Ioana Urzică: Cred că întrebarea asta este în mintea tuturor. Nu sunt angajată la AICDL Neamț, aici fac voluntariat, la fel ca toți colegii mei. Avem un singur angajat part time ca și asistent social. Noi toti în AICDL facem VOLUNTARIAT. Este greu să îi faci pe oameni să înțeleagă că poți în viață să faci bine și fără să ai câștiguri bănești. Și da, muncesc și îmi câștig existența împreună cu soțul, avem un SRL și pot spune că muncim de dimineața până noaptea, depunem eforturi să reușim să ne câștigăm un trai decent.

R: Care consideri că este cel mai de preț lucru pe care îl au oamenii, dar nu îl conștientizează?

Ioana Urzică: Cred că cel mai de preț lucru pe care noi, oamenii, îl avem este TIMPUL. Timp să iubim, să fim mai buni, să ajutăm, să muncim, să oferim și… să trăim. Iar FAMILIA este lucrul care ne împlinește și ne definește.

R: Ce planuri de viitor are AICDL Neamț?

Ioana Urzică: Ne dorim să reușim să construim/realizăm în continuare proiecte care să sprijine comunitatea, să reușim să îi motivăm și pe ceilalți să se implice și să ajute și să ne înconjurăm în continuare de oameni extraordinari.

R: Unde vă pot găsi cei care doresc să vi se alăture? (voluntari sau donatori)

Ioana Urzică: Suntem peste tot pot spune, ne pot găsi și pe pagina de Facebook ASOCIATIA DE INITIATIVA CIVICA SI DEZVOLTARE LOCALA NEAMT, la numerele noastre de telefon, la sediul nostru în zona Gării Târgu- Neamț (Bulevardul 22 Decembrie, bloc m1, parter)- aici suntem în anumite perioade de timp.

R: Îți mulțumesc frumos pentru acordarea acestui interviu. La final, ai dori să transmiti un mesaj cititorilor noștri?

Ioana Urzică: Doresc să mulțumesc tuturor celor care ne sprijină și ne motivează să continuăm! Și… să nu uităm să fim buni, deoarece bunătatea nu a rănit și nu a făcut rău niciodată.

a consemnat Andreea Trăsnea

1 Comentariu
 1. ALEX spune

  RESPECT!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate