Cine a fost mama lui Ștefan cel Mare?

0

14_okr.ro_Toți știm cine a fost Hurem, nu?! Mama lui Selim și soția lui Suleyman Magnificul. Dar câți dintre români știu măcar numele mamei lui Ștefan cel Mare, soția lui Bogdan al II-lea?!

„Apoi ea la poartă atunci a ieșit / Și-n tăcerea nopții, astfel i-a vorbit: / -Ce spui tu, străine? Ștefan e departe / Brațul său prin taberi mii de morți împarte. / Eu sunt a sa mumă, el e fiul meu. / De ești tu acela, nu-ți sunt mumă eu!”

Orice român, din orice generație, a citit sau a auzit cel putin o dată poezia Muma lui Ștefan cel Mare, scrisă de Dimitrie Bolintineanu. În zona Moldovei, implicit județul Neamț, a trăit și a domnit voievodul Ștefan cel Mare. Se cuvine să știm măcar numele părinților săi. În urma unui sondaj realizat de ziarpiatraneamt.ro și ziartarguneamt.ro, am avut neplăcuta surpriză de a realiza că 98% dintre nemțeni nu știu numele mamei lui Ștefan cel Mare!

Rolul presei este de a contribui la educarea populației, așa că vă îndemnăm să citiți informațiile de mai jos:

Numele mamei celebrului voievod Ștefan cel Mare era Maria Oltea.

Conform istoricilor, doamna Maria Oltea provenea dintr-o familie modestă. Documentele despre originile ei au ars într-un incendiu din 1472. Se speculează că provine din satul Olteni, atestat în sudul Moldovei, sau din Oltea (Oltenia). Este posibil ca moldoveanul de viță nobilă Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan cel Mare, să fi fost refugiat o perioada în Țara Românească, înainte de urcarea pe tron. Aici a întâlnit-o pe frumoasa Maria Oltea.

Căsătoria lor nu a fost oficializată sau cel puțin nu a fost recunoscută. Maria Oltea mai fusese căsătorită anterior și a avut alți cinci copii, înainte de Ștefan.

A rămas văduvă de tânără. După ce Bogdan al II-lea, soțul ei, a fost omorât pe neașteptate la Reuseni (15 octombrie 1451). Maria Oltea a salvat viața lui Ștefan și a celorlați copii și s-a refugiat în Transilvania. Probabil, fără ajutorul și sfaturile mamei sale, Ștefan cel Mare s-ar fi pierdut în istorie. N-ar fi revenit după șase ani în Moldova, să ocupe tronul cuvenit.

Maria Oltea fost înmormântată la Mănăstirea Probota, ridicată de Ștefan cel Mare lângă Reuseni, locul unde părintele său a fost decapitat. Pe piatra tombală stă scris:

Acesta este mormântul roabei lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Io Ştefan Voievod, care a murit la anul 6973 [1465], noiembrie 4”. Din cauza originilor modeste sau a căsătoriei anterioare, pe piatra de mormânt nu a fost onorată cu titlu voievodal.

Doamna Maria Oltea a fost considerată de Spiru Haret „femeia care a dat neamului românesc pe cel mai mare fiu al său”.

Ion Neculce, în O samă de cuvinte și Dimitrie Cantemir, în Istoria Imperiului Otoman au creionat pentru prima dată aportul ei la îmbărbătarea lui Ștefan după greaua înfrângere de la Valea Albă- Războieni (1476). Gheorghe Asachi în poezia Ștefan cel Mare înaintea cetății Neamțu și litografia Muma lui Ștefan cel Mare descrie cum Maria Oltea împiedică intrarea fiului său în Cetatea Neamț la 1484. Același eveniment este descris și de Dimitrie Bolintineanu în celebra poezie Muma lui Ștefan cel Mare, pusă pe note de către Alexandru Flechtenmacher.

Se cuvine să știm măcar numele celor cărora le datorăm existența neamului românesc. Unul dintre aceste nume este Maria Oltea, prin aportul adus la crearea personalității voievodului Ștefan cel Mare.

Probabil rezultatul sondajului ar fi fost mult mai satisfăcător dacă întrebarea era: Cine a fost mama lui Selim?…

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate