Retrospectiva anului 2017, obiective pentru 2018. Interviu cu Vasile Mărculeţ, primarul comunei Timişeşti

4

2017 se încheie pentru Primăria comunei Timişeşti cu numeroase realizări în beneficiul locuitorilor, iar 2018 se preconizează a fi un an de continuă dezvoltare. Cum a evoluat localitatea nemţeană, ce proiecte urmează să fie implementate şi care sunt planurile administraţiei publice locale pentru a continua dezvoltarea comunei Timişeşti aflaţi de la primarul Vasile Mărculeţ, în următorul interviu:

Reporter: La sfârşit de an se culeg, de fapt, roadele muncii. Din tot ce v-aţi propus în ianuarie 2017, ce aţi reuşit să realizaţi? Enumerați-ne câteva din realizările anului precedent pe ansamblul comunei.

Primarul Vasile Mărculeţ:  Faţă de ce ne-am propus la începutul anului, să reuşit mult mai multe.  Avem în derulare lucrări de alimentare cu apă a localităţii Dumbrava, ce sunt finalizate în proporţie de 70%. De asemenea, se lucrează la construirea sistemului de canalizare în Timişeşti, ambele proiecte fiind realizate cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAP).

Tot în 2017, s-a alimentat cu apă satul Zvorăneşti. Dacă vorbim de viaţa culturală, am avut deosebita plăcere de a inaugura Centrul de Cultură din satul Timişeşti. De atunci, spaţiul este arhiplin, cetăţenii se bucură de evenimente culturale, iar copiii şi tinerii nostri au oportunitatea de a arăta cât de talentaţi sunt.  De asemenea, anul acesta a fost reabilitat Monumentul Eroilor din Preutești. Un alt eveniment important a fost înfrăţirea între comuna noastră şi comuna Dereneu, Raionul Călărași din Republica Moldova. Mă mândresc cu şcolile din comună, toate sunt bine puse la punct, iar anul acesta am reuşit să achiziţionăm mobilier nou.

Investiţii de milioane de euro!

Reporter: Aţi obţinut bani pentru realizarea unor noi proiecte?

Vasile Mărculeţ: La sfârşit de an, am o veste îmbucurătoare pentru toţi cetăţenii din Timişeşti.  Am semnat cinci contracte de finanţare, toate foarte importante pentru dezvoltarea localităţii. Aşadar, în anul 2018, comuna Timişeşti va fi în şantier total. Banii sunt alocaţi, intrăm în procedură de licitaţie şi în 2018 cu siguranţă încep toate lucrările.

Reporter: Ni le puteţi enumera?

Vasile Mărculeţ:  Între Timişeşti şi Zvorăneşti avem un singur drum de legătură. La începutul anului, ne-am propus să semnăm măcar contractul de finanţare pentru reabilitarea acestuia. Ei bine, în urma muncii depuse şi a sprijinului pe care l-am avut, am reuşit mai mult decât atât. Beneficiem de 1.000.000 euro- fonduri nerambursabile obţinute prin AFIR, pentru asfaltarea mai multor drumuri comunale şi săteşti din satul Timişeşti, inclusiv drumul spre gară, plus drumul de care vă spunem mai devreme, între Timişeşti şi Zvorăneşti.

Dacă vorbim tot despre infrastructura rutieră, am obţinut finanţare de la MDRAP şi pentru asfaltarea străzilor principale din satul Dumbrava. Investiţia se ridică la o valoare de peste 5.200.000 lei,  din care 278.00 lei reprezintă confinanţare de la bugetul local.

O altă reuşită cu care încheiem anul 2017 este obţinerea de fonduri pentru reabilitarea podului peste râul Ozana din Dumbrava. Acolo, sunt probleme cu inundaţiile, dar situaţia va fi remediată în viitorul apropiat. Sursa de finanţare este MDRAP (aproximativ 545.020 lei), plus aproximativ 47.100 lei de la  bugetul local al comunei Timișești.

O investiţie în valoare de 3.115.778 lei urmează să fie făcută pentru reabilitarea  şi modernizarea dispensarului din Timişeşti. Şi pentru acest proiect am semnat contractul de finanţare cu MDRAP, fiind un proiect de care locuitorii comunei au într-adevăr nevoie.

Tot prin fonduri guvernamentale, am obţinut finanţare pentru proiectul Construire Grădiniță cu program prelungit în loc. Plăieşu. Valoarea totală a investiţiei este de peste 2.260.000 lei.

Reporter: Dacă facem totalul… e o sumă impresionantă! Observ că vă număraţi printre comunele nemţene cu un grad ridicat de absorbţie a fondurilor nerambursabile…

Vasile Mărculeţ: Sincer, nu a existat linie de finanţare deschisă pentru care să nu ne interesăm, să nu încercăm. Ne-am propus, am făcut studii de fezabilitate, am muncit. Aparatul de specialitate aş putea spune că şi-a dat concursul în jurul meu. Ne-am activat la maxim, ne-am încadrat în termene şi rezultatele s-au obţinut. Bineînţeles, au existat şi obstacole, dar am reuşit să le depăşim.

Reporter: Şi totuşi, încă mai sunt multe de făcut. Mereu, oriunde. Ce alte proiecte aveţi în vedere pentru anul 2018?

Vasile Mărculeţ: Ne propunem să semnăm contractele de finanţare pentru proiectele la care am lucrat şi sunt depuse. Avem reabilitarea căminului cultural din satul Preuteşti- depus la Compania Naţională de Investiţii încă din 2014, dar care în 2018 sunt mari şanse să fie finanţat. Tot la CNI, am depus un proiect pentru a construi o bază sportivă la Scoala din Timişeşti. Avem o solicitare depusă și pentru construirea unui bloc ANL în comună, fiindcă sunt tineri care au nevoie de locuințe.

Am obţinut avizele pentru Consolidarea malului Ozanei în zona podului pe DC17, în Dumbrava.

De asemenea, am depus un proiect pe fonduri europene pentru Construirea unei platforme pentru gestionarea gunoiului de grajd, care a intrat în evaluare în decembrie şi aşteptăm răspunsul. Acest proiect include și achiziția de utilaje: un tractor, două remorci etc. Am înfiinţat Gospodăria Comunală şi urmărim să ne administrăm singuri. În acest sens, avem un alt proiect şi pe GAL Ţinutul Zimbrilor, pentru achiziţia unui buldoexcavator cu cupe și lamă de deszăpezire. Facem tot ce putem să îmbunătățim serviciile locale de bază pentru locuitorii comunei noastre.

Un alt proiect depus la Ministerul Dezvoltării vizează asfaltarea străzii principale din Zvorăneşti şi o arteră din Timişeşti (La Albu). Aşteptăm un răspuns pozitiv şi pentru această investiţie. Tot la MDRAP, avem depus un proiect şi pentru reabilitarea sediului Primăriei comunei.

Încredere şi răbdare. Implicare și seriozitate 

Reporter: Observ că investiţii s-au făcut şi urmează să se realizeze în toate satele din comună. Au oamenii răbdare, sau toţi vă întreabă de ce fix strada lor nu e asfaltată, de exemplu?

Vasile Mărculeţ: Îmi doresc să creez condiţii pentru toti locuitorii comunei, indiferent de satul în care locuiesc. Ei trebuie să înteleagă că finanţările nu se acordă atât de uşor. Noi, cetăţenii din comuna Timişeşti trebuie să fim mândri de ceea ce se intâmplă  în localitatea noastră.

Pot să spun că suntem pe podium în ceea ce priveşte atragerea de fonduri nerambursabile. Le transmit să aibă încredere în noi, şi răbdare. Aşa cum s-a demonstrat în ultimii ani, totul se rezolvă dacă se munceşte cu seriozitate şi determinare, în beneficiul întregii comunităţi.

Reporter: V-aş întreba dacă aveţi şi alte proiecte în lucru, încă nedepuse sau nefinalizate.

Vasile Mărculeţ: Voi enumera doar câteva, la care ţin foarte mult: Alimentarea cu gaz a comunei Timișești, Finalizarea bazei sportive Dumbrava, Construcția unui amfiteatru la Centrul de Cultură Timișești , Amenajare peisagistică între Centrul de Cultură și Primărie.

Verbal, am sprijinul domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, al domnului primar din Târgu Neamţ, Vasilică Harpa, dar şi al unui ONG din Olanda pentru crearea unui parteneriat public-privat. Ne propunem să înființăm un cămin de bătrâni în Dumbrava (în clădirea căminului cultural) şi să atragem fonduri europene pentru a dezvolta acest obiectiv.

Reporter: Apropo de mediul privat, cum atrageţi investitori în comună?

Vasile Mărculeţ: Am în vedere să ofer tot spriijinul societăţilor private care vor să se dezvolte în Timişeşti. Cât de curând se va deschide balastiera de la Preuteşti. Avem terenuri pe care le putem pune la dispoziţie potenţialilor investitori. Bugetul local e limitat şi trebuie să gândim că şi copii nostri au nevoie, la rândul lor, de surse financiare şi de oportunităţi. Am căutat şi caut în continuare să ofer şanse de afirmare tinerei generaţii, inclusiv în cadrul primăriei.

Reporter:  Vă mulţumesc pentru timpul acordat, pentru deschiderea dumneavoastră de a transmite cetăţenilor din Timişeşti, prin intermediul ZiarTârguNeamt.RO analiza anului 2017 şi planurile pentru 2018. Oricât de prinși am fi în iureșul finalului de an, vă mai întreb ceva: Care e secretul unui bilanţ atât de bine pozitiv, care ar stârni invidia multor localităţi din ţară?

Vasile Mărculeţ: O echipă de oameni tineri, pregătiţi, dornici să facă treabă în interesul comunităţii. O colaborare excelentă din toate punctele de vedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, cu primarul oraşului Târgu Neamţ, cu Prefectura.  Pe această cale, doresc să le mulţumesc pentru sprijinul acordat, de la informatie până la logistică. Urez tuturor sănătate, împliniri şi prosperitate! La mulţi ani!

a consemnat Andreea Trăsnea

 

4 Comentarii
  1. Vasile spune

    Ma intreb de ce o fi vrand sa infiinteze o gradinita cu program prelungit la Plaiesu, daca din toamna se inchide scoala fiindca nu mai sunt elevi, iar gradinita (care este momentan in sat) mai are pana in 10 copii?

    1. Vasile Marculet spune

      Din urmatoarele considerente; locatia este foarte potrivita pentru acest lucru, gradinita va fi pentru toata comuna si beneficara a unui microbuz special, si cel mai important aspect este ca fondurile sunt externe bugetului local. Cand am initiat proectul am avut consultari cu cadrele didactice si parintii.

  2. filip ghe spune

    buna ziua . stau si ma intreb oare toti cetatenii comunei timisesti sant de acord cu ce spune domnul primar . dar discutia cu caminul cultural din sat dumbrava este de mai bine de doi ani ,domnul primar din 10-06-2012 de cand a esit primar la tinut inchis permanent despre ce vorbim ? domnul primar a trimis in data de 21 -07 -2012 cetatenii satului dumbrava sa ocupe locuri de case pe terenul indevalmasie a obstii fara sa stie ca primaria nu are nici un drept legal sa se inplice . din 2014 avem de rezolvat aceasta situatie care este cunoscuta foarte bine de cetatenii satului si de primar dar nu se vrea a rezolva ptr ca unii cetateni trebuie sa raspunda penal in aceasta speta . acum domnul primar spune ca cetatenii detinatori de pasune nu sant interesati si ca primaria nu poate face nimic , oare asa sa fie .
    in discutia din 14 dec 2017 cu domnul director grecu de la directia agricola neamt speram ca o sa gasim o cale ptr rezolvarea problemei in caz contrar voi anunta personal isc nord-est romania cu sediul la bacau ptr a veni si amenda toti cetatenii care au construit pe acel teren inclusiv pe domnul primar . ptr ca punerele in posesie pe acel teren nu intrunesc conditiile prevazute de lege si ca atare sant declarate nule de drept , asa prevede legea .

  3. Ionica spune

    Un om destoinic si cu gandire structurata.Un gospodar cum ar trebui sa vedem in mai multe comune si orase!Omul acesta chiar sfinteste locul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate