Calendarul zilelor libere legale în 2018

0

 

În anul 2018  vor fi 14 zile libere, stabilite pentru sărbători publice şi religioase: 11 dintre ele vor pica în zilele lucrătoare, iar trei în weekend. Situația este asemănătoare cu cea din 2017, când salariații s-au bucurat tot de 11 zile libere legale, intervalul luni-vineri..

Primele zile libere din 2018 sunt de Anul Nou (1 ianuarie şi 2 ianuarie). Urmează Ziua Principatelor Române (24 ianuarie), iar apoi Paştele (8 aprilie si 9 aprilie). Va fi liber si de Ziua Muncii (1 mai), Rusalii (27 mai, 28 mai). Urmează Ziua Copilului (1 iunie), Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Sfântul Andrei (30 noiembrie). Ultimele trei zile libere sunt de Ziua Naţionala a României (1 decembrie) şi de Crăciun (25 decembrie şi 26 decembrie).

Cele 14 zile libere din 2018 sunt:

  • 1 și 2 ianuarie – luni și marți;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – miercuri;
  • 8 și 9 aprilie (prima și a doua zi de Paște) –  duminică și luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) – marți;
  • 27 și 28 mai (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – vineri;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – miercuri;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – vineri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – sâmbătă;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – marți și miercuri.

În aceste zile, angajatorii sunt obligaţi sa dea liber salariaţilor. Totusi, prin intermediul contractului colectiv de munca aplicabil pot fi stabilite şi alte zile libere. Indiferent că este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

Totuși, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie. Este cazul lucrătorilor unităților sanitare și celor de alimentație publică, precum și al locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Persoanele care trebuie sa lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în urmatoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariaţii trebuie să primească un spor de minimum 100% din salariul de baza (corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru).

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate