Ce sunt sociopații și de ce ar trebui să știi ce sunt sociopații

3

Sociopatia este o deviație (tulburare) de comportament, iar sociopații sunt printre cei mai periculoși oameni din comunitate. Studiile estimează că aproximativ 15% dintre bărbați sunt sociopați în stadii mai avansate sau mai incipiente, pe când femeile doar în proporție de 3%. Unele studii spun că 1 din 25 de persoane prezintă tulburare de personalitate antisocială, prin urmare fiecare dintre noi a avut ocazia să întâlnească cel puțin un sociopat. Este foarte important să știi cum să identifici un sociopat, deoarece este o persoană care îți poate face foarte mult rău.

Sociopatul este în primul rând un om lipsit de sentimente și empatie, motiv pentru care sentimentul de vinovăție aproape lipsește, nu are remușcari când îi supără pe cei din jur și nu îți cer iertare.

Sociopatul este un individ cu o inteligență peste medie și vrea în permanență să dețină controlul și să manipuleze, motive pentru care minte, șantajează emoțional și face tot ce poate ca să se impună.

Sociopatul este caracterizat de egoism plasându-se întotdeauna deasupra celorlalți, sunt extrem de cinici și reci.

Sociopatul știe totuși că prima impresie contează și la început este foarte respectuos și drăguț și își schimbă comportamentul în funcție de circumstanțe.

Sociopatul este o ființă socială, avidă de socializare, în căutare de victime și de cele mai multe ori este o persoană carismatică și agreabilă în discuții.

Trebuie să vă feriți de astfel de persoane, deoarece manipularea este țelul lor în viață și mai mult ca sigur vă vor face rău, nu neapărat în formă fizică. Pot deveni irascibili și chiar violenți dacă sunt prinși că manipulează și mint și înșală fără excepție.

Cum identifici un sociopat? În primul rând nu poate simula bine empatia și nu poate ascunde faptul că nu are respect față de sentimentele și trăirile celorlalți. În al doilea rând, are în permanență tendința de a se situa peste toți ceilalți oameni și peste toate regulile sociale. În al treilea rând, încearcă în permanență să manipuleze și să domine. În final, comun sociopaților este faptul că nu au relații de lungă durată, deoarece, dacă nu sunt descoperiți, ei se plictisesc și ies din orice fel de relație interumană mai apropiată de tip căsătorie, prietenie de lungă durată, apartenență la o echipă.

Cum se tratează un sociopat? Foarte greu, deoarece nu prea are sentimente și nu respectă nimic. Singura lui șansă de a nu deveni în timp psihopat este să își conștientizeze singur problema și să se lupte cu propria deviație de comportament pentru a nu ajunge singur și izolat, căci carisma și manipularea îl ajută să își satisfacă nevoile narcisiste doar cât este tânăr, ulterior sfera în care socializează nu mai este la fel de largă și este izolat imediat de ceilalți indivizi.

Diferența între sociopat și psihopat este că sociopatul devine deviant în timp sub influența unor factori de mediu, iar psihopatul se crede că are la baza deviații de factori genetici. Principala diferență între sociopat si psihopat este că psihopatul se detașează foarte repede de orice implicare emoțională motiv pentru care nu este impulsiv, ci foarte calm, și poate face rău fizic în serie unor alți oameni fără să raționeze că face ceva rău.

Iosub Robert

P.S.: Am abordat acest subiect, deoarece la ora actuală este o întreagă dezbatere cu zeci de milioane de participanți, în mediul online internațional, pe tema sociopatilor, temă care se pare că este mai de actualitate ca niciodată.

3 Comentarii
  1. Valentina spune

    Bună ziua,vă mulțumesc,pe mine acest articol m-a ajutat foarte mult să îmi dau seama in ce pericol am fost la fostul loc de muncă,am lucrat alături de o persoana cu aceste comportamente!sincer va spun că am fost nevoita sa plec!iar acum desi a trecut aproape un an,mă mai deranjează,și nu am ideie ce pot sa fac in aceasta privință,îmi dă o senzație de temere.

  2. andrei spune

    Fără sentimente este PSIHOPATUL, sociopatul e altceva, el are sentimente numai ca nu socializează.

    1. Maria spune

      Mai intereseaza-te.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate